Kineski investitori vidjeli poslovni interes u dolini Neretve

0

Iako je berba mandarina u punom jeku, u dolini Neretve umjesto o agrumima svi pričaju o – prodaji nekretnina. Neobična je to tema za poljoprivredi okrenuti kraj, još i više kad se zna da su kupci kuća, stanova i zemljišta redom Kinezi koji su s obiteljima počeli doseljavati na netom kupljene ‘kvadrate’ od Opuzena do Metkovića.

O dolasku mladih kineskih obitelji u Neretvu pisala je nedavno u kolumni za ženski magazin ‘Glorija’ i Neretvanka Milana Vlaović, čiji su roditelji, nastanjeni na području Metkovića, veliku kuću s okućnicom dugo vremena pokušavali bezuspješno prodati. Na kraju su prihvatili ponudu mlade kineske obitelji, u nadi da će novi vlasnici sačuvati njihov stari obiteljski maslinik.

– I nisu jedini koji su prodali Kinezima. Na potezu od Opuzena do Metkovića već je oko trideset kuća prešlo u vlasništvo kineskih državljana. Mogu im samo poželjeti dobrodošlicu. Svojim su dolaskom obranili dvoje starih ljudi koji su se riješili prošlosti jer ih je kvadratura prerasla, i zahtjevne okućnice – napisala je Milana o iskustvu svojih roditelja.

west 6

Kupuju East Sun d.o.o. i Rich Even d.o.o.

Tragom te informacije krenuli smo u potragu za nekretninama koje su odnedavno postale vlasništvo kineskih građana. Jedna od njih je i kultna kavana West u Opuzenu, prestižna lokacija iz 1980-tih gdje su se održavale svadbe, dočekivale Nove godine, organizirale pokladne svečanosti i brojne druge manifestacije. Kavana se nalazi u najelitnijem dijelu Opuzena. U sastavu ima objekt koji ima 13 soba i 21 ležaj. Nekada je to bilo vlasništvo mjesnog Komunalnog poduzeća, a  potom su u vlasništvo došli Zlatko Mustapić i Branko Prović, vlasnici tvrtke Opus Delta. U zemljišnim knjigama danas je, međutim, cijeli objekt upisan na kinesku tvrtku East Sun d.o.o., registriranu na Obali dr. Franje Tuđmana u Opuzenu. Iz dokumenta odjela za katastar nekretnina Metković vidljivo je kako je riječ o poslovnoj zgradi površine 415 četvornih metara na četiri etaže, od kojih je svaka ‘razbijena’ na poseban poslovni prostor, pretežito ugostiteljske namjene.

Upitan je li istina da je nekretninu prodao kineskoj tvrtki, županijski vijećnik Zlatko Mustapić tvrdi kako su trenutačno u pregovorima s Kinezima i da transakcija još nije ostvarena. Potvrđuje kako je i on čuo da je još nekoliko objekata prešlo u ruke kineskih tvrtki koje posluju u Hrvatskoj. Mali nekretninski ‘boom’ je, kaže nam, kod Neretvana krenulo s gradnjom Pelješkog mosta, nakon čega su kineski investitori vidjeli poslovni interes i počeli s kupnjom kuća i zemljišta.

Premda su u Opuzenu podijeljena mišljenja o dolasku kineskih investitora u središte grada, svi su suglasni u jednom. Samo da konačno netko upristoji derutni objekt, obnovi ga i privede svrsi jer je ovako ostao pravo ruglo u srcu grada. Ima, dakako, u Opuzenu i građana kojima su skeptični prema planovima kupaca s Dalekog istoka:

west 5

Što to znači za Opuzen?

– Za naš Opuzen ovo je čista je katastrofa! Sad kad je ovo prešlo u tuđe ruke, neće više nikad biti naše vlasništvo, a riječ je o najužem središtu grada. Tko zna kakvi su njima planovi. Kako god bilo, mi smo trajno izgubili dugogodišnje okupljalište i centar društvenog života – požalio nam se jedan ogorčeni starosjedilac.

Kupuju se nekretnine i izvan granica Opuzena. Doznaje se tako kako je u ‘kineske ruke’ nedavno prešla i trošna kuća u Podgradnini površine 209 četvornih metara, a riječ je o kuli zvanoj Rešetine. I nju je, gle čuda, kupila također kineska tvrtka imenom Rich Even d.o.o, , registrirana na istoj adresi kao i ona kupaca poslovne zgrade u Opuzenu.

Kakvi su planovi budućih stanovnika Podgradine nitko ne zna, hoće li tu netko doseliti ili će služiti za neku drugu svrhu, domaća čeljad zasad može samo nagađati.

west 4

Prema neslužbenim informacijama, u Opuzenu i Metkoviću, navodno se kupoprodaja kuća odvija posredstvom Agencije za nekretnine poduzetnika Andrije Popovića. Čovjek razgranatih interesa, Popović je u Domovinskom ratu radio s generalom Jankom Bobetkom, potom je radio u SIS-u pa postao sportski dužnosnik, ali i scenarist dokumentarca o Brunu Bušiću. Diplomirani ekonomist svojedobno je radio i u Vladinu Fondu za razvoj i zapošljavanje, da bi se kasnije skrasio o privatnom biznisu.

Je li trgovina nekretninama novi predmet interesa, pokušali smo doznati pozivima na sva tri registrirana Popovićeva mobitela, no ni na jedan nam se nije javljao.

Bolje sreće nismo bili ni s Ivom Mihaljevićem, gradonačelnikom Opuzena koji je poslovično zatvoren za medije. Potvrdilo se to i ovaj put: kad smo ga upitali što misli o interesu kineskih interesa i naseljavanju Kineza u njegovom gradu,nije ništa odgovorio.

podgradina 1

Porezna uprava: Pitajte zemljišnik!

Jesu li ‘proknjižili’ transakcije kineskih tvrtki i državljana kupaca neretvanskih nekretnina, prosvjerili smo i u Poreznoj upravi:

– Ministarstvo financija, Porezna uprava nije nadležna za vođenje evidencije stjecanja prava vlasništva nad nekretninama u Republici Hrvatskoj već se oni evidentiraju u Zemljišnoknjižnom odjelu Općinskog građanskog suda.

Zadaća Porezne uprave je utvrđivanje i naplata poreza, doprinosa i drugih javnih davanja te su evidencije Porezne uprave ustrojene sukladno tim potrebama – poručili su iz resora Zdavka Marića. Ipak, napomenuli su kako Porezna uprava u svojim evidencijama prati kupoprodaje nekretnina za koje je Ministarstvo financija, Porezna uprava provela postupak utvrđivanja porezne obveze. Je li tako bilo i u slučaju kineskih kupaca, nisu odgovorili.

Anđelka Kelava /Dubrovački vjesnik

Slike: rogotin.hr

 

Share.

About Author

Comments are closed.