HDZ Kardeljevo 1989 – HDZ Ploče 2020: Od optužbi za Veliku Hrvatsku do nemoći pred stranačkim izdajnicima

0

U nedjelju, na blagdan svetoga Luke, napunit će se 31 godina od kada je u baćinskome restoranu Čarli osnovan prvi Općinski odbora HDZ-a u Hrvatskoj. Osnivački skup održan je 18. listopada 1989. godine u nazočnosti petorice Pločana, Velibora Kikereca, Luke Šiljega, Filipa Šalinovića, Vedrana Sršena i Joška Damića, te gostiju iz Zagreba i Metkovića, Josipa Manolića, Perice Jurića i Luke Bebića. Prvi predsjednik HDZ-a Ploča bio je Kikerec, potpredsjednik Sršen, dok je za tajnika imenovan Šalinović, a za blagajnika Radinko Medak.

hdz-slia

kikerec i siljeg

HDZ-ovci su pokrenuli inicijativu da se tadašnjem Kardeljevu vrati ime Ploče, da se Srednjoškolski centar nazove po fra Andriji Kačiću Miošiću, da škola u Staševici dobije ime fra Ante Gnječa, da konačno započne izgradnja crkve, jer je Kardeljevo u to vrijeme bili jedini grad u državi bez Božjega hrama. Tadašnje strukture vlasti su se ogradile od njih, bili su pozivani na informativne razgovore i na Prekršajni sud, a mediji su ih potpuno ignorirali. Niti jedan dnevni list nije o tome pisao, usudila se jedino Nedjeljna Dalmacija, koja se zbog toga našla na udaru beogradske Politike.

sluzbena zabiljezba

Zato su o njima pisali agenti jugoslavenskih službi. Kako se može pročitati iz službenih zabilježbi do kojih smo došli, optužili su iz, među ostalim, za stvaranje velike Hrvatske. No, to ih nije spriječilo u djelovanju, pa je Velibor Kikerec, dipl. iur., bio prvi tajnik Hrvatskog sabora, predsjednik Hrvatskog časničkog zbora i pomoćnik ministra obrane, Filip Šalinović, dr. med. dent. zastupnik u prvom sazivu Hrvatskoga sabora, Luka Šiljeg, profesor književnosti, bio je prvi dožupan Dubrovačko-neretvanske županije, Vedran Sršen, dipl. oec. bio je zastupnik u drugom sazivu Hrvatskoga sabora,  a Joško Damić bio je prvi gradonačelnik Ploča i tu je dužnost obavljao u dva mandata (1993.-2001.). Osam godina HDZ-ov gradonačelnik je bio i Krešimir Vejić, a u dva mandata tu je funkciju obnašao i Ante Karamatić (SDP). Danas je gradonačelnik Ploča SDP-ovac Mišo Krstičević, a njegov izbor svjedoči o stanju u prvom hrvatskom općinskom HDZ-u.

Iako mediji Krstičevića često predstavljaju kao pobjednika, brojke su neumoljive i svjedoče sasvim suprotno. On je preuzeo pločanski  SDP u listopadu 2013. Od tada je SDP, s koalicijskim partnerima, izašao na izbore deset puta i pretrpio osam poraza u Pločama. 90-ak glasova više dobio je Ivo Josipović od Kolinde Grabar Kitarović na predsjedničkim izborima 2014. Pet godina kasnije HDZ-ova kandidatkinja pobijedila je u Pločama, iako za razliku od protukandidata Zorana Milanovića, nije održala skup u Pločama. HDZ je pobijedio na Euro parlamentarnim izborima 2014. i 2019. godine,  izborima za vijeća mjesnih odbora 2014. i 2018. godine, te na trima parlamentarnim izborima (2015., 2016. i 2020).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

SDP-ovac Mišo Krstičević pobijedio je na izborima za gradonačelnika Ploča 2017. godine relativno uvjerljivo, s preko 600 glasova razlike, a ti će izbori ostati zapamćeni po neviđenoj izdaji jednog dijela pločanskoga HDZ-a koji je bio maksimalno angažiran u dovođenju SDP-ovog kandidata na čelno mjesto Ploča. Bila je to prilika da se stranka pročisti, a to su ogorčeno članstvo i simpatizeri očekivali. No, unatoč najavama, u HDZ-u Ploča više nisu samo oni koji su sami otišli, a svi ostali koji su radili protiv vlastite stranke i dalje su njeni uvaženi članovi. Nakon poraza na izborima za gradonačelnika pločanski HDZ vodi Marija Vučković ministrica poljoprivrede i članica HDZ-ovog Visokog časnog suda, te kćerka pok Luke Šiljega, jednog od osnivača HDZ-a Ploča. Lokalni izbori su u svibnju iduće godine. Bit će zanimljivo vidjeti hoće li i dalje SDP-ov kandidat imati podršku dijela HDZ-a.

O ovoj temi možete čitati u novom broju Dubrovačkog vjesnika koji će na pločanskim kioscima biti od petka ujutro!

Share.

About Author

Comments are closed.