U Gradcu predstavljena dva projekta vrijednosti oko 1,85 milijuna kuna

0

U Gradcu je, u organizaciji Općine Gradac i Udruge Mladi svijet, organizirana početna konferencija na kojoj su predstavljena dva projekta: „Društveni centar Gradac“ i „Ruka ruci“, koji se u sto postotnom iznosu financiraju iz Europskog socijalnog fonda.

Upravo tu činjenicu, pozdravljajući okupljene, istaknuo je načelnik Općine Gradac Matko Burić. On je naglasio kako je još nekoliko pripremljenih projekata na čekanju, te kako udruge koje rade na realizaciji hvalevrijednih projekata mogu računati na potporu Općine.

1.. 2.. 3.. 4.. 5.. 6..

Projekt „Društveni centar Gradac“ predstavile su voditeljica Izabela Karamatić i Danica Knežević. Riječ je o projektu koji će se realizirati do kraja svibnja 2022. godine. Ukupna vrijednost veća je od 1,1 milijun kuna, od čega Europski socijalni fond financira 85 posto (951.782,90 kuna), a ostatak Ured za Udruge Vlade Republike Hrvatske (167.961,69 kuna). Korisnik projekta je Udruga Mladi svijet, a partneri su: Općina Gradac, Osnovna škola Gradac, Općinska knjižnica Hrvatska sloga Gradac, Ženski pjevački zbor Gradac, Uresno društvo Gradac i Hrvatsko planinarsko društvo „Adrion” Gradac. Do sada su se obavljale aktivnosti vezane uz adaptaciju prostora, nabavu namještaja i opreme za radionice, izradu vizualnog identiteta projekta (web stranica projekta, promidžbeni materijali), te izradu Facebook stranice i prijavnica za radionice. Od početka listopada započelo se za provedbom programa rada. Radionice koje projekt obuhvaća su: Mentalno zdravlje za osobe starije životne dobi, Tjelovježba za osobe starije životne dobi, Kulturno umjetničke radionice, Kreativno ekološke radionice, Ples za osobe starije životne dobi, Ples za djecu i mlade do 25 godina, Engleski jezik za početnike, Engleski jezik za napredne, Talijanski jezik za početnike, Talijanski jezik za napredne, Informatičke radionice za osobe starije životne dobi, Informatičke radionice za mlade, Društvene radionice za djecu do 6 godina, Društvene radionice za djecu osnovnoškolske dobi i Ciklusi edukativnih radionica, te radionice namijenjene partnerima (udrugama): Financijski menadžment i poslovanje udruga i Strateško planiranje.

7.. 8.. 9.. 10

Projekt „Ruka ruci“, putem kojeg je zaposleno osam pripadnica ciljne skupine, predstavila je voditeljica Iva Vujčić. Ukupna vrijednost projekta je oko 743 tisuće kuna. Financira se iz Europskog socijalnog fonda 85 posto i 15 posto iz proračuna RH, Operativni program „Učinkoviti ljudski potencijali od 2014.-2020.“. Trajanje projekta je 16 mjeseci, do polovice studenoga 2021. Nositelj je Općina Gradac, a partneri su Hrvatski zavod za zapošljavanje, Regionalni ured Split i Centar za socijalnu skrb, Makarska.

Slika1 Slika2 Slika3 Slika4

Opći cilj je doprinijeti povećanju stope zaposlenosti teže zapošljivih žena s nižom razinom obrazovanja u RH, a specifični cilj je obrazovanjem i zapošljavanjem osnažiti i unaprijediti radni potencijal 8 teže zapošljivih žena u općini Gradac (s naglaskom na starije od 50 godina) s nižom razinom obrazovanja, te poboljšati razinu kvalitete života za 48 krajnjih korisnika. Krajnjim korisnicima pruža se svakodnevna pomoć u vidu pomoći u dostavi namirnica, u pripremi obroka u kućanstvima, u održavanju čistoće stambenog prostora/domova, pri oblačenju i svlačenju, brizi o higijeni, pomoći u socijalnoj integraciji, u posredovanju u ostvarivanju raznih prava (dostava lijekova, plaćanje računa, dostava pomagala i sl…), kao i pružanju podrške kroz razgovore i druženje te uključivanje u društvo, pratnju i pomoć u raznim društvenim aktivnostima. Iz projekta se sufinancira sto posto plaće voditelja projekta na 16 mjeseci  koji je zaposlenik Općine Gradac, plaće za 8 nezaposlenih žena tijekom 12 mjeseci, kućanske potrepštine za svakog krajnjeg korisnika kroz 12 mjeseci i edukacija/osposobljavanje za svih 8 zaposlenih žena. Vujčić je naglasila kako za ovaj projekt postoji veliki interes, pa su napravljene i liste čekanja. Također je istaknula veliki posao koji je odradila Matilda Viskić.

O ovoj temi možete čitati u novom broju Makarske kronike (utorak)!

 

 

 

 

 

 

 

Share.

About Author

Comments are closed.