PRVI U DOMOVINI – PODIŽEMO SPOMENIK HRVATSKOM VOJNIKU!

0

Kroz povijest se na području Hrvatske mnogo ratovalo, no ti su ratovi uvijek bili obrambeni. Mnogi vojnici borili su se za hrvatsku državu, koja je konačno ostvarena nakon pobjede u Domovinskome ratu. U želji da u pamćenje hrvatskog naroda trajno usidre sjećanje na žrtvu hrvatskih vojnika, prvi su se spomenici posvećeni Domovinskom ratu počeli podizati istodobno s njegovim okončanjem. Od tog vremena do danas podignuto je na stotine spomenika koji materijaliziraju uspomenu na Domovinski rat, kao temelj hrvatske države. U današnjem društvenom kontekstu oni imaju posebnu važnost – kao mjesta sjećanja i bastioni koji podupiru hrvatski nacionalni identitet.

a

Svima koji su se kroz stoljeća časno borili za Hrvatsku

Spomenik koji se podiže u Rogotinu najnoviji je biser u niski suvremene spomeničke baštine vezane uz ovaj ključni događaj hrvatske povijesti. Posvećen je svim hrvatskim vojnicima koji su se, na častan, viteški i vojnički način, borili za hrvatsku državu. Njihove zasluge obvezuju nas i na ovakve iskaze počasti i njegovanje kulture sjećanja.

Autor Spomenika hrvatskom vojniku je umirovljeni časnik Hrvatske vojske Ivan Pavić Mrgud, dok je sredstva za njegovu izradu donirao don Petar Mikić.

b

U ovom je znaku pobjeda tvoja!

Spomenik je visok 1,5 metara, s postoljem 2,20 metra. Prikazuje donekle stilizirani lik, srastao s planinom, zemljom, rodnom grudom, koji, bez puške, ali smion i ponosan s krunicom u ruci, iskazuje obrambeni karakter Domovinskoga rata i višestoljetne borbe za hrvatsku državu. Na čeonoj strani u obliku stupa veliko slovo H–Hrvatska, čvrsta, neuništiva poput kamena, u koju je uronjena ruka hrvatskoga vojnika s krunicom Zaštitnice Hrvata, prožeta porukom: U ovom je znaku pobjeda tvoja! Izrađen je od bijeloga kamena i bit će postavljen u Parku Puntin u Rogotinu. Iz dostupnih informacija zasad takav tip spomenika u Republici Hrvatskoj ne postoji. U samom parku već postoji spomenik od sličnoga materijala, nazvan Zahvala predcima (identičnih dimenzija), koji predstavlja rogotinsku, neretvansku tradicionalnu težačku obitelj. Tako bi novi spomenik postavljen nasuprot njemu zatvorio identitetski krug svakog Rogotinjanina i Neretvanina, a i šire, jer bi promovirao vrijednosti obitelji, vjere i Domovine.

c

Zahvala Županiji, Gradu Metkoviću i Gradu Opuzenu

Svečano otvaranje Spomenika bilo je planirao u studenome, ali je zbog situacije s koronavirusom odgođeno za proljeće, kada će, uz prigodni kulturno-umjetnički program, koji će financirati Dubrovačko-neretvanska županija, biti prikazan kratki dokumentarni film o ulozi 3. pločanske bojne 116. Brigade HV-a u Domovinskome ratu, s još neviđenim materijalima ratnog snimatelja iz Ploča Duška Milanovića. Pomoć prigodom svečanosti otvaranja, na koju su dolazak najavili legendarni ratni zapovjednici iz Domovinskoga rata, pružit će i Grad Metković i Grad Opuzen.

d

O ovoj temi možete opširnije čitati u novom broju Dubrovačkog vjesnika, koji će na pločanskim kioscima biti u petak ujutro, te idućih dana u drugim medijima, uključujući i ovaj portal!

 

Share.

About Author

Comments are closed.