Osam bivših radnika HŽ Cargo Ploče zaposleno u HŽ Infrastrukturu

0

Za bivše radnike HŽ Cargo Ploče koji su u 2018.godini proglašeni tehnološkim viškom, a izabrali su opciju zbrinjavanja kroz „Željeznički fond“ , odnosno ostali u sustavu HŽ-a, isti se nisu odlučili za isplatu otpremnine i na sporazumni raskid Ugovora o radu.

Željeznički fond je organizacija u sustavu HŽ-a, kojem su osnivači HŽ Infrastruktura, HŽ Cargo i HŽ Putnički prijevoz, te kao takav služi za zbrinjavanje radnika proglašenih tehnološkim viškom u gore spomenutim poduzećima. Proglašavanjem radnika tehnološkim viškom isti ima izbor odlučiti se za poticajnu otpremninu s radom otkaznog roka ili prebacivanje u Željeznički fond.

n

Financiranje Željezničkog fonda je iz otpremnina radnika koji su se odlučili za taj vid zbrinjavanja, te su cijelo vrijeme u sustavu HŽ-a, zavisno od visine izračunate otpremnine radnici provode u Željezničkom fondu od 15-25 mjeseci uz primanja zajamčene mjesečne naknade s uplaćenim mjesečnim doprinosima, također u periodu dok su raspoređeni u Željeznički fond, a u slučaju potrebe za radnicima isti se mogu pozvati raditi poslove sukladno stručnoj spremi u HŽ društvo koje iskaže potrebu za radnikom.

2

Na inicijativu Udruge branitelja i invalida Domovinskog rata Hrvatskih željeznica Ploče (UBIDR HŽ Ploče), te uz potporu stručnih služba Ministarstva hrvatskih branitelja na čelu s potpredsjednikom Vlade RH ministrom g. Tomom Medvedom, te uz suglasnost resornog Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i ministra g. Olega Butkovića iznašlo se rješenje za zapošljavanje radnika iz Željezničkog fonda za potrebe čuvarsko-portirske službe u HŽ Infrastrukturi u željezničkom čvoru Ploče. Izradom operativnih planova i organizacijskog ustrojstva čuvarsko-portirske službe ispunili su se uvjeti za zapošljavanje bivših radnika HŽ Cargo-a.

Na prijedlog MHB, sukladno Zakonu o hrvatskim braniteljima iz domovinskog rata i članovima njihove obitelji, za osam (8) radnika iz Željezničkog fonda bivšim radnicima HŽ Cargo-a ponuđeni su Ugovori o radu na neodređeno u HŽ Infrastrukturi na radno mjesto portir.

Potpisivanje Ugovora o radu upriličeno je u željezničkom kolodvoru Ploče, te isti su s radom otpočeli 30.11. 2020. godine.

Ovim putem se zahvaljujemo Upravi HŽ Infrastrukture na čelu s predsjednikom Uprave g. Ivanu Kršiću, ministru MMPI g. Olegu Butkoviću i potpredsjedniku Vlade RH i ministru MHB g. Tomi Medvedu na realizaciji inicijative.

 

predsjednik UBIDR-HŽ podružnica Ploče

Ante Šendo dipl.ing.

Share.

About Author

Comments are closed.