OŠ Gradac: Predstavljen projekt Kil’ duvana – kil’ Jadrana

0

Osnovnu školu Gradac posjetio je Matko Burić, načelnik Općine Gradac, Davor Andrijašević, predsjednik TZ Općine Gradac i Božena Delaš, samostalni referent za menadžment Turističke zajednice. Povod je bila prezentacija projekta Kil’ duvana – kil’ Jadrana koji se ove godine provodio u OŠ Gradac. Naslov projekta je citat uzrečice sačuvane u ovom kraju kojom se najbolje opisuje vrijednost soli te činjenica da je sol bila predmetom trgovinske razmjene. Inače, ovaj projekt je izabran na natječaju Čuvari baštine koji je raspisao Centar izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije kao jedan od najboljih prijavljenih projekata. Projekt su prezentirale učenice 7. razreda: Anđela Andrijašević, Ana Jurec, Laura Nedić, Matea Mušan, Marija Stanković i Milana Štula, zajedno s mentoricom projekta Brankom Perić.

1.

Kako je, nažalost, priča o proizvodnji i trgovini solju u mjestima Općine Gradac gotovo zaboravljena, prijedlog učenica je da se u mjestu postavi info ploča putem koje bi stanovnici i gosti Gradca mogli dobiti informaciju o važnosti soli za ovaj kraj, kao i povijesnim crticama vezanim uz nju.

11

Nakon prezentacije, načelnik Matko Burić nije krio svoje oduševljenje: „ Čestitam od srca i moram priznati da nisam znao neke pojedinosti koje ste nam prezentirali. Veliko je zadovoljstvo imati ovakve učenike, ovakve projekte i voditelje. Potičem vas da i dalje budete aktivni sudionici u nastavku projekta, a mi vas podupiremo u postavljanju info table i u prezentaciji projekta na sljedećoj razini.“

33

Direktor TZ Davor Andrijašević obećao je potporu u tiskanim materijalima i produkciji.
Božena Delač je čestitala i proglasila sudionike ambasadorima škole, općine i turističke destinacije te predložila veću vidljivost projekta, objavu na webu te tiskanje dijela materijala kao suvenira općine.
„Pohvala cijeloj školi, posebno voditeljici i učenicima koji su nas vrlo kreativno, profesionalno, i ozbiljno počastili pričom koja ima elemente storytellinga i za domaće i za turiste. Radujemo se nastavku i daljnjim projektima.“, dodala je gospođa Delaš.

44

Koni Bulfon, ravnateljica OŠ Gradac je izrazila zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom OŠ Gradac i Općine Gradac. „Svi možemo učiti od naših učenika koji se uvijek iskazuju svojom angažiranošću i kreativnošću. Rad s učenicima je dvosmjeran proces u kojem svi mogu puno toga naučiti. Osobito smatram vrijednim kada se rezultati projekta „preliju“ i na lokalnu zajednicu budući da takvom sinergijom nastaju najbolji rezultati, koji su ujedno i poticaj na daljnji rad.“

55

Učenice koje su sudjelovale u provedbi projekta ističu da im je projekt osvijestio ne samo potrebu čuvanja svoje baštine i važnost soli za živote ljudi, nego ih je naučio i samostalnosti, preuzimanju inicijative i odgovornosti za svoju lokalnu zajednicu.

77

Anđela Andrijašević je naglasila da joj je ovaj projekt pokazao koliko su se vrijednosti pojedinih proizvoda tijekom povijesti mijenjale, a Matea Mušan da “moramo našu baštinu zaštiti od zaborava i da je ona jako važna“. Milana Štula je na kraju istaknula da je tijekom ovog projekta naučila puno i o samom procesu proizvodnje soli koju su učenice demonstrirale napravivši školsku „mini solanu“.

66

88

99

Izvor: OŠ Gradac

 

 

 

 

Share.

About Author

Comments are closed.