Tri kandidata za gradonačelnika Ploča

0

Situacija na pločanskoj političkoj sceni, uoči skorih svibanjskih izbora, očekivano se zaoštrava. Zbog nemogućnosti normalnog funkcioniranja Gradskoga vijeća Grada Ploča, radi neslaganja u vladajućoj koaliciji i odlazaka oporbenih vijećnika, mnoge odluke nisu donesene. Zaustavljene su najavljene prodaje gradskoga zemljišta, oko čega su vladajući, predvođeni SDP-om,  i oporba, predvođena HDZ-om, posebno polemizirali, a, među ostalim, ni ove godine, kao ni lani, neće biti dodijeljene nagrade Grada Ploča. Prošle godine vlast je to pravdala situacijom s korona virusom, a oporbeni vijećnici naglašavali su neslaganja u vladajućoj koaliciji i bezuspješnim pokušajima održavanja sjednice Gradskoga vijeća.

Ove godine tri su kandidata za gradonačelnika Ploča, sadašnji Mišo Krstičević (SDP), te Krešimir Šunjić (HDZ) i Domagoj Franić (Domovinski pokret). Krstičević je 2017. godine prekinuo osmogodišnju vladavinu Krešimira Vejića (HDZ), koji je, pak, prije toga prekinuo, također, osmogodišnju vladavinu Ante Karamatića (SDP).

Krstičević je najavio kandidaturu u gradskom parku, okružen svojim suradnicima. Pohvalio se projektima koji su realizirani za vrijeme njegove vlasti i najavio nove projekte. Među njima posebno luku nautičkog turizma, proširenje Dječjeg vrtića i sl., a poseban naglasak stavio je na kapitalni projekt Aglomeracije Ploče, vrijedan preko 200 milijuna kuna, koji je, u stvari, trebao započeli prošle godine, ali je usporen stalnim žalbama firmi koje su se prijavile na natječaj. Krstičevića će podržati Pločanska stranka, sadašnji koalicijski partner u Vijeću.

Krešimira Šunjića, osim HDZ-a, podržavaju HSLS, HSS i HSU. Šunjić proziva Krstičevića za zapošljavanje stranačkih podobnika u gradske službe i za prisvajanje zasluga za kapitalne projekte koji su realizirani ili su pred realizacijom, poput višemilijunskih projekata u Kominu, Stablini, Staševici itd., a s kojima gradska administracija, kako ističe, ima malo toga zajedničkog. I Šunjić je najavio brojne projekte u slučaju da postane gradonačelnik Ploča. Pri tome mu je podršku dalo dvoje ministara iz Ploča, Marija Vučković i Tomislav Ćorić.

Domagoj Franić nova je snaga na političkoj sceni Ploča. Podupire ga njegov nedavno osnovani Domovinski pokret. Franić u nastupima ima gotovo milimetarski jednak odmak od dvaju glavnih protagonista SDP-a i HDZ-a. Prve proziva za nedovoljan broj realiziranih projekata s obzirom na mogućnosti povlačenja novca iz europskih fondova, te milijunskih sredstava koja u gradski blagajnu stižu zahvaljujući decentralizaciji sredstava, dok drugima spočitava da su gotovo četiri godine šutjeli i da se javljaju neposredno prije izbora.

Kako sada stvari stoje, na izborima za Gradsko vijeće biti će četiri stranke i koalicije. Najširu koaliciju okupio je HDZ, koji izlazi s liberalima, „seljacima“ i umirovljenicima, SDP će s Pločanskom strankom, a tu su još Domovinski pokret i Most. Zadnji put nije bilo Domovinskog pokreta i Mosta, HSS je išao samostalno, a prag su prošle i dvije nezavisne liste. Vladajuću koaliciju činili su SDP-HSS-PLS-NL Niko Orepić, koja je imala devetero vijećnika, a oporbenu HDZ-HSLS, NL Dalibor Žderić, koja je imala osmero vijećnika.

 

Share.

About Author

Comments are closed.