Neven Vicić: Srednja škola na kraju Županije

0

neven vicic n  Prilikom nedavnog donošenja Izmjena i dopuna državnog proračuna Republike Hrvatske ili, kako se to obično kaže rebalansa, za sve one koji gledaju četvrti program Hrvatske televizije  kao i za ostale građane, zastupnik u Saboru RH, inače podpredsjednik Mosta Nikola Grmoja postavio je pitanje o izgradnji srednje škole s pripadajućom športskom dvoranom u Pločama, te je i predložio da  se s jedne od proračunskih stavka 30 milijuna kuna prenamijeni za navedenu svrhu. Glasovima većine, kao i uostalom i svi drugi prijedlozi dati u obliku amandmana, ovaj prijedlog je odbijen.

Stoga treba podsjetiti čitatelje makar u grubim crtama na „sagu“ izgradnje ovog školskog objekta s, kako se to danas kaže, pripadajućim sadržajima.

Još prije petnaestak godina, u okviru nastojanja da se što je moguće više škola „prebaci“ na jednosmjensku nastavu kao i da se tako rastereti postojeći školski prostor kao i sami učenici i profesori. U bezbroj mjesta izgrađene su nove škole, a uz njih „prateći sadržaji“ u koje između ostalog spadaju radionice, praktikumi, laboratoriji i na koncu, športske dvorane veličina koja odgovaraju broju đaka i potrebama određene škole.

Napokon je red došao i na Ploče. Osiguran je teren od preko 15.000 m2 u vlasništvu Grada Ploča. Investitor, tj. Županija dubrovačko neretvanska oslobođena je plaćanja komunalnog doprinosa. Ishodovana je lokacijska dozvola, građevinska dozvola (potvrda glavnog projekta), očišćen je teren, Grad Ploče se obvezao financirati izgradnju infrastrukture  i moglo se početi.

Stručnjaci iz varaždinske firme „Coning“ održali su javnu prezentaciju na kojoj su predstavili i maketu buduće škole i športske dvorane.

Nažalost, nije se maklo dalje od navedenog. Danas, početkom lipnja 2021. godine zemljište je zaraslo u živicu te je ruglo u dijelu grada pored kojeg prolaze stranci, a i domaći ljudi koji svakodnevno idu u „Lidl“ ili na benzinsku crpku po gorivo. I to je to.

U tih petnaestak godina izgrađene su ili nadograđene postojeće škole s pripadajućim športskim dvoranama u Veloj Luci, Konavlima, Metkoviću.

Ovdje treba zastati i čitatelje upoznati s još jednim dijelom, kako sam u početku naveo sage glede izgradnje ove „uklete“ škole u koju su đaci trebali ući odavna, a kako stvari stoje, veliko je pitanje hoće li u njoj stjecati znanja njihova djeca ili možda djeca njihove djece.

U vrijeme kad se očekivao idejni projekt bio sam službenik Grada Ploča i, kao da sam nešto slutio, svako jutro sam se spuštao u prizemlje u kojem su bili uredi, a i sada su, službe koja se starala o takvim i sličnim poslovima. Kad tamo, projekt na stolu. Letimičan pogled bio mi je dovoljan da bih utvrdio da su uz školu predvidjeli tzv. dvodjelnu dvoranu u kojoj se mogla igrati samo košarka. Nu, bez obzira što je to bilo očito zamolio sam kolegu Marina Radaljca da mi izračuna dimenzije. Potvrdio je ono što je i površnom promatraču bilo očito.

Srećom, zamjenik župana u Dubrovniku bio je u to vrijeme Ivo Karamatić kojeg smo odmah obavijestili. Ukratko, prvenstveno njegovim zalaganjem i voljom tadašnje gradske vlasti projekt je izmijenjen i umjesto dvodjelne ucrtana je trodjelna dvorana.

Vratimo se meritumu. Grad Ploče je u više navrata pisao Županiji dubrovačko neretvanskoj tražeći odgovor kad će se stvari pokrenuti s mrtve točke. Održan je i sastanak. Jedini rezultat, barem za sada je čišnje terena i postavljanje ograde. Danas, žbunje i sitno raslinje je opet naraslo, a od ograde su ostali samo željezni stubovi.

Investitor, tj. Županija je obavijestila Grad Ploče da se radi na promjeni tehničke dokumentacije te bi se cijeli kompleks podijelio u tri dijela pa bi tako svaki dio koji je izgrađen mogao dobiti uporabnu dozvolu. Bolje išta nego ništa – rekli bismo, makar bi se na ovaj način tjelesni odgoj održavao u nekoj od učionica kao što održavao u postojećoj školi do izgradnje gradske dvorane – u podrumu.

Kada će se projekt prenamijeniti i kada će od jednoga postati tri – ne znamo. U svakom slučaju izgleda da je ovo vrlo zamašan posao jer je Grad Ploče o tomu obavješten još 1. ožujka 2016. godine.

I na koncu. U predizbornom programu tadašnjeg i današnjeg Župana Dubrovačko neretvanske županije, između ostalog stoji da će se u dolini Neretve u novom mandatu još jednom nadograditi srednja škola i izgraditi muzička škola u Metkoviću.

O pločanskoj srednjoj školi ni riječi!

 

Share.

About Author

Comments are closed.