ZAVRŠENI PROJEKT IZGRADNJE „SJENICE“ JE KRUNA USPJEHA I POSTIGNUĆA U ŠKOLSKOJ GODINI 2020/2021.

0

MOŽEMO REĆI USPRKOS, ODNOSNO  „ZAHVALJUJUĆI“   KORONI, DA JE  OVO  NAJUSPJEŠNIJA ŠK. GODINA PO PROJEKTIMA I REZULTATIMA

 

 • PROJEKT „EKO-EDU SJENICA“

Realiziran je i projekt „Eko-edu sjenica“ uz sufinanciranje Grada Ploča. Ovaj projekt je „kruna“ realiziranih projekata u ovoj školskoj godini. Dok je još bio u izgradnji, učenici, a i osoblje škole su se veselili boravku u „sjenici“.  Fotografije govore „više od riječi“.

sjenica

sjenica 1 sjenica 2

 

 • NATJECANJE DABAR

Naša je škola ove godine po prvi put sudjelovala u natjecanju Dabar. Natjecanje se provodilo od 9.11. do 13.11.2020. a našu školu predstavljalo je 6 učenika u kategoriji Kilodabar te 3 učenika u kategoriji Megadabar. Ponosni smo na plasman svih naših učenika, ali posebno bi željeli istaknuti da se učenica 6. razreda Lori Marević nalazi u 10% najboljih učenika u cijeloj Hrvatskoj u kategoriji Kilodabar.

 • CROATIAN MAKERS LIGA

Unatoč pandemiji korona virusa, ali uz poštivanje epidemioloških mjera, od 2. 11. do 13.12.2020. održavalo se prvo kolo ovogodišnje Croatian Makers lige – natjecanja iz robotike i programiranja. Mlađa skupina osvojila je 1. mjesto, a starija skupina 2. mjesto.

Drugo kolo Croatian Makers lige održalo se od 1.2. do 15.3.2021. Mlađa skupina osvojila je 1. mjesto, a starija skupina 3. mjesto.

Treće, a ujedno i posljednje kolo Croatian Makers lige (natjecanja iz robotike i programiranja), održalo se od 12.4. do 20.5.2021. Mlađa skupina osvojila je 1. mjesto, a starija skupina 3. mjesto.

Ovdje je važno napomenuti da se naša škola natjecala u „Regiji Makarska”, a tu spadaju sve škole južnije od Sinja. Ove godine su bile prijavljene 23 škole, a od toga 3 iz BiH. Također je za istaknuti da to područje pokriva više od 50 škola, udruga,…koje su imale mogućnost prijave.

 • PROJEKT „UŽIVAJ U SVIJETU, ČUVAJ SVOJU PLANETU!“

Naša je škola odabrana za sudjelovanje u projektu “Generacija NOW 2020./2021”. Radi se o donacijskom natječaju koji organiziraju Hrvatski Telekom (HT) i Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM),  uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja. Učenici su u sklopu natječaja trebali izraditi 2 projekta. Tema za prvi projekt bila je “Digitalna igra(čka)”,  gdje su učenici trebali osmisliti svoju igru, koristeći komponente iz dodijeljenog Neuron seta. Naša ekipa izradila je društvenu igru imena “Uživaj u svijetu, čuvaj svoju planetu!”. Rad naše škole odabran je kao najbolji rad i osvojio je 1. mjesto u kategoriji osnovna škola.

 • PROJEKT „EKO-EDU STAKLENIK“

U travnju 2021. završen je projekt izgradnje Eko-edu staklenika od starih školskih otvora te smo sve,  što smo mogli, sami napravili, uz pomoć nekih roditelja (Srećko, Nedo, Ante, Ivan i Milenko) i Dubrovačko-neretvanske županije.

staklenik

sjenica i staklenik

 • VIDEO NADZOR I INTERNET

Postavljen je video nadzor unutar i van školske zgrade, ukupno 13 kamera te se provela potpuno nova mrežna instalacija internetske veze na razini škole.

 • PROJEKT „OAZA ZELENILA“

Ostvarili smo ugodan partnerski odnos s Udrugom Pro futuro Ploče te realizirali projekt Oaza zelenila, uz sufinanciranje Dubrovačko-neretvanske županije u iznosu od 8.900,00 kn.

 • PROJEKT „EKO IGRA – KUĆICE ZA PTICE“
 1. svibnja dodijeljena je nagrada Dron našoj školi za osvojeno 1. mjesto u Eko igri „Čarolija recikliranja – od starih stvari nastaju nove“. Igru je osmislila Regionalna agencija DUNEA zajedno s Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije.
 • PROJEKT „PAMETNA KUĆA“

Drugi projekt koji smo izradili u sklopu natječaja Generacija NOW bila je „Pametna kuća“. U ovom smo se natječaju natjecali u kategoriji od 1. – 4. razred, a u našem timu bili su učenici 4. razreda: Lucija Dropulić, Patricija Dropulić i Antonio Jerković. Osvojili smo 2. mjesto na državnoj razini 24.6.2021. na završnoj izložbi u Zagrebu.

 • PROJEKT „ISPRIČAJ MI SVOJU BAJKU“

U sklopu aktivnosti za Dan škole realiziran je i projekt „Ispričaj mi svoju bajku“. Projekt je ljetos prošao na natječaju Ministarstva znanosti i obrazovanja u iznosu 8.000,00 kn.

 • UREĐENJE ŠKOLSKOG OKOLIŠA

U tijeku je uređenje školskog okoliša. S  južne strane ispred vrtića, zbog problema sakupljanja vode,  staza oko zgrade škole se mora podići i napraviti pad prema igralištu. Uklonila se živa ograda zbog preglednosti, postavit će se metar žice, posaditi cvijeće i ukrasna stabla, završetak radova se očekuje krajem školske godine. Financijska sredstva u iznosu od 50.000,00 kn osigurala je DNŽ.

 • RADOVI U UNUTRAŠNJEM ŠKOLSKOM PROSTORU

Završeni su radovi na uređenju bivšeg prostora vrtića u školskoj zgradi. Tu je uređena učionica za prvi razred, zbornica i kuhinja. Investicijska ulaganja u iznosu 50.000,00 kn osigurala je DNŽ.

.ŠKOLSKI EKO PROJEKT „MI TO VEĆ RADIMO,A VI ?“

Ovaj projekt egzistira već desetak godina te stalno traje, a povremeno se nadopunjava, kako se pronađe rješenje za pojedinu vrstu otpada.  Možemo reći da je postao „način življenja“(u školi). Za ovu školsku godinu ću spomenuti samo neke od rezultata:                                                                                                                                  – isporučili smo više od 1200 kg plastičnih čepova Udruzi Eko-Prolažac ;

– oko 80 litara otpadnog ulja smo odnijeli u Auto kuću-Jerković, koji imaju obvezu zbrinjavanja istoga, a kap ulja zagadi 1000 l vode.

– stalna suradnja sa firmom Tehnomobil, koja zbrinjava elektronski i elektronični otpad. Desetak puta na godinu dođu u školu i mjesto ( na poziv) te pokupe navedeni otpad. Više puta sam im osobno pokazao „nalazišta“: pod Ljubljom, Krotuša, Jezerac…..

– Moram priznati da „još nisam uspio naći rješenje za plastične patrone, no, u svakom slučaju, nije im mjestou prirodi. Naravno, za rješenje ove i ostalih vrsta otpada je potrebno da bude uključena cijela zajednica te da to bude NAČIN ŽIVLJENJA.

 

 • PRIPREMA PROJEKTA – JAČANJE STEM VJEŠTINA

Trenutno se priprema projekt koje je raspisalo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU za jačanje STEM vještina u osnovnim školama i razvoj regionalnih znanstvenih centara za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje u STEM području. Poziv se provodi kroz dvije komponente:

– razvoj STEM vještina kroz opremanje školskih učionica STEM opremom (200.000,00 – 1.000.000,00 EUR)

– uspostavu regionalnih znanstvenih centara za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje u STEM području (1.000.000,00 – 3.000.000,00 EUR)

Prijavitelj projekta je DNŽ, a naša škola je, uz još 11 škola, od 31 iz naše županije krajnji korisnik. Nadamo se pozitivnom ishodu i prolasku na natječaju.

 

 • PRIPREMA PROJEKTA – OČUVANJE NACIONALNOG I LOKALNOG IDENTITETA

 

Također, u pripremi je projekt za natječaj Ministarstva znanosti i obrazovanja  za dodjelu bespovratnih sredstava projektima udruga u području izvan institucionalnoga odgoja i obrazovanja djece i mladih u školskoj godini 2021./2022. Nositelj projekta je Udruga Radost – Ploče, a naša škola je partner. Ministarstvo planira na temelju Natječaja najboljim projektima dodijeliti približno 13.500.000,00 kuna, ovisno o priljevu sredstava iz prihoda od igara na sreću. Najmanji iznos koji se može zatražiti je 50.000,00 kuna, a najveći 150.000,00 kuna.

Izvor: OŠ fra Ante Gnječa Staševica

 

Share.

About Author

Comments are closed.