VIDEO: Prvi hrvatski ročnici slave 30 obljetnicu

0

Prvi hrvatski ročnici iz Ploča uskoro slave vrijedan jubilej, 30. obljetnicu postojanja. Pripremaju i svečanost na kojoj će za dvadesetak dana, između ostaloga, biti prikazan dokumentarni film o stvaranju i putu postrojbe, a svečanost će svojom prisutnošću uveličati predsjednik RH Zoran Milanović. A sve je počelo u nedavnim turbulentnim vremenima hrvatske povijesti kada se stvarala država. Odlukom predsjednika Republike dr. Franje Tuđmana od 12. rujna 1991. godine kojom je imenovao admirala Svetu Leticu zapovjednikom HRM, službeno je započelo ustrojavanje Hrvatske ratne mornarice. Letičinom zapovijedi  od 21. rujna 1991. u Pločama je ustrojena prva Ratna luka u Hrvatskoj. Dana 5. listopada 1991. u sklopu HRM, Ratne luke u Pločama, osnovana je 1. Satnija mornaričko-desantnog pješaštva HRM. Bila je to prva postrojba koju je utemeljila Hrvatska ratna mornarica, prema zapovjedi zapovjednika HRM-a admirala Letice od 28. rujna 1991.

sidriste

Jezgru nove postrojbe činio je vod interventne satnije narodne zaštite, koji se u to vrijeme obučavao u Gradcu. U njegovom sastavu ustrojena je prva postrojba Vojne policije u hrvatskoj mornarici, čiji je zapovjednik bio Denis Jelčić. Željko Doko vodio je diverzantsku desetinu, dok je Željko Matković bio na čelu desetine pješaštva. Prva generacija novaka pridružila im se nakon poziva pločanskog Ureda za obranu, što je označilo stvaranje prve satnije. Mladi ročnici su deset mjeseci osiguravali zauzete vojne objekte u Pločama u akciji Zelena tabla-Mala Bara i usmjeravali osvojeno oružje na sva bojišta u Hrvatskoj. U početku nisu imali ni uniforme, pa su koristili opremu bivše jugoslavenske vojske na koju su šivali hrvatsku trobojnicu.

teren_Ston-most_Bistrina

Postrojba je bila sastavljena od 48 novaka s područja tadašnje općine Ploče, generacije, 1971,1972,1973. godine koji su se  odazvali pozivu za služenje vojne obveze. Svečanu prisegu prvi ročnici HV-a dali su u Pločama 8. prosinca 1991., a za prvog zapovjednika imenovan je Vlaho Orepić. Zapovjednici vodova 1. S.M.D.P. bili su : 1. vod – Željko Matković, 2. vod – Martin Nikolac, 3. vod – Željko Nikolac-Galac. Nakon pnekoliko mjeseci zapovijedanje nad 1. vodom preuzeo je Ivan Hudak, a zapovjednik postaje bio je Radovan Hošak.

teren sipan
Prvi vod: Miošić-Kačić  Darko, Marinović Ante, Medak Tomislav, Šunjić Damir, Korljan Mario, Bogunović Nedjeljko, Sinković Matko, Joško Jovica, Gradac Mario, Martić Dragan, Ostojić Mate, Jerković Vjekoslav, Radonić Matko, Žderić Jurica, Jelčić Dragan, Božić Frano (zapovjednik Željko Matković);

prisega_1991

Drugi vod: Barbir Joško, Barbir Josip, Barbir Robert, Bebić Perica, Butigan Jurica, pok. Lutman Ernesto, Marinović Romano, Perić Vedran, Stanković Mario, Šetka Mario, Štrbić Marinko, Štrbić Ozren, Šunjić Slaven, Veža Stašek, Žderić Zlatko, Grbavac Goran (zapovjednik Martin Nikolac);

sastanak_sa_adniralom_Hranjom

Treći vod: pok. Dropulić Zvonko, Beader Ante, Borić Tomislav, Dugandžić Valter, Franić Leo, Franić Zoran, Grgurinović Toni, , Kušurin Nedjeljko, Marinović Zoran, Marković Damir, Medak Ivo, Puljan Andrej, Roso Mate, Tomašević Dalibor, Žderić Dario, Zvonimir Batinović. (zapovjednik Nikolac Željko Galac.

predsjednik u plocama

Prvi ročnici HV-a te 1991. godine bili su smješteni u pločanskoj vojarni „Sidrište“ koju je pločanski župnik don Petar Mikić tih prvih dana listopada i blagoslovio, a zanimljivo je za istaći da je to i prva blagoslovljena vojarna u Republici Hrvatskoj. Kroz deset mjeseci služenja vojnog roka pripadnici ove postrojbe osiguravali su osvojena skladišta, osiguravali su objekte od vitalne važnosti za život Ploča i neretvanske doline i izvršavali sve ostale zadaće koje su im bile zapovjeđene. Prva satnija mornaričko-desantnog pješaštva pri HRM tadašnja mlada vojska a danas članovi udruge Prvi ročnik nije samo bila u vojarni Sidrište u Baćini.  Poslani su na teren  1992. a sve u sklopu služenja vojnog roka. Nakon odsluženja vojnog roka,  nastavili su braniti Domovinu u profesionalnim i pričuvnim postrojbama HV-a.

posjet_Vukovaru

Početkom 2010. točnije 13.veljače osnovali su Udrugu Prvi ročnik HV s primarnim ciljem rješavanja svog statusa, odnosno priznavanja kao prvih novaka u novijoj hrvatskoj povijesti, što im je i uspjelo 14. travnja 2014., kada im je to u Pločama službeno potvrdio tadašnji hrvatski predsjednik Ivo Josipović.

crkva_u_stablini,_25_obljetnica

Pogledajte dokumentarni film o prvim hrvatskim ročnicima snimljen zahvaljujući materijalima gosp. Duška Milanovića, ratnog snimatelja iz Ploča.

O ovoj temi čitajte u tiskanom izdanju Dubrovačkog vjesnika koji će na pločanskim kioscima biti od petka ujutro!

Share.

About Author

Comments are closed.