Luka Bebić sudionicima akcije „Zelena tabla“: „Stvorili ste temelje da Hrvatska vojska dobije rat protiv jedne od najjačih europskih sila“.

0

„Riskirate ste svoje živote da dođemo do našega oružja, da hrvatski narod dođe do slobode i vlastite države. Bilo je to vrijeme velikih osobnih herojstava. Dana 16., 17., i 18. svibnja 1991. godine JNA je oduzela oružje Teritorijalne obrane, nakon što je Drnovšek napustio fotelju predsjednika Predsjedništva bivše države, a na njegovo mjesto došao Jović. Danas je lako govoriti o tome što naša vojska ima. Tada smo bili nenaoružani i zato dan osvajanja vojarne i naoružanja u Pločama nije važan samo za Pločane, Metkovce, Vrgorčane i stanovnike Primorja, nego ima mnogo širi značaj. Kada smo došli do oružja, iz nekih međunarodnih krugova optuženi smo za agresiju. Ploče su herojski izdržale akciju „Zelena tabla“, uz pomoć susjednih gradova i to je bio ključni moment u 1991. godini. Jer, kao što je poznato, oružja nismo imali i morali smo ga švercati u teškim uvjetima. „Zelenu tablu“ i ostale akcije treba vrednovati na ispravan način, uzevši u obzir uvjete u kojima su organizirane i provedene. Akcija u Pločama bila je prva ozbiljna i uspješna akcija kako bi hrvatski narod došao do nužnog oružja, jer u našoj zemlji tada su bile raspoređene jake neprijateljske snage, a prijetila je opasnost od odcjepljenja hrvatskoga juga iz pravca Čapljine i Mostara. Stvorili ste temelje da Hrvatska vojska u obrambenom i oslobodilačkom ratu dobije jednu od najjačih europskih vojnih sila. Stoga se poklonimo Anti Vrdoljaku koji je te noći izgubio život prilikom izvlačenja oružja, kao i svim poginulim hrvatskim braniteljima. Budimo zahvalni zapovjedniku akcije pokojnom Petru Šimcu, zatim Matku Raosu, Goranu Kovačeviću, Imri Agotiću, Domazetu Loši i svim sudionicima ove povijesne akcije“, rekao je u Pločama, povodom 30 obljetnice akcije „Zelena tabla-Mala Bara“, Luka Bebić, tadašnji ministar obrane koji je izdao zapovijed za napad. U toj je akciji, 14. rujna 1991., osvojena prva neprijateljska vojarna u Domovinskom ratu i velike količine naoružanja i vojne opreme koja je distribuirana na brojna hrvatska ratišta. Bebić je rekao da se rat vodio ne samo za oslobođenje zemlje nego i za njen prosperitet. „Zadovoljan sam što je izgrađen autoput do Ploča, što se razvija Luka Ploče, izgradnjom Pelješkog mosta cijeli ovaj kraj dobit će novi poticaj i siguran sam da će Ploče izrasti u jedan od najprosperitetnijih hrvatskih gradova. Stoga, 30 godina nakon akcije, s punim poštovanjem gledamo na one koji su to omogućili“, zaključio je.

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10 11 miso krsticivec nada vrdoljak

Gradonačelnik Ploča Mišo Krstičević istaknuo je kako je 14. rujna 1991. jedan od najvažnijih datuma u povijesti grada. „Tom akcijom može se oslikati i put našega naroda i bit naše države. Mi Pločani, nakon 30 godina s dužnim poštovanjem gledamo što je mala skupina patriota napravila. Neki su riskirali sve. Bilo je to naše oružje, perfidno oteto. Bez reakcije patriota, neovisnost i samostalnost bile bi samo riječi. Radi tih ljudi, mi bi trebali biti povezani idejom koja je i njih vodila. Zajedništvo treba biti temelj društva“, poručio je Krstičević, koji je udovici pokojnog Ante Vrdoljaka, Nadi, uručio prigodan dar.

miso krsticevic14 nikola dobroslavic

darko arapovic16. Jozo Seric 17 darko malecic21 velimir barbir19 20 luka bebic

Dubrovačko – neretvanski župan Nikola Dobroslavić, naglasio je kako je akcija „Zelena tabla“ važan događaj iz Domovinskoga rata. „Na samom početku agresije na Hrvatsku, narod je ostao goloruk. Ova akcija svijetli je primjer kako se voli svoje i kako se bori za slobodu. Trebalo je puno hrabrosti i odvažnosti protiv jedne velike sile, a pobijedili smo zbog velikog srca, vjere u sebe i spremnosti na žrtvu. Kao dragovoljac Domovinskog rata, koji je temelj hrvatske države, mogu posvjedočiti koliki je značaj imala ova akcija“, rekao je Dobroslavić.

O akciji i njenom značaju na tijek Domovinskog rata govorili su i Izaslanik ministra obrane RH Darko Arapović, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra branitelja Jozo Šerić, izaslanik predsjednika države i zapovjednika oružanih snaga Darko Malečić, te zamjenik zapovjednika akcije u Pločama Velimir Barbir, koji je poručio: „Velike su Male Bare“. Prije toga, misu je u pločanskoj crkvi predvodio don Ante Bitunjac, a zatim su položeni vijenci i zapaljene svijeće kod Spomenika poginulim hrvatskim braniteljima. Svečanost su učeličale klapa Stina i klapa Stablina.

IMG-20210914-WA0002 IMG-20210914-WA0003 IMG-20210914-WA0006 IMG-20210914-WA0007 IMG-20210914-WA0008 IMG-20210914-WA0009 IMG-20210914-WA0010 IMG-20210914-WA0012 IMG-20210914-WA0013 IMG-20210914-WA0014 IMG-20210914-WA0016 IMG-20210914-WA0017

Opet bez sudionika akcije

Na žalost, i ove godine na svečanosti gotovo da nije bilo nikoga od sudionika same akcije, tek njih nekolicina. Ovaj problem vuče se već godinama, jer ako ne dolaze sudionici te veličanstvene akcije, postavlja se pitanje smisla same proslave. Neki od njih su u javnosti istupili prije ovogodišnje svečanosti, kao i proteklih godina. Određeni problemi sigurno postoje i treba ih početi rješavati. Odmah, a ne čekati iduću godišnjicu.

 

 

Share.

About Author

Comments are closed.