Close Menu
Portal Rogotin – Hrvatska
    Facebook
    NAJNOVIJE
    • Pločanski gimnazijalci obilježili 50 godina mature!
    • BRAVO MI! Opet preko dva milijuna pregleda.
    • BLED ROWING 2025 INTERNATIONAL REGATTA Srebro za Roka
    • Uoči Trojstva crkva u Rogotinu u novome ruhu
    • Još malo!
    • Predsjednik Milanović bit će pokrovitelj i ovogodišnjeg Maratona lađa na Neretvi
    • Hod za život u Pločama – fotogalerija
    • Napreduje sanacija Doma kulture u Baćini
    Portal Rogotin – Hrvatska
    • Naslovnica
    • Vijesti
      • Hrvatska
      • Županija DN
      • Ploče
      • Rogotin
      • Dolina Neretve
      • Makarsko primorje
    • Šport
      • Nogomet
      • Rukomet
      • Ostalo
    • Kultura
    • Komentari
    • Povijest
    • Religija
      • Dolina Neretve – sakralni objekti
      • Duhovna poruka
    • Zanimljivosti
    Portal Rogotin – Hrvatska

    Na traženje županijskog Povjerenstva donesene Epidemiološke preporuke u sprečavanju širenja COVID-19 infekcije u sezoni berbe mandarina

    22.09.2021AutorAutor

    Na traženje županijskog Povjerenstva za mandarine Služba za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije uz konzultacije sa Službom za epidemiologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo donijela je Epidemiološke preporuke u sprečavanju širenja COVID 19 infekcije u sezoni berbe mandarina.

    Uzimajući sve specifičnosti rada u sezoni berbe mandarina osnovna podjela rada bila bi rad na otvorenom na plantažama i rad u zatvorenim prostorima u otkupnim centrima.

    Zajedničke preporuke

     CIJEPLJENJE

    Budući  da je tijekom 2020. i 2021. godine odobreno cjepivo i krenulo  se sa cjepljenjem protiv  COVI 19 infekcije , kao najefikasnija mjera u borbi protiv ove bolesti, svakako  prednost pri radu dati onim radnicima koji su se cjepili te poticati one koje to već nisu.

     Informirati sve djelatnike o svim mjerama koje se provode u cilju sprečavanja širenja COVID 19 infekcije i pravilnom ponašanju i mjerama zaštite.

     Osobe sa simptomima, oboljele osobe i osobe u samoizolaciji ne mogu sudjelovati u nikakvim aktivnostima.

    Ako se prije ili u trenutku obavljanja rada osoba razboli/razvije/primijeti simptome, osoba ne dolazi ili prekida rad i ostaje/odlazi doma i telefonski se javlja izabranom liječniku radi procjene daljnjeg postupka.

    Voditi dnevnu evidenciju svih radnika (ime i prezime, datum rođenja  i broj mobitela/telefona)

    Rad na otvorenom (plantaže mandarina)

    Pridržavati se osnovnih higijenskih navika prilikom berbe (pranje ruku, fizička distanca) i sve što je navedeno u prilogu pod  nazivom „Opće mjere zaštite“

    Rad u zatvorenom prostoru (sortirnice)

    Budući da se radi o zatvorenom prostoru gdje boravi veći broj osoba  i gdje tijekom rada neminovno dolazi  do bliskoga kontakta rizik od mogućeg nastanka i širenja bolesti je teško izbjeći. Kako bi donekle smanjili taj rizik preporučamo:

    • Pri dolasku radnika mjerenje tjelesne temperature beskontaktnim toplomjerom
    • Osobe sa temp. 37,2 °C  i više stupnjeva  taj dan se ne uključuju u radni proces
    • Na vidljivom mjestu, nužno je postaviti informacije o higijenskim postupcima ili postaviti informacije sa smjernicama o pravilnom ponašanju i mjerama zaštite
    • Na ulazu i na više radnih mjesta u prostoru potrebno je osigurati dozatore s dezinfekcijskim sredstvima na bazi alkohola ne manjoj od 70 % uz istaknutu obavijest obveze dezinfekcije ruku pri dolasku i tijekom rada
    • Osigurati radnu odjeću zaposlenicima – robu koja se lako pere i glača
    • Za rad u zatvorenom prostoru na svim radilištima obvezno je nošenje zaštitnih maski preko usta i nosa. Maske mogu biti jednokratne ili višekratne (platnene koje se pravilno održavaju- peru)
    • Nošenje maske i na otvorenom ako se ne može održati razmak među ljudima/bliski kontakt zbog prirode aktivnosti
    • Nošenje rukavica nije obvezno, ali se može preporučiti s time da se redovito dezinficiraju ruke nakon skidanja
    • Izbjegavati kada je to moguće tijekom rada veća grupiranja osoba. Održavati fizičku udaljenost  od najmanje 2 metra
    • Ako je moguće organizirati rad u više smjena s time da između smjena bude stanka u trajanju od najmanje od pola sata koja će se iskoristiti za čišćenje i dezinfekciju prostora
    • Poštivati osnovne higijenske navike (prilikom higijene ruku, kašljanja/kihanja)
    • Čaše, posuđe  i druge predmete prilikom pauze za objed ne treba dijeliti s drugim osobama
    • Pokušati stvoriti uvjete prozračivanja prostora (korištenje klimatizacijskih uređaja i grijanja u zatvorenim prostorima potrebno je što više izbjegavati)
    • Potrebno je osigurati učestalije čišćenje, dezinficiranje i prozračivanje sanitarnih čvorova. Osoblju koje koristi toalet potrebno je omogućiti odgovarajuću higijenu i dezinfekciju ruku

    Smjernice za zaštitu prilikom rada

     

    Share. Facebook Twitter WhatsApp Telegram Email
    Najnovije vijesti

    Pločanski gimnazijalci obilježili 50 godina mature!

    Autor: PORTAL ROGOTIN15.06.2025

    BRAVO MI! Opet preko dva milijuna pregleda.

    Autor: PORTAL ROGOTIN15.06.2025

    BLED ROWING 2025 INTERNATIONAL REGATTA Srebro za Roka

    Autor: PORTAL ROGOTIN15.06.2025

    Uoči Trojstva crkva u Rogotinu u novome ruhu

    Autor: PORTAL ROGOTIN14.06.2025

    Još malo!

    Autor: PORTAL ROGOTIN14.06.2025
    rujan 2021
    P U S Č P S N
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    27282930  
    « kol   lis »
    ARHIVA
    R o g o t i n
    Copyright © 2015-2025 PORTAL ROGOTIN

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.