„Vaš primjer neka bude poticaj da ne zaboravimo tko smo i što smo, vjerni Bogu, Domovini i jedni drugima“

0

„Vaš primjer neka bude poticaj da ne zaboravimo tko smo i što smo, vjerni Bogu, Domovini i jedni drugima, jer jedni bez drugih ne možemo“, rekao je na svetoj misi u crkvi Kraljice neba i zemlje pločanski župnik don Ante Bitunjac povodom 30 obljetnice postojanja I satnije mornaričko desantnog pješaštva HRM-a, prve ročne vojske u Republici Hrvatskoj koju je činilo 48 novaka s područja tadašnje Općine Ploče, generacije 1971., 1972. i 1973. godine. Satnija je osnovana 5. listopada 1991., prema zapovijedi admirala Svete Letice od 28. rujna te godine. Don Ante je istaknuo kao su u oslobođenje zemlje išli golobradi mladići bez oružja i bez obzira na razlike među njima, uspješno su se suprostavili ogromnoj vojnoj sili. „To su uspjeli zahvaljujući čistom srcu, koje nije bilo okorjelo“, referirao se na nedjeljni evanđeoski ulomak i poručio kako i u budućnosti moramo sačuvati iskreno i čisto srce, zbog onih koji su prolijevali krv za Domovinu.

1. 2. 3. 4. 5. 6.

Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća kod Spomenika poginulim braniteljima Grada Ploča, svečanost je nastavljena u Domu kulture. Predsjednik Udruge Prvi ročnik hrvatske vojske Josip Barbir nije krio zadovoljstvo zbog proslave 30 rođendana. „Drago nam je da imamo goste i uzvanike, jer bez gostiju i uzvanika rođendan se ne može proslaviti. Zahvaljujemo Dubrovačko-neretvanskoj županiji, Gradu Ploče i braniteljskim udrugama, s kojima nastojimo sačuvati vrijednosti Domovinskoga rata, te našim zapovjednicima, koji su nas u ta teška vremena obučavali i izgradili dio našeg karaktera“, rekao je Barbir.

Ulogu prvih ročnika, kao i Ploča, u Domovinskom ratu istaknuo je Aleksandar Ostojić, predsjednik Gradskog vijeća. Podsjetio je na njihovu dugogodišnju borbu za priznavanje statusa, te im zahvalio što su bili među prvima koji su bili spremni žrtvovati živote za Domovinu. „Ponosan sam što mnoge od vas poznajem. Ploče su grad svijetle prošlosti i lijepe budućnosti“, rekao je.

7. 8. 9. 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24

Na hrabrosti, upornosti i ljubavi prema Domovini, prvim ročnicima zahvalio se zamjenik župana Joško Cebalo. On je istaknuo njihov izniman doprinos u ratu za slobodu, s kojim trebaju biti ponosni svi u Pločama i u Županiji. Cebalo je izrazio uvjerenost kako će se i u budućnosti nastaviti suradnja na brojnim projektima između Udruge i Županije.

Izaslanik predsjednika Republike, komodor Damir Dojkić, istaknuo je važnost djelovanja mladića iz tadašnje Općine Ploče u promicanju svih vrijednosti na kojima počiva današnja Republika Hrvatska, dok je izaslanik ministra branitelja, brigadir Mate Raos, podsjetio na ratna događanja u Ploča, u kojima je i sam bio sudionik, devedesetih godina prošloga stoljeća.

Prilikom dodjele prigodnih nagrada, posebno emotivni trenuci, u kojima nije nedostajalo ni suza, dogodili su se kada je predsjednik Udruge Josip Barbir darivao „duhovnog oca i počasnog člana“, legendarnog pločanskog župnika don Petra Mikića. Tijeko svečanost prikazan je i dokumentarni film o prvim hrvatskim ročnicima.

25 26 27 28 29 30 josip barbir 31 aleksandar ostojic 32 33 josko cebalo 34 damir dojkic 35 mate raos 36

Inače, svečanu prisegu prvi ročnici HV-a dali su u Pločama 8. prosinca 1991., a za prvog zapovjednika imenovan je Vlaho Orepić. Zapovjednici vodova 1. S.M.D.P. bili su : 1. vod – Željko Matković, 2. vod – Martin Nikolac, 3. vod – Željko Nikolac-Galac. Nakon nekoliko mjeseci zapovijedanje nad 1. vodom preuzeo je Ivan Hudak, a zapovjednik postaje bio je Radovan Hošak.
Prvi vod: Miošić-Kačić  Darko, Marinović Ante, Medak Tomislav, Šunjić Damir, Korljan Mario, Bogunović Nedjeljko, Sinković Matko, Joško Jovica, Gradac Mario, Martić Dragan, Ostojić Mate, Jerković Vjekoslav, Radonić Matko, Žderić Jurica, Jelčić Dragan, Božić Frano (zapovjednik Željko Matković);

Drugi vod: Barbir Joško, Barbir Josip, Barbir Robert, Bebić Perica, Butigan Jurica, pok. Lutman Ernesto, Marinović Romano, Perić Vedran, Stanković Mario, Šetka Mario, Štrbić Marinko, Štrbić Ozren, Šunjić Slaven, Veža Stašek, Žderić Zlatko, Grbavac Goran (zapovjednik Martin Nikolac);

Treći vod: pok. Dropulić Zvonko, Beader Ante, Borić Tomislav, Dugandžić Valter, Franić Leo, Franić Zoran, Grgurinović Toni, , Kušurin Nedjeljko, Marinović Zoran, Marković Damir, Medak Ivo, Puljan Andrej, Roso Mate, Tomašević Dalibor, Žderić Dario, Zvonimir Batinović. (zapovjednik Nikolac Željko Galac.

37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48

Prvi ročnici HV-a te 1991. godine bili su smješteni u pločanskoj vojarni „Sidrište“ koju je pločanski župnik don Petar Mikić tih prvih dana listopada i blagoslovio, a zanimljivo je za istaći da je to i prva blagoslovljena vojarna u Republici Hrvatskoj. Kroz deset mjeseci služenja vojnog roka pripadnici ove postrojbe osiguravali su osvojena skladišta, osiguravali su objekte od vitalne važnosti za život Ploča i neretvanske doline i izvršavali sve ostale zadaće koje su im bile zapovjeđene. Prva satnija mornaričko-desantnog pješaštva pri HRM tadašnja mlada vojska a danas članovi udruge Prvi ročnik nije samo bila u vojarni Sidrište u Baćini.  Poslani su na teren  1992. a sve u sklopu služenja vojnog roka. Nakon odsluženja vojnog roka,  nastavili su braniti Domovinu u profesionalnim i pričuvnim postrojbama HV-a.

Početkom 2010. točnije 13. veljače osnovali su Udrugu Prvi ročnik HV s primarnim ciljem rješavanja svog statusa, odnosno priznavanja kao prvih novaka u novijoj hrvatskoj povijesti, što im je i uspjelo 14. travnja 2014., kada im je to u Pločama službeno potvrdio tadašnji hrvatski predsjednik Ivo Josipović.

 

 

 

Share.

About Author

Comments are closed.