Nećete vjerovati koliko se može uštedjeti ako ‘natankate‘ pun spremnik goriva preko granice

0

I dok su u Hrvatskoj poskupjele sve vrste goriva, od benzina do dizela, a dizel probio granicu od 11 kuna i najskuplji je u povijesti, u susjednoj BiH cijene goriva za sada se nisu mijenjale.

Jednake su kao i ljetos pa su brojni hrvatski građani spremnike svojih automobila odlučili napuniti u Hercegovini, to više što se zbog globalnog poskupljenja nafte i tamo očekuju nove i veće cijene. Stanovnici pograničnih područja već godinama su redoviti posjetitelji benzinskih crpki s druge strane granice, piše Slobodna Dalmacija

Nakon najnovijih poskupljenja goriva u Hrvatskoj tankiranje u Hercegovini se itekako isplati.

Naime, eurosuper 95 tamo košta 2,22 KM, što preračunato u kune iznosi oko 8,47 kuna, dok je u Hrvatskoj 11,2 kune. Dakle, cijena je u Hercegovini niža za oko 2,55 kuna po litri benzina. Euro super plus 98 u Hercegovini je 2,37 KM (8,85 kuna) dok kod nas eurosuper 100 iznosi 11,74 kune.

I drugo je jeftinije

Međutim, najveća je razlika u cijeni dizela, koji u Hercegovini košta 2,18 KM (8,41 kuna) dok je na hrvatskim benzinskim postajama 11,02 kune. Tako je računica jednostavna. Litra dizela jeftinija je u Hercegovini za 2,61 kunu pa se tako na spremniku od 50 litra može uštedjeti čak 130 kuna. Upravo je ovoliko visoka novčana ušteda dovoljan razlog što sve više vozača iz Dalmacije spremnike automobile puni s druge strane granice.

Nešto je i skuplje gorivo neposredno uz granicu, ali ako se ode do Čapljine, ušteda je još i veća. Trgovci na benzinskim postajama primaju kune, marke, eure i kartice na odgodu, pa hrvatski građani mogu i u inozemstvu kupovati gorivo na kredit.

I dok Neretvani gorivo kupuju u hercegovačkim mjestima uz granicu, Dubrovčani bi, kako sada stvari stoje, mogli tankati u Trebinju, jer su cijene i u Republici Srpskoj povoljne za kupce iz Hrvatske, cijene svih derivata čak su niže i od onih u Federaciji BiH za oko pola kune.

Iako na benzinskim postajama s hercegovačke strane granice nema gužvi, u što smo se i sami uvjerili, prodavači nam otkrivaju da njihove blagajne bilježe značajnije povećanje prometa, posebno nakon najnovijih poskupljenja.

Osim što naliju goriva, na benzinskim postajama s druge strane granice može se popiti i kava, koja košta jednu konvertibilnu marku (4 kune) te cigarete koje su u prosjeku jeftinije za oko pet do šest kuna po kutiji cigareta.

Dalmatinci koje smo zatekli s druge strane granice ne boje se da će gorivo drastično poskupjeti u Hercegovini premda na svjetskim tržištima rastu cijene sirove nafte i BiH kompanije bi mogle slijediti primjer svojih hrvatskih kolega u podizanju cijena. Kažu da godinama dolaze po gorivo i cigarete.

– Pa i kada poskupi u Hercegovini, opet će nam biti isplativije točiti gorivo ovdje negoli u Hrvatskoj.

Možda neće biti ušteda 120-130 kuna, ali neka dobijemo i sedamdesetak kuna opet smo u plusu – zaključuju.

Sve je to dovoljan razlog da se barem dva puta mjesečno “potegne“ preko granice u susjedstvo po gorivo i cigarete, posebno u ova krizna vremena kada se pazi na svaku kunu.

Stanislav Soldo/Slobodna Dalmacija

Share.

About Author

Comments are closed.