NAČELNIK KULE NORINSKE NIKOLA KRSTIČEVIĆ Imamo velike planove za zgradu stare škole

0

Zgrada stare škole u Novim Selima postati će interpretacijsko-edukacijski-istraživački centar zaštićenih prirodnih vrijednosti doline Neretve, piše Dubrovacki vjesnik

Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost financirati će izradu projektno-tehničke dokumentacije za budući centar zaštićenih prirodnih vrijednosti doline Neretve u iznosu od 900 tisuća kuna. Zapuštena zgrada stare škole tako će se potpuno rekonstruirati i opremiti za svoju novu namjenu.

– Dolina Neretve jedna je od krajeva Hrvatske koja se može pohvaliti brojnim posebnostima, koja treba znati sačuvati, ali i predstaviti javnosti. Veseli me što je ovakvih lokacija po Hrvatskoj sve više i što su usmjerene na zaštitu biljnih i životinjskih vrsta koje čine identitet pojedinih regija. Dodatnu vrijednost, dakako, vidim i u aktivnostima istraživanja i vjerujem kako ćemo zajedničkim naporima uspjeti osigurati da generacije i nakon nas uživaju u poznatim neretvanskim plodovima, ali i bogatstvu flore i faune-istaknuo je direktor Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Siniša Kukić.

Ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, Marijana Miljas Đuračić, pojasnila da je u planu postavljanje interpretacijskog muzejskog postava zaštićenih prirodnih vrijednosti, a u okruženju zgrade će i privremeno prihvatilište za strogo zaštićene vrste kopnenih i slatkovodnih životinja te invazivnih vrsta.

– Želja nam je da Centar bude mjesto za edukaciju učenika, studenata, lokalnog stanovništva i posjetitelja, ali i mjesto okupljanja znanstvenika, istraživača i prirodoslovaca, rekla je, dodavši kako je jedan od ciljeva i razvoj agrotehničkih mjera za ekološku i održivu poljoprivredu u dolini Neretve. Dolina Neretve obuhvaća i Ston te malostonski zaljev, za koji je važan i zajednički projekt očuvanja plemenite periske te se mogu pohvaliti sa čak 9 identificiranih kolektiva.

Župan Dubrovačko-neretvanski, Nikola Dobroslavić ističe da će u Novim Selima biti novi punkt zaštite prirode Dubrovačko-neretvanske županije, koji će osigurati valorizaciju brojnih zaštićenih prirodnih vrijednosti ovog kraja. Iako je 67% županije pod raznim oblicima zaštite, uspijevamo pomiriti i zahtjeve za razvojem i očuvanjem prostora, rekao je Dobroslavić, dodavši kako poljoprivredu vidi kao strateški važnu djelatnost neretvanskog kraja.

Adaptacijom stare škole na Novim Selima najviše dobiva upravo općina Kula Norinska.Osim što će se zgrada škole u Novim Selima potpuno rekonstruirati, ovim će se sredstvima financirati i projekt izložbenog te multimedijalnog postava. Općina je sredstva dobila i za projekt pametnog grada, a planira se prijaviti i za sufinanciranje projekata sanacije divljih odlagališta, zaključio je načelnik, Kule Norinske, Nikola Krstičević.

Stanislav Soldo/Dubrovački vjesnik

Slika: HANZA MEDIA

Share.

About Author

Comments are closed.