Na natječajima CI SDŽ izabrana tri projekta gračke škole

0

Na ovogodišnjim natječajima Centra izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije, ustanove koja ima za cilj svojim djelovanjem poticati izvrsnost učenika i izvrsnost samog sustava, izabrana su tri projekta OŠ Gradac.

Natječaj CI SDŽ Čuvari baštine namijenjen je potencijalno darovitim učenicima u umjetničkom i humanističkom području, kao i svim učenicima koji su zainteresirani za projektnu nastavu, interdisciplinarni pristup, suradničko, istraživačko i inovativno učenje. Ovogodišnja tema bila je “Naše užance”, a odnosila se na nematerijalnu kulturnu baštinu. OŠ Gradac se natjecala s projektom Zavjetna svetkovina sv. Roka u… siječnju koji provode učenici 8. razreda pod voditeljstvom Branke Perić, te projektom Ćakulaonica koji se provodi u nižim razredima OŠ Gradac, PŠ Brist, PŠ Drvenik te susjednih škola iz Ploča, Komina i Staševice pod voditeljstvom Ranke Radoš i Mandalene Sinković Pavlović. CI SDŽ će sufinancirati oba projekta projekta iznosom od 5.000,00 kuna.

10

Mještani Gradca zavjetnu svetkovinu sv. Roka, jednog od najštovanijih srednjovjekovnih svetaca Katoličke crkve, ne održavaju na njegov blagdan 16. kolovoza, nego 3. siječnja. Razlog tomu seže u 1912. godinu i jedan lokalni događaj. Epidemija nepoznate zarazne bolesti započela je u prosincu 1911. godine i nastavila se u prvim danima 1912. godine, gaseći jedan za drugim živote gračke djece. Budući da tadašnja medicina nije bila u mogućnosti odgovoriti ovom izazovu, narod se odlučio obratiti sv. Roku, zaštitniku od zaraznih bolesti uopće, da po njegovu zagovoru Bog pomogne njihovoj djeci. Zajednička molitva svih mještana bila je uslišana i djeca su prestala umirati. Od tada vjernici Gradca svakoga 2. siječnja poste o kruhu i vodi, a 3. siječnja sudjeluju u zavjetnoj procesiji u čast zaštitniku sv. Roku. Sljedeće godine obilježit će se 110. obljetnica održavanja ove procesije pa smatramo da je to pravo vrijeme da učenici istraže ovu nedovoljno poznatu tradiciju i da s njom upoznaju i širu javnost.

22

Program Centra izvrsnosti multimedije i jezika (CIMAJ) namijenjen je visokomotiviranim i potencijalno darovitim učenicima koji imaju interes za jezično izražavanje, pisanje, novinarstvo, fotografiju, film, web dizajn i montažu. Na natječaju za sudjelovanje u ovom programu izabran je projekt Dalmatinac (sam) koji provode učenici 7. i 8. razreda PŠ Drvenik pod vodstvom Branke Perić. I ovaj projekt bit će financiran iznosom od 5000,00 kn.

U franjevačkom samostanu u Zaostrogu čuva se slika Posljednja večera nepoznatog autora, nastala između 1710. i 1750. godine, s prikazom cijelog psa dalmatinca, što je čini jedinstvenom u odnosu na druge. Osim toga, taj prikaz dalmatinca bio je važan u procesu utvrđivanja autohtonosti pasmine. To je potaklo TZ Općine Gradac da započne brendiranje Zaostroga kao turističke destinacije prepoznatljive po dalmatinskom psu.  Također, u mjestu se već treću godinu održava manifestacija “Black and white – dalmatian dog night” koja okuplja umjetnike, mještane i turiste koji inspirirani psom dalmatincem rade na izradi instalacija i unikatnih radova te se na taj način upoznaju i s dalmatinskom kulturom. Tim naših učenika izradit će video reportažu o vezi psa dalmatinca i Zaostroga/Dalmacije, koja bi trebala ne samo popularizirati ovu manifestaciju, nego i Zaostrog/Općinu Gradac kao turističku destinaciju te naglasiti povezanost psa dalmatinca i Dalmacije/naše županije.

Dalmatinac-Zaostrog-1

CI SDŽ je treću godinu za redom raspisao i javni poziv za sufinanciranje programa učeničkih zadruga koje djeluju na području SDŽ kroz financiranje otkupa proizvoda učeničkih zadruga pod nazivom Dalmatinski suvenir. Ovaj projekt dio je aktivnosti programa Centra izvrsnosti poduzetništva kojem je cilj poticanje i razvoj kreativnosti, inicijative i poduzetništva kod potencijalno darovite djece i mladih. Projekt se odvija u matičnim školama i okviru postojećih učeničkih zadruga, a cilj mu je omogućiti djeci i mladima koji pokazuju interes i darovitost u području poduzetništva, razvoj poduzetničkih kompetencija kroz iskustvo izrade cjelovitog proizvoda, od ideje, preko izrade i proizvodnje do marketinga i prodaje.  Proizvodi učeničkih zadruga bit će korišteni u svrhu promidžbe SDŽ i svih njezinih sastavnica pri službenim susretima, posjetima, Erasmus projektima, konferencijama i slično. Kao i prethodne dvije, prijedlog Učeničke zadruge Škatula i ove godine izabran je za sufinanciranje. Ove godine zadruga će proizvesti platnene vrećice, ukrasne jastučiće, slike masline te sušeno lišće masline. CI SDŽ će sufinancirati ovaj projekt u iznosu od 4450,00 kuna.

14

Osnovna škola Gradac realizacijom projekta Ćakulaonica njeguje zavičajni identitet, čuva i razvija regionalne posebnosti Splitsko-dalmatinske županije. Projekt je temeljen na dobrovoljnosti sudjelovanja učenika i nastavnika te istraživačkom radu s ciljem očuvanja zavičajnog govora, upoznavanja običaja i tradicije, kojima prijeti odumiranje.
Centralni dio projekta Ćakulaonica  je „igraonica“ zavičajnih riječi, izreka, šala i tradicijskih igara (Piljaka, boćanje), a provodi se kroz pripremne i razredne radionice nakon kojih slijedi timsko i individualno istraživanje zavičajnih riječi, izreka i šala te školska i međuškolska natjecanja.
Projekt uključuje i izradu i izložbu suvenira sa zavičajnim izrekama, „oslikavanje“ klupe na mjesnoj rivi zavičajnim riječima, izrekama i šalama te izradu Male zbirke zavičajnih riječi, izreka i šala. Realizacijom projekta Ćakulaonica, učeći „staro“,  kod djece se razvijaju vještine i stavovi za prihvaćanje „novog“ multikulturalnog društva.

Izvor: OŠ Gradac

Share.

About Author

Comments are closed.