3 D animacija: Pogledajte kako se opuzenski umirovljenik, Stipan Ujdur “vratio” u dvanaesto stoljeće među Templare u lučki grad Akru na Sredozemlju

0

Stipan Ujdur, umirovljenik iz Opuzena ima zanimljiv hobi. Već dugi niz godina bavi se 3 D animacijom a njegove uratke preko mape Google Eartha na kojoj se nalaze trodimenzionalni modeli oživljenih povijesnih objekata, može vidjeti čitavi svijet, piše Dubrovacki vjesnik

U tako oživljenu povijest, renesanse ljetnikovce, dioklecijanovu palaču, pulsku arenu, antičku Naronu i mnoge druge objekte, virtualno mogu zaviriti posjetitelji i vratiti se u vremena starog Rima. Mogu vidjeti kako su Rimljani živjeli te čak preko ekrana sudjelovati i u borbama gladijatora.

20342426

Do sada je Ujdur izradio 3D animacije Kaštela u Pazinu, crkve sv. Nikole i sv. Frane u Metkoviću, dubrovačkih samostana sv. Klare i samostana Male braće, Gradske kavane i kazališta Marina Držića, crkve sv. Vlaha, ladanjske palače i crkve sv. Ivana krstitelja u Dajli kao i rekonstrukciju jedrenjaka „Dubrovačka nava“ iz XV. stoljeća, Start Maratona lađa na Neretvi, ali i brojnih drugih znamenitosti koje krase Hrvatsku.

Napravio je digitalnu 3D rekonstrukciju Dubrovnika iz vremena prije velikoga potresa 1667. godine.

Rekonstrukciju je radio na osnovu vedute nepoznatog autora koja je najvjerojatnije napravljena od 1650 – 1660. godine pa je vjerno prikazan Dubrovnik prije velikoga potresa.

I nakon svega ovaj umirovljenik sa neobičnim hobijem ne miruje. Skupa sa Lukom Biljkom iz Kaštel Staroga „zaronio“ je u Izrael u godini 1191 – 1291. u doba Templara.

Ujdur je autor je 3D modela i video animacije Akre (starog lučkog grada na Sredozemnome moru, u Izraelu, sjeverno od Haife) iz vremena Templara 1191 – 1291, dok je Luka Biljak skladao glazbu za video.

Ovim uratkom predstavljeno je  sto godina  Akre, od svakodnevice građana  i aktivnosti Templara, pa do poraza Templara i konačno do bjega Templara i kršćana iz Akre.

20342438

Nakon podjela Rimskog Carstva 395. godine, Akra je pripala Istočnom Rimskom carstvu i naposljetku Bizantskom carstvu. Od 638. godine grad je pao pod utjecaj od Arapa i on postaje glavnom palestinskom lukom Omejida, Abasida i od 1104. križara. God. 1187. nakratko ga osvaja Saladin, do 1191., a nakon sloma Jeruzalemskog kraljevstva i pada Jeruzalema 1244. godine, Akra je ostala jedan od zadnjih gradova pod križarima, i prijestolnica propalog Jeruzalemskog kraljevstva do 1291. godine.

O ovom periodu se uči i u našim osnovnim školama-reći će Ujdur.

Važno je napomenuti da je grad Akra bila u križarsko doba najveća luka u Svetoj Zemlji i jedna od najvažnijih na cijelom istočnom Sredozemlju, a predstavlja prirodan izlaz Galileje (današnji sjeverni Izrael) na more-ističe Ujdur.

Akra je bila posljednje veliko uporište križarskih država kada su  mamelučke    snage osvojile veći dio levantinske obale . Kršćani godine 1291. gube i Akru time i posljednje uporište u Svetoj zemlji, nakon pada Akre dio Templara bježi s dragocijenostima i sakralinim relikvijama na Cipar a drugi dio na Tortou, danas Sirija gdje se grupiraju i kapecitiraju za napade i oslobađanje izgubljenih  područja.

Stanislav Soldo/Dubrovački vjesnik

Share.

About Author

Comments are closed.