ZAVIRITE U GRAČKU VUNENU BAJKU

0

U okviru ovogodišnjeg “Adventa u našem mistu” u Zavičajnoj zbirci Gradac održana je izložba KLUPKO na kojoj su javnosti predstavljeni prvi radovi izrađeni u okviru istoimenog projekta revitalizacije tradicijske obrade vune. Izložbu su otvorili voditeljica Zavičajne zbirke Gradac, Mirjana Andrijašević, i direktor Turističke zajednice Općine Gradac, Davor Andrijašević. U glazbenom dijelu programa prigodom otvorenja nastupila je Brigita Marinović na violini.

1.. 2.. 3.. 4.. 5.. 6..

“Večerašnja izložba posveta je nepravedno zapostavljenoj sirovini – vuni. Dostupna, zdrava, otporna, zimi topla, a ljeti hladna, vuna je bila osnova tradicijskog odijevanja, nastalog na temeljima samodostatne proizvodnje u okviru koje je čovjek živio u skladu sa svojim okolišem. Vunene bičve, nazvuci, pasovi, pletiva i torbe ni danas nisu tek eksponati u muzejima već naša živa baština u kućanstvima. U želji da podignemo razinu svijesti o važnosti vune – kako u prošlosti, tako i u našoj svakodnevici, Zavičajna zbirka Gradac je, uz podršku Turističke zajednice Općine Gradac, pokrenula projekt KLUPKO. Na taj način  toplim vunenim nitima povezujemo svijet naših predaka s današnjicom”, izjavila je Mirjana Andrijašević.

7.. 8.. 9.. 10.. 11. 12.. 13.. 14.. 15..

Na izložbi se moglo doznati više o tradicijskoj obradi vune, razgledati predmete korištene pri obradi vune, te vunene odjevne predmete koji su postali trajni znamen našeg identiteta. Istovremeno, posjetiteljima su predstavljeni predmeti izrađeni tehnikom filcanja vune, izrađeni od početka pokretanja projekta KLUPKO.

16.. 17.. 18.. 19.. 20.. 21.. 22.. 23.. 24.. 25..

“Projekt smo zakotrljali u studenom ove godine s najdražom nam muzejskom publikom – našim prvašićima. Njihove smo radove večeras izložili s posebnim ponosom. Jako smo sretni što su nas večeras posjetili te nas darovali recitacijom na zavičajnom govoru. Nema ljepšeg od dječjeg smijeha u muzeju!”, zaključila je Mirjana Andrijašević

26.. 27.. 28.. 29.. 30..

 

Share.

About Author

Comments are closed.