Pločama treba Veterinarska ambulanta

0

Prošloga ljeta, tada 10,5-godišnja simpatična maltezerica Rina učestalo je nakon kašlja kratkotrajno gubila svijest. Zabrinulo je to njenu vlasnicu, koja ju je odvela na pregled u Metković. Rina je pregledana slušalicama, nakon čega je veterinar zaključio da se možda radi o srčanom oboljenju i preporučio lijek za izmokravanje kako ne bi, uslijed pojave vode oko srca, došlo do gušenja.

rina

Uglavnom sve se temeljilo na pretpostavci, bez prave laboratorijske i druge dijagnostike. Vlasnica se, nakon toga, sa svojim četveronožnim ljubimcem uputila u Dubrovnik, gdje je Rina dobila svu moguću skrb. Učinjen je RTG srca i pluća, pa se ipak došlo do dijagnoze i terapije.

roni 18 godina star

Iskustvo koje je proživjela Rina, kao npr. i 18-godišnji Roni, jedan od najstarijih pasa u Pločama kojemu je prije dvije godine operiran tumor u Vrgorcu, ponovo je aktualiziralo problem koji imaju vlasnici pasa na gradskome području. Naime, u gradu već duže vrijeme nema veterinara i vlasnici pasa prisiljeni su putovati u druge gradove da bi im osigurali zdravstvenu skrb.

pas 3

Zaista je čudno da neki privatnik ne pokaže interes za otvaranjem Veterinarske stanice u Pločama, i u drugim gradovima najčešće je riječ o privatnim inicijativama, posebice stoga što na gradskome području broj pasa konstantno raste. U to se može uvjeriti svaki šetač s pločanske rive, kada se svakodnevno mogu vidjeti brojni prizori gdje vlasnici izvode kućne ljubimce u šetnju. U razgovoru s njima saznajemo da na širem gradskom području trenutačno ima nekoliko stotina pasa, neki spominju brojku 500, iako ne postoji točna evidencija.

pas 4

Čak je i jedan dio gradske plaže odvojen za njih, ali, s druge strane, njihovi vlasnici, koji se prema tim odanim, inteligentnim i privrženim životinjama odnose s ljubavlju i tretiraju ih kao članove obitelji, moraju uložiti posebne napore ako im žele priuštiti dodatnu pažnju i uložiti u njihovo zdravlje i njegu. To znači da za uređivanje pasa, šišanje ili pak nabavku prijeko potrebnih potrepština kao što su zaštitna sredstva protiv buha, šamponi, ogrlice, češljevi i slično, moraju putovati u Metković ili Makarsku ili se angažirati putem interneta.

psi

Nisu rijetki slučajevi kada se vlasnici pasa odlučuju na sterilizaciju ili kastraciju svojih ljubimaca. Za to, također, moraju putovati u susjedne gradove u kojima postoje veterinarske ambulante, koje unatoč tome što imaju licencu za rad i odobrenje za spomenute zahvate, nemaju potrebnu aparaturu za praćenje vitalnih funkcija, odnosno monitoring, koji obuhvaća praćenje rada srca, pulsa i disanja.

pas 5

Poseban problem za koji se još ne nazire rješenje, ne samo u Pločama, nastupa u trenutku smrti „čovjekovog najboljeg prijatelja“. Iako zakonska regulativa nalaže da bi se uginule životinje trebale predati najbližoj Veterinarskoj stanici, praksa pokazuje da se ljudi snalaze na različite načine.

psi 1

Ovi primjeri svjedoče s kojim se izazovima susreću vlasnici pasa i kolike se mogućnosti nude, barem što se tiče Ploča, za onoga tko se odluči na pravi način posvetiti pružanju usluga za četveronožne čovjekove prijatelje.

O ovoj temi čitajte u novom broju Dubrovačkog vjesnika koji je na pločanskim kioscima od petka ujutro!

 

 

Share.

About Author

Comments are closed.