Počela berba osvježavajućih lubenica i dinja

0

U neretvanskoj dolini počela je berba osvježavajućih lubenica i dinja. Neretvani lubenice uzgajaju na 250 hektara, a proizvest će ih, procjenjuju, oko 15.000 tona. Dinja ima puno manje – na 30-ak hektara i ubrat će ih se oko tisuću tona. I dok prodaja lubenica ide izvrsno, a uzgajivači su zadovoljni otkupnom cijenom, s dinjama baš ne ide sve sjajno, otkup je već na početku zastao. Zašto – istražio je novinar HRT-a Pero Štrbe.

Hrpe lubenica obasjane prvim zrakama sunca ubrane su u ranu zoru. Teške su od 8 do 14 kilograma, no dobro organiziranoj ekipi mladih berača utovar u kamion nije problem.

– Imamo veslače iz Metkovića i Komina, a to je za njih mačji kašlj. Ide izvrsno stvarno nemamo nikakvih problema, rekao je Alen Burić iz Komina.

Budući zet i punac imaju parcelu do parcele na kojima uzgajaju istu sortu lubenica. Beru ih i zajednički berači, ali lubenice prodaju svaki svojemu otkupljivaču.

– Danas smo ubrali dva vagona robe. Tako beremo znači jutri negdje oko 10 tona, popodne isto tako i vozimo za Karlo promet u Metkoviću. Cijena je isto dobra s obzirom na uvoz i na sve zadovoljni smo, naveo je Burić.

– Lubenice su ove godine stvarno super i prinosom i kvalitetom, zrelost je dobra i cijena je još uvijek dobra, istaknuo je Ivica Kiridžija iz Opuzena

Capture

Uzgoj lubenica i dinja malim obiteljskim gospodarstvima nije jedini posao. Na istim parcelama tijekom godine mnogi uzgajaju dvije kulture.

– Tu imamo i naranče, imamo ciklu. Sve bude pod ciklom, onda kad maknemo ciklu – sadimo lubenicu. Ljeti nam je to najlakše. Kako radimo obiteljski stignemo sve. Za lubenicu smo se odlučili pošto je dobar prinos i dobra cijena, imamo funkciju, imamo hangar, imamo traktor i odlično je, objasnio je Tomislav Roso iz Rogotina.

Lubenice se ove godine u neretvanskoj dolini uzgajaju na površini od 250 hektara. Prema prvim procjenama trebalo bi se ubrati oko 15 tisuća tona plodova.

– Sezona je krenula, izgledala je loša, ali na kraju izgleda da bi mogla biti dobra. Kvaliteta je dosta dobra, lubenica je kvalitetna, ali možda kasnimo 5-7 dana i mislim da je to dobro. Turizam je krenuo i veće količine su već krenule prema trgovačkim centrima. Beremo dnevno od dva do tri šlepera, rekao je Gradimir Šešelj iz Vlake.

Šešelj je jedan od većih neretvanskih proizvođača, i to ne samo lubenica nego i jagoda i mandarina. Lubenicu sorte mirsini posadio je na 14 hektara, i to u različitim intervalima.

– Tako da jedan dospije i obere se, druga počinje. Znači, dok je turistička sezona, imat ćemo lubenicu. Glavni udar je od 1.7. do 1.8. Mislim da ćemo od 500 do 1000 tona ove godine ubrati ako ne bude nekih poremećaja većih, dodoa je Šešelj.

A poremećaj na tržištu dogodio se već na početku berbe dinja ili kako Neretvani kažu pipuna. Posađene su na površini od 30 hektara s koje bi se trebalo ubrati od tisuću do 1300 tona.

– Što se tiče prodaje, inače svake godine u ovo doba je išlo koliko toliko, on bi se prodavao. Mađeutim, sad pošto su i ove temperature malo veće nego što jesu, došlo je naglo i sad ima i uvoznoga. Uvezao se prije nego je naš počeo i sad se stvorio pritisak i uvoznoga i našega i trenutno ta prodaja baš ne ide kako treba. Nadamo se da će krenuti za tjedan, tjedan i pol, zato ga sad beremo i stavljamo u hladnjače, objasnio je Jure Kapović iz Opuzena.

Problema u prodaji nema Ivan Bjeliš jer ima velike količine dinja i lubenica te otkupom zaokruženu proizvodnju. I jedne i druge izravno prodaje trgovačkim centrima.

– Domaća roba stvarno ide prema trgovačkim centrima bez ometanja. Kvaliteta je izvrsna ove sezone i dinje i lubenice i velika je potražnja robe. Naravno kako je prevruće roba izlazi iz centara puno bolje od očekivanog, izjavio je Ivan Bjeliš, “Agro Neretva”, Opuzen.

Trgovačkim centrima stoga treba svakodnevno dostavljati robu, a to mogu samo veliki proizvođači. U neretvanskoj dolini Ivan je najveći.

– Ove godine zasadili smo negdje oko sedam hektara dinje i planiramo je brati dva do tri puta tokom cijele sezone. Na sedam hektara dinje planiramo ubrati  oko 300 tona i to planiramo da ćemo ubrati negdje do 10. kolovoza. Što se tiče lubenice, nju smo zasadili na 30-ak hektara, očekivani urod bi trebao biti do 2000 tona ukupan. I to planiramo ubrati do 15. kolovoza, najavio je Bjeliš.

Tolike količine brat će 30 stalno zaposlenih berača i beračica. Ujutro su u berbi, a nakon toga posao je podijeljen na sortiranje i ukrcaj. Berači su na plantažama već od rane zore jer nije lako brati po ovoj sparini. A upravo lubenice i dinje posebno gode na viskom temperaturama. I to je jedan od razloga što svakoga dana iz neretvanske doline prema ostatku Hrvatske odlazi 20-ak tegljača punih lubenica i dinja.

Autor: Pero Štrbe/HRT

Slika: Plodovi zemlje/HRT

Share.

About Author

Comments are closed.