SMILJANA ZDOVC – Umjetnica i zaljubljenica u prirodu

0

Iako pločanski komunalci dugi niz godina jako dobro održavaju zelene površine u gradu, pažnju putnika namjernika i samih Pločana zaokuplja sjajno uređeno dvorište i prostor iza stambene zgrade u Ulici Vladimira Nazora 27.

Razne figure od jasmina žutog, poput srca, košare i sl., lijepo uređeni puteljci i šetnice, razne vrste cvijeća, stabla maslina, višnje, trešnje, crne smokve, zatim smilje, majčina dušica, ružmarin, vrisak i mnogo toga još rezultat je dugogodišnjeg rada zaljubljenice u prirodu i lijepi okoliš Smiljane Zdovc, Baćinke, rođene Giljević.

Ne treba ni naglašavati koliko je vremena, truda i odricanja, pa i vlastitih ulaganja bilo potrebno za ovakvo djelo, ali gospođa Smiljana nikada nije bila u dilemi što treba raditi.

a b c d

„Najprije sam počela uređivati prostor ispred zgrade. U tome mi je pomagao moj pokojni suprug, koji je iz Opuzena donosio žalo, pijesak i sve drugo što mi je trebalo. Radila sam to u slobodno vrijeme, jer sam bila zaposlena u Luci Ploče. Nije mi bilo teško, jer sam voljela uređivati okoliš, a reakcije ljudi bile su odlične. Nakon smrti supruga, prije 14 godina, počela sam uređivati i prostor iza zgrade“, kaže Smiljana, čiji je suprug bio poznati kapelnik pločanske limene glazbe.

A prostor iza zgrade, pored kojeg prolaze jako prometne stepenice prema Pučkom otvorenom učilištu, bio je vrlo zahtjevan. Na toj lokaciji nekada su bile lučke barake, pa ga je gospođa Smiljana najprije morala temeljito očistiti. A to je značilo pokupiti i odvesti veliku količinu otpada, stakla, najlona, tepiha, odbačenog posuđa… Bio je to težak i dugotrajan posao i, kada čovjek danas gleda kako taj prostor izgleda, teško mu je i zamisliti što je na tome mjestu bilo nekada.

e f g h

Nije ga ni danas lako održavati. Nakon što je sama nabavila brojna stabla i bilje, Smiljana svakodnevno mora brinuti da posađeno ne zaguši trava, da spuži ne naprave štetu, da sve bude obrađeno i prehranjeno, da bude dovoljno vode, što je posebice bitno u ljetnim mjesecima jer se zemlja u brdu brzo osuši. Zato je potrebno ustati jako rano, oko pet sati ujutro, da bi se sve zasađeno kvalitetno zalilo. U početku je vodu plaćala Smiljana, a trenutačno to radi „Izvor“ Ploče.

Koliko ova agilna i mladolika žena voli uređivati okoliš svjedoči i činjenica da je sama kupila sav potreban alat kako bi posao obavila što kvalitetnije. Ponekad joj pomognu i susjedi, a osim vizualnoga izgleda, nagrada dođe i u vrijeme kada cijela zgrada zamiriše od procvaloga jasmina bijelog.

i j k

„Ovaj posao jako mi je važan i ne doživljavam ga kao nešto što me opterećuje. Naprotiv, pomaže mi u borbi protiv stresa i samoće i ništa mi nije teško. A posla uvijek ima, biljke i stabla su zahtjevni, ali i zahvalni.  Zato me sve skupa ispunjava i brinut ću se o okolišu dok god budem mogla“, zaključila je Smiljana.

O ovoj temi možete čitati u novom broju Dubrovačkog vjesnika, koji će na pločanskim kioscima biti od petka ujutro!

1. 2 3 4 5 6. 7. 8. 9 10 11 12

Share.

About Author

Comments are closed.