Na 25. Maratonu lađa i 9. Maratonu lađarica nastupit će 41 ekipa i preko 600 veslača i veslačica

0

Udruga lađara Neretve je jutros na Velikoj rivi u Metkoviću održala konferenciju za medije povodom nadolazećih maratonskih zbivanja na Neretvi te održavanja jubilarnog 25. Maratona lađa, piše Likemetkovic.

Predsjednik ULN-a Luka Oršulić je ukratko iznio program ovogodišnjih maratonskih događanja koji su sabrani u manifestaciji Tjedan lađe u Neretvi koji će započeti u srijedu, 10. kolovoza u 17 sati Brzinskim utrkama u Opuzenu na kojima će se odrediti startne pozicije muškoga maratona. Ukupno će u muškom i ženskom maratonu sudjelovati 41 ekipa, odnosno preko 600 lađara i lađarica. U četvrtak, 11. kolovoza bit će 9. Maraton lađarica sa startom u 18,30 ispod Lučkoga mosta u Metkoviću i ciljem u Opuzenu. U petak, 12. kolovoza u s početkom u 18 sati bit će Dani Slavonije i Baranje (Đakova) na Neretvi koje će obilježiti kulinarski, folkloraški i glazbeni dvoboji te druge zanimljivosti. Sva prikupljena sredstva s ove manifestacije bit će donirana za kupnju mamografa za DZ Metković. ULN želi svake godine predstaviti drugu županiju. U subotu, 13. kolovoza sa startom u 17 sati ispod Lučkoga mosta bit će 25. Maraton lađa na Neretvi koji će uživo prenositi HTV2.

ml

– Neretvanska lađa i trupica su proglašeni nematerijalnim kulturnim dobrom RH čiji je nositelj ULN,  a sve vezano uz to je napravilo Ministarstvo kulture, odnosno Konzervatorski odjel Imotski pod vodstvom Nikoline Luketić Delija, zaključio je Oršulić.

Ante Šprlje, član nadzorno-stegovnog odbora Udruge je izvijestio o 25. Maratonu lađa u kojem će sudjelovati 30 ekipa: deset ih izvan područja Doline Neretve, prednjače tri ekipe iz Bjelovara, a tu su i po jedna ekipa iz Srbija (Salašari) i BiH (HPD Prenj).

– U organizaciji Maraton će sudjelovati preko 150 ljudi, volontera i djelatnika različitih službi, pa se pozivaju gledatelji da se ponašaju u skladu s njihovim uputama. Maraton će se moći pratit s obale, plovila ali i putem televizijskog prijenosa na HTV2 u kojem sudjeluje oko 100 osoba. ULN je u zanosu i nadamo se da ćemo idućih godina gledati jedan uspon u radu Udruge, kazao je Šprlje.

Nakon dodjele priznanja u Pločama će biti koncert Jure Stublića i Daleke obale.

Na kraju je Pavo Delija, direktor organizacijskog odbora Maratona lađarica, najavio deveto izdanje ove utrke.

– Prijavljeno je jedanaest ekipa od toga sedam ekipa s područja Neretve i četiri ekipe iz kontinentalnog dijela Hrvatske, ukupno je to 132 lađarice. Start je u 18,30 u Metkoviću, a dolazak u Opuzen se očekuje od 19,30 do 20 sati. Nakon toga u organizaciji Grada Opuzena, kojem se ovom prilikom zahvaljujem, bit će dodjela priznanja i zabava na opuzenskoj Pjaci. Pozivamo vas da dođete i uveličate ovu manifestaciju, zaključio je Delija, javlja Likemetkovic.

 

Share.

About Author

Comments are closed.