Novi otkupni centar najvećeg proizvođača mandarina na oko tri tisuće „kvadrata“

0

Novi otkupni centar najvećeg proizvođača mandarina prostire se na oko tri tisuće metara kvadratnih prostora i može primiti i uskladištiti 600 tona voća i povrća. U sklopu centra je i novi kalibrator za mandarine, koji za sat vremena može preraditi deset tona mandarina

100

Od ponedjeljka 19. rujna započinje ovogodišnja berba mandarina u dolini Neretve. Prva se bere rana sorta “Zorica”, da bi zatim na rod došle ostale: Ichimaru, Chahara, Okitsu.

Vrijeme je to kada zelene plantaže postaju žute a stotine berača sa škaricama u rukama krene u berbu zlatnih plodova koji su postali zaštitni znak neretvanske doline.

102

Radovi dvije godine

Najveći proizvođač mandarina tvrtka Agro Neretva izgradila je u Opuzenu moderan otkupni centar za mandarine. I ne samo mandarine, već i za sve ostalo sezonsko voće i povrće. Riječ je o objektu čija je vrijednost oko pet milijuna EUR-a.

103

Nakon kupovine parcele uz jadransku magistralu preko puta poslovne zone u Opuzenu građevinski radovi i ishođenje svih potrebnih dozvola potrajali su dvije godine. Novi otkupni centar se prostire na oko tri tisuće metara kvadratnih prostora i može primiti i uskladištiti 600 tona voća i povrća.

U sklopu centra je i novi kalibrator za mandarine, koji za sat vremena može preraditi – kalibrirati deset tona mandarina, što znači da u sezoni berbe mandarina neće biti zastoja u otkupu. Kalibrator odvaja mandarine po veličini o čemu ovisi i njihova prodajna cijena.

Uspješno poslovanje

Tvrtka Agro Neretva je kompletnu investiciju izgradnje i opremanja novog otkupnog centra zaokružila vlastitim sredstvima bez EU fondova – rekao nam je direktor, Ivan Bjeliš, koji je nakon ispucanog vatrometa prerezao vrpcu svečano otvorivši novi otkupni centar.

Na otvorenju novog otkupnog centra uz brojne proizvođače mandarina bili su gradonačelnik Opuzena, Ivan Mataga te načelnik općine Slivno, Smiljan Mustapić. Božji blagoslov podjelio je don Mario Mihanović, župnik župe Svetog Stjepana Prvomučenika Slivno-Ravno-Vlaka.

104

Tvrtka Agro Neretva d.o.o. uspješno posluje već desetak godina. Nastala je širenjem obiteljske poljoprivredne proizvodnje i prenosi se iz generacije u generaciju. Od malog obiteljskog gospodarstva Agro Neretva je postala najveći proizvođač lubenica, mandarina, jagoda i kupusnjača u Hrvatskoj. Osim vlastite proizvodnje na više od 100 hektara zemljišta otkupljuju voće i povrće i od drugih proizvođača diljem Hrvatske, koje se zatim distribuira u domaće i strane velike trgovačke lance.

105

Pedesetak radnika

Voće i povrće izvozi u Sloveniju, Austriju, Njemačku, Slovačku, Češku, Makedoniju, Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Kosovo, Crnu Goru, Rusiju i Veliku Britaniju. Zapošljava pedesetak stalnih radnika te i do 150 sezonaca. Nositelji je certifikata GLOBALGAP, koji se dodjeljuje samo onim proizvođačima koji stvaraju održivu poljoprivredu i koji je putovnica voću i povrću za plasman na tržište Europske unije.

106

Agro Neretva u brojkama

Godišnje se proizvede:

1500 tona mandarina

4000 tona lubenica

300 tona jagoda

Stanislav Soldo/Slobodna Dalmacija

Nikola Vilić/Cropix

Share.

About Author

Comments are closed.