Zbog škole u Rogotinu, Mjesni odbor Rogotin Ministarstvu znanosti prijavio Dubrovačko-neretvansku županiju i Grad Ploče

0

U ponedjeljak se očekuje kiša. I u utorak. Učenici osnovnih škola u većem dijelu Hrvatske, unatoč nepovoljnim vremenskim uvjetima, nastavu će slušati u odgovarajućim uvjetima. Osnovnoškolci Područne škole u Rogotinu na tome im mogu samo zavidjeti, jer će, dok oni budu slušali nastavu, po zidovima učionice kliziti voda.

Sumnjamo da su u tako lošim uvjetima učili čak i njihovi prethodnici, koji su polazili pučkoškolsku nastavu u privatnoj kući od 1. listopada davne 1894. godine, kada je jedna od najstarijih škola u ovome kraju počela s radom. Rogotinska škola, koja djeluju u okviru Osnovne škole „Vladimir Nazor“ u Pločama ima dugačku tradiciju, među njenim učiteljima bile su poznate osobe, poput Stanke Parmaća, dok su dvojica polaznika rogotinske škole, Andrija Hajvaz i Ante Dodig, obnašali dužnost ravnatelja Osnovne škole u Pločama.

1.

Područna škola u Rogotinu jedna je od 1115 područnih škola u Hrvatskoj, a prema službenoj statistici za prošlu školsku godinu prosjek broja učenika po razredu bio je 4,59. Manje od deset upisanih učenika bilo je u ukupno 392 područne zgrade u Hrvatskoj. Školu u Rogotinu pohađa 16 učenica i učenika i ona spada među 697 područnih škola koje imaju između 10 i 20 polaznika.

11 12

Mještanima Rogotina škola je izuzetno važna. O tome, među ostalim, svjedoči činjenica da su sami izgradili zgradu u kojoj se odvija nastava od 31. kolovoza 1970. godine. Velika fešta u mjestu organizirana je povodom obljetnice 100 godina škole. Tada je izdana i knjiga „Rogotinska mati znanja i stružanska posestrina“, autora Zvonimira Barbira. Povodom obilježavanja 120 godina školstva u Rogotinu, Mjesni odbor je snimio 20-minutni dokumentarni film o rogotinskom školstvu i prikazao video materijal o svim dosadašnjim učiteljicama i učiteljima od kojih su prvi bili Dubrovčani, Jerka Kačić Dimitri i Vlaho Dragović.

13 14

Unatoč dugačkoj tradiciji, škola u Rogotinu danas prolazi teške dane. O problemima s kojima se suočava upoznati su u Dubovačko-neretvanskoj županiji, kao osnivaču, i u Gradu Ploče, vlasniku objekta u kojem se odvija nastava. Unatoč brojnim apelima, stanje se ne mijenja. Zato je Mjesni odbor Rogotin odlučio Ministarstvu znanosti i obrazovanja prijaviti Županiju i Grad Ploče.

Slika: Učionica, zbornica i proslava 100 godina škole u Rogotinu.

Share.

About Author

Comments are closed.