Opuzenci u Pečuhu promovirali neretvansku tradiciju

0

Generalni konzulat Republike Hrvatske u Pečuhu, u južnoj Mađarskoj, petom po veličini gradu u toj zemlji, koji se nalazi u blizini hrvatske granice, u sklopu obilježavanja Dana Hrvatskog sabora 6. listopada 2022. godine u Hrvatskom kazalištu Pečuh organizirao je koncert  Klape Balatura iz Opuzena i predstavljanje dokumentarnog filma „Sinovi i kćeri neretvanskih gusara”, autora Miljenka Milojka Glasovića, idejnog začetnika neretvanskog spektakla Maratona lađa, koji svake godine, druge subote u kolovozu, na obale Neretve privuče tisuće znatiželjnika iz Hrvatske i drugih zemalja. Opuzenci su, kao partneri Ministarstva vanjskih i europskih poslova, u Mađarsku doputovali u sklopu projekta „Zemlja dide moga“.

p1 p2 p3 p4

Snimljenim filmom, u čijoj su realizaciji pomogli Dubrovačko – neretvanska županija i HEP, želi se dati osvrt na vrijednost “Maratona lađa” u životu neretvanskog kraja. Podsjetimo, lađa i trupa zaštićene su kao nematerijalno blago Republike Hrvatske u življenu neretvanskog čovjeka.

p5 p6 p7

U Mađarskoj su Neretvu predstavljali: Zoran Salacan Caka, Jakov Pavin Jale, Emil Miletić, Oliver Ereš Jaba, Zvonimir Kapović, Mario Martić, Mario Kiridžija Mame, Vlado Čatić, Miljenko Milojko Glasović i vođa puta Tonći Kiridžija Zagrović, koji nije krio oduševljenje ovim iskustvom: „Bilo je fantastično. Stekli smo nova, vrijedna iskustva i zadovoljni se vraćamo kući. Tijekom posjete primio nas je konzul RH Drago Horvat. Ovo putovanje bilo je još jedno u nizu u zadnjih pet godina, od kada smo, kao partneri Ministarstva vanjskih poslova, gostovali u Hrvatskom klubu u Berlinu. Nakon toga, nastupali smo u nekoliko gradova u Americi poput New Yorka, Chicago i drugih, u ožujku iduće godine ponovo putujemo u Ameriku, a u studenome u Buenos Aires u Argentini, nakon čega planiramo izdati monografiju“.

p8 p9
Inače, Pečuh je sveučilišno središte u Mađarskoj s više od 34.000 studenata, u kojem živi hrvatska manjina.

 

Share.

About Author

Comments are closed.