Ne boj se promjena na bolje

0

Discipliniranost, korektnost, dosljednost u provođenju zakona, jednak pristup svim strankama i nepotkupljivost – zlatne su osobine zanimanja carinika. Naglasak prilikom primanja u carinsku službu mora biti, osim na stručnosti, upravo na poštenju i odgovornosti. Svoj posao carinik treba obavljati, koliko je to u ljudskoj prirodi moguće, bez pogrešaka ili propusta.

Zadnji put donijeli smo don Petrov govor policajcima, a danas donosimo njegov govor carinicima, kojega je povodom njihovoga dana izrekao 8. listopada ratne 1993. godine.

„O kako je lijepo kad su braća zajedno.

Zbijmo redove: oko stola, oko školske klupe, oko oltara, na radnom mjestu.  Zbijmo redove u obranu naše Domovine.

Sva ta dobra redovitim putem nam dolaze preko naših slavljenika. Za njih se može reći da su prva crta bojišnice. Oni su oni koji kažu: Hej, to smeće ne može u moju domovinu. Nećete je trovati. Ili, to može, dobro smo prošli.

Oni su prvo „sito i rešeto“ – cjedaljka  koja pripušta samo najvrjednije, jer želimo biti zemlja plemenita.

Budući da nitko ne voli da ga se zaustavlja, često je ljut na vas, a to su šverceri, krijumčari, mafijaši raznih profila.

Onome kome je prtljaga uredna, ne smeta mu vaše zaustavljanje. Vaša uloga je poznata još iz starih vremena – iz Kristova doba. Izabraše apostoli Mateja carinika za apostola umjesto Jude. Isus poziva carinika Zakeja koji se popeo na smokvu kako bi ga mogao vidjeti: Zakeju siđi dolje. Danas ću biti kod tebe na ručku. Mnoštvo to nije razumjelo, zašto baš njega „omraženog“ odabra.

Božji puti nisu naši puti.

Možeš li zamisliti da ti Tuđman, u čijoj si se blizini našao, nešto takova rekne. Kako bi se osjećao? Kristov poziv je mnogo važniji.

Ako sam koga prevario vraćam duplo, govorio je Zakej Isusu poslije ručka. Danas je došao spas ovoj kući, odgovori Isus. Susret s Kristom mijenja čovjeka. Zakej je iskoristio tu šansu.

Potraži ga i ti. Ne boj se promjena na bolje. On će ti pomoći.

Savjesno vršite svoju službu. I mi smo s vama na čelu s gospodinom Rezom. Nikada ne zaboravite da je vaša uloga časna i odgovorna. Preko vas, kako već rekosmo, stižu dobra za stol, za oltar, za školu i za obranu Domovine.

Samo po zakonu. Kad se ne bi zakoni poštivali i Crkva bi propala – ne bi ju ni Bog spasio.

Niste sami. Policija je uz vas, a mi s njima i vama, a Bog sa svima nama.

Čestitam, ustrajte u svom odgovornom zadatku!“

Share.

About Author

Comments are closed.