Ako želite blizance – pravac Stablina!

0

Blizanci. Posebni po mnogo čemu. Osobito za svoje roditelje, koji s njima  uživaju u dvostruko više maženja, igre, zabave i veselja, ali i proživljavaju dvostruko više brige i neispavanosti. Noćna hranjenja, prematanja, uspavljivanja, izbijanje zubića… Sve to uključuje podizanja djeteta, ali kada imate blizance radite to dvostruko. Jedno dijete zaspe, drugo zaplače. Onda počne plakati i prvo i odjednom plaču svi. Ali, ta djeca su blagoslov.

Potvrdit će to njihovi roditelji. Mi smo pitali one iz Stabline, malog mjesta u predgrađa Ploča. Stablina je posebna jer na području toga, relativno malog, Mjesnog odbora, u ne tako dalekoj prošlosti desetoro parova dobilo je blizance. Bračni par Grbavac, Adriana i Goran, imaju dvije cure, Vilma i Daniel Grgurinović  dobili su također dvije  cure, Danijela i Nikola Beidanegl sina i kćer, kao i Antonija i Ivica Žderić.  Danita i Ranko Štrbić dobili su sina i kćer, dva sina blizanca imaju Ana i Stipica Zmijarević, kao i obitelji Gašpar (Anita i Josip), Štrbić (Nevenka i Zdravko) i Butigan (Danijela i Oliver), dok su Gordana i Ivan dobili dvije curice.

1. Gordana Klinac s Manuelom i Izabelom

 

Gordana Klinac s Manuelom i Izabelom.
2. Manuela i Izabela s Mašom i Maricom dva para sestri blizanki

Manuela i Izabela s Mašom i Maricom, dva para sestri blizanki.

„Naporno, divno, veselo i fantastično“, tim je riječima opisala kako joj je bilo kada je dobila dvije blizanke Gordana Klinac. Bilo su joj 22 godine, bila je ratna 1992. i suprug joj je bio na terenu. U splitskoj bolnici čula je liječnika kako govori: „Uh, još jedan par nogu!“. I tako su na svijet došle Manuela i Izabela, danas diplomirane pravnice. A da stvar bude zanimljivija, Manuela je nedavno rodila također dvije slatke blizanke, Mašu i Maricu. Ali, ni tu nije kraj. Gordanina majka ima dva brata blizanca. A majčina sestra je rodila blizance…

„Sada nastojim pomoći kćerki koliko god mogu, jer znam kako je meni bilo. Majka mi nije mogla pomagati jer je otac imao moždani udar, suprug u uniformi, a ja sa dvije curice. Najteže su mi bile noći, spavanja gotovo nije ni bilo. Ali, sve sam prebrodila jer su kćeri u meni pobudile do tada nedoživljene osjećaje. Zahvalna sam Bogu na njima, izrasle su u odlične osobe, a već s 12 godina počele su mi pomagati u svemu. Danas mi je zabavno biti baka, igram se s unučicama i kćerki prenosim svoja iskustva“, kaže Gordana, koja je sedam godina nakon blizanki rodila i treću kćerku Ivanu.

3. Andjela i Gabrijela Grbavac nekada

Anđela i Gabrijela Grbavac nekada.

4. Andjela i Gabrijela Grbavac danas

Anđela i Gabrijela Grbavac danas

Anđela i Gabrijela došle su na svijet prije 21 godinu i danas su studentice. Za njihove roditelje Adrianu i Gorana Grbavca bilo je to slatko iznenađenje. Tri godine prije dobili su sina, a dolazak blizanki za njih je, tvrde, bilo jako zanimljivo iskustvo. „Iznad svega bilo nam je jako drago. Dok su bile male, često ih nismo mogli razlikovati“, kroz smijeh nam kaže Goran čiji je djed s majčine strane imao brata blizanca.

5. Obitelj Beidanegl

Obitelj Beidanegl
6. Ante i Gabrijela Beidanegl s bratom Oliverom

Ante i Gabrijela Beidanegl s bratom Oliverom.
U studenome 2012. godine supružnici Danijela i Nikola Beidanegl dobili su  blizance Antu i Gabrijelu. Uglas nam kažu kako su Ante i Gabrijela „dugoočekivana djeca, te je dodatno blizanačko iznenađenje što su dječak i curica“. Njima se 2015. godine pridružio i Oliver. Zanimljivo, Nikolin brat Oliver isto ima dva sina blizanca, Antu i Tomislava. Oliver nije iz Stabline, ali jeste njegova supruga Ivana.

7. Lara i Karla Grgurinovic nakon rodjenja

Lara i Karla Grgurinović nakon rođenja

8. Lara i Karla s roditeljima Danielom i Vilmom

Lara i Karla s roditeljima Danielom i Vilmom

9. Lara i Karla Grgurinovic danas

Lara i Karla Grgurinović danas
Lara i Karla Grgurinović rođene su 8. kolovoza 2003. godine u KBC Split u razmaku od sedam minuta. Vilma i Daniel su sretni roditelji današnjih studentica. I u ovome slučaju nastavljena je obiteljska tradicija rođenja blizanaca. Danielov djed Grgo, rođen davne 1921. godine imao je brata blizanca Nikolu, koji je bio rođen jedan dan prije Grge „jer tada nije bilo utrazvuka“ pa nisu znali da njihova majka nosi blizance. Da ishod nije mogao biti drugačiji, potvrđuje i Vilmina obitelj, jer su dva strica njene majke bili blizanci.

10. Bepo i Korina Zderic na proslavi 100 godina Hajduka

Bepo i Korina Žderić na proslavi 100 godina Hajduka
11. Bepo i Korina s roditeljima Ivicom i Antonijom

Bepo i Korina s roditeljima Ivicom i Antonijom
12. Korina i Bepo studenti-blizanci

Korina i Bepo Žderić, studenti blizanci

Iz ljubavi Antonije i Ivice na svijet su došli Bepo i Korina. Bilo je to 20. srpnja 2002. godine. Brat i sestra danas su studenti s kojima se ponosi majka Antonija. „Do danas me prožima osjećaj sreće i tako ću uvijek biti iako mi je u početku bilo teško. Suprug je bio na brodu i dosta stvari morala sam raditi sama. Bilo je situacija dok sam jedno dijete kupala drugo je plakalo, ali sve to prođe. Dok su bili jako mali, voljeli su maškare. Danas su dobra djeca s kojima nikada nisam imala problema i predivno mi je s njima“, kaže ponosna majka Antonija za koju rođenje blizanaca i nije bilo preveliko iznenađenje. Naime, tetka njene majke Ine ima dva sina blizanca, a prva rodica njenog oca Ante ima sina i kćer blizance. Osim toga, i suprugova tetka ima dvije kćeri blizanke.

O ovoj temi čitajte u novom broju Dubrovačkog vjesnika koji je na pločanskim kioscima od petka ujutro!

Share.

About Author

Comments are closed.