Miro Gavran: „Revitalizacija Matice hrvatske okrunjena je osnivanjem 130-og Ogranka u Pločama“. Predsjednik pločanskog Ogranka Hrvoje Barbir-Barba

0

U Domu kulture osnovan je Ogranak Matice hrvatske Ploče. Jednoglasnom odlukom članova za predsjednika je izabran Hrvoje Barbir-Barba, književnik, potpredsjenik je Damir Šetka, književnik, tajnik je Denis Batinović-Pekma, skladatelj, a u Predsjedništvo su još izabrani Jelena Čelić, književnica, Tena Zmijarević, knjižničarka, Irida Oršulić, profesorica klavira i dr. Ivo Orešković, povjesničar.

Nadzorni odbor čine: Jurica Karamatić, Jure Jovica i Melanija Mioč, likvidator je Vedran Šetka, a blagajnica Tena Zmijarević. Hrvoje Barbir je imenovan osobom ovlaštenom za zastupanje pločanskog Ogranka na Glavnoj skupštini Matice hrvatske Zagrebu.

11 12

Na Osnivačkoj skupštini nazočili su brojni „Matičari“, među kojima Miro Gavran, predsjednik MH iz Zagreba, Marijo Dominiković, glavni tajnik MH, te niz drugih članova iz Dalmacije i susjedne BiH.

Izaslanica dubrovačko-neretvanskog župana Žaklina Marević, i sama članica Matice, čestitala je osnivačima i izrazila uvjerenje kako će rad Matice u Pločama ostaviti veliki trag te će biti sačuvane sve dobre stvari koje su se u prošlosti događale u ovome gradu.

13 14 15

“Najveći hrvatski pisac i predsjednik Matice hrvatske“, kako su domaćini najavili Miru Gavrana naglasio je kako je riječ o „doista lijepom i svečanom trenutku“, podsjetivši kako je upravo u Pločama osnovan okrugli 130 ogranak Matice hrvatske, od čega su 104 ogranka u Hrvatskoj. Gavran je govorio o prošlogodišnjoj proslavi 180 obljetnice osnivanja MH, što je obilježeno na dostojanstven način i nizom događanja u čemu je sudjelovalo 28 ogranaka.. Prije Ploča, rekao je, Ogranak je prije tri tjedna osnovan u Banja Luci i to je jedini Ogranak u Republici Srpskoj. “Revitalizacija MH na neki način je okrunjena osnivanjem ovoga, 130-tog, Ogranka u Pločama. Matica hrvatska je doista jedna predivna obitelj u koju su svi dobro došli i u kojoj se svi međusobno potpomažemo“, poručio je predsjednik Matice.

16 17 18 19

Potpredsjednik pločanskoga Ogranka Damir Šetka zahvalio se gostima na dobrim željama i lijepim riječima i istaknuo kako mu je drago da je treći početak u Pločama uslijedio nakon proslave 180-te obljetnice MH.

„Iako je grad Ploče vrlo mlad grad, eto, gotovo da nam je vršnjak i samo koju generaciju stariji od nas samih, Matica hrvatska nije u njemu bez svojih temelja. Ne tako davnih sedamdesetih godina prošlog stoljeća i ovdje su je pokušali ustanoviti čestiti Neretvani, rodoljubi, u sjajnom zanosu Hrvatskog proljeća. Odmah su bili optuženi za nacionalizam, pohapšeni, stavljeni pod dugogodišnji nadzor, društveno izopćeni i stigmatizirani. Danas znamo: nisu bili osumnjičeni za mržnju, nego optuženi za ljubav. Voljeli su svoje. I to je bio njihov jedini i najveći grijeh. Večeras, kad ponovo utemeljujemo Ogranak Matice hrvatske u Pločama, temeljimo ga baš na takvoj jednoj, rekao bih, nesalomljivoj, vječnoj, njihovoj ljubavi: Ljubavi prema svojem jeziku; ljubavi prema svojoj kulturi; ljubavi prema svojoj nacionalnoj povijesti; najjednostavnije – ljubavi prema svom vlastitom hrvatskom rodu i narodu“, rekao je predsjednik MH u Pločama Hrvoje Barbir i prisjetio se „nekih od tih dragih i svima nama dobro poznatih ljudi, barem onih koji su prije osnivačke skupštine Matice hrvatske održane 29. lipnja 1971. godine bili dio Inicijativnog odbora, i zbog toga doživjeli svojevrsnu kalvariju“.

20 21 22

To su: Luka Šiljeg, Živko Curić, Ivo Dragičević, Ivica Franičević, Domagoj Grgić, Andrija Hajvaz, Mladenka i Petar Jelčić,  Dujo Jovanović, Velibor Kikerec,  Ante Kuljiš, Ivan Markota,  Ante Barbir-Tonći, Marko Musa, Mile Musulin, Nikola Raguž, Ivan Sokol, Zdravko Sršen, Frido Šuman, Jure Šunjić, Tješimir Šunjić, Smiljan Vlahović, Ante Žderić, Petar Alfirević, Nikola Viskić, Zlatko Rajić, Živoje Boškovović i Ante Borić.

„Najveći dio ovih čestitih Neretvana i rodoljuba danas je pokojan, ali nikad nije mogla biti upokojena i sama njihova ideja: Ideja suverene, neovisne i priznate, slobodne i demokratske naše domovine – Republike Hrvatske. Hvala im. Nadam se da ćemo opravdati njihove nade, kao što znam da smo mi mlađi, dvadesetak godina poslije, u Domovinskom ratu, već ostvarili i njihove najdublje želje.Još u tijeku Domovinskog rata, jedan od ovih čestitih ljudi, gospodin Ivan Markota, ponovo je bio pokrenuo Maticu hrvatsku sa sjedištem u Rogotinu, koja se na žalost, prije desetak godina i ugasila.

23 24 25 26

Ogranak Matice hrvatske u Pločama zato večeras ponovo osnivamo s namjerom trajnog povezivanja ovog našeg mladog grada sa starim hrvatskim kulturnim institucijama, poznatim znanstvenicima i umjetnicima, kako bi kroz tribine, umjetnička i stručna predavanja, izložbe, koncerte i druge skupove, upoznali naše lokalno pučanstvo sa bogatstvom sveukupnog stvaralaštva koje se odvija u okrilju Matice hrvatske, najstarije naše kulturne institucije, da tako neposredno doprinesemo podizanju kvalitete života svih Pločana. Posebnu pozornost želimo posvetiti nakladništvu, za kojim u našem gradu postoje velike potrebe, ali kojeg nikad nije bilo organiziranog na jedinstven način“, poručio je Barbir naglasivši kako će svi u Matici hrvatskoj imati trajnog saveznika i podupiratelja, te da će svi pomoći u plemenitoj namjeri promicanja one spomenute ljubavi s početka, namjeri promicanja nacionalnog i kulturnog identiteta Hrvata, kako u područjima umjetničkog, znanstvenog i duhovnog stvaralaštva, tako i u području gospodarstva i javnog života.

27 28 29

Slike: Ante Pejar

Share.

About Author

Comments are closed.