Streljaštvo u Pločama slavi rijedak jubilej

0

Početak streljačkog sporta datira još od daleke 1969.godine kada je osnovan Streljački savez općine Ploče. Bilo je to kratkog vijeka i prekinulo je brzo sa radom. Novi datum osnivanja Streljačkog saveza opčine Ploče povijesno se bilježi od 24.travnja 1978.godine. Zahvaljujući tada zaljebljenicima u ovaj sport osnovano je 8. streljačkih klubova – Gradac(Vlatko Bilas), Carinik-Ploče(Miro Karlović), Milicionar-Ploče(Drago Lovrić), Staševica(Milan Ljubičić), Rogorin(Branko Glamuzina), Azbest-Ploče(Milorad Dragobratović), Luka-Ploče(Miro Srzentić), Garrnizon-Ploče(Ante Juračić). koji su brojali 271 aktivnog člana.

s2

Prvi predsjednik saveza bio je Vlatko Bilas, dok je funkciju tajnika obnašao Milorad Dragobratović. Iste godine održano je prvoopćinsko natrjecanje 21.svibnja u gađanju zračnom puškom, a prvo mjesto su osvojili streljičari SD Rogotina(Branko Glamuzina), Neven Glamuzina, Joze Žderić i Niko Obad).

Drugo općinsko natrjecanje održano je 20.prosinca iste godine, pobjednik je bio SD Carinik(Živko Giljević, Ivica Vujnović, Željko Radaljac i Zdravko Gavran.

Najbolje ekipe sljedeće godine igrale su Dalmatinsku ligu. Osim toga najbolji streljičari stimulaciju su imali odlaskom na natjecanje “Trofej Jadrana”. te su tako 1979.godinepo prvi put učestvovali u Umagu. Inače trofej se svake godine organizirao u drugom gradu.

s3

U godini 1980.dolazi do promjene u rukovodstvu te ulogu tajnika preuzima Miro Karlović gdje se uz predsjednika Vlatka Bilasa vidio određeni napredak. Stručno se usavršavaju članovi saveza tako što se preko streljačkog saveza Hrvatske organiziraju tečajevi za trenere i instruktore. Prvi koji su uspješno završili su instruktori Neven Glamuzina, Nataša Vojnović, Ivan Stipić, Miro Karlović, Branko Barbir, te instruktor-trener Mladen Rustan.

U korak mosniva se sportsko društvo Brodometak koje u opisu djelatnosti ima i streljačku sekciju. Na incijativu trenera Mladena Rustana uređena je Prva automatska streljana za zračnu pušku u istoimenoj radnoj organizaciji koja je imala dva treljačka mjesta te bila dostupna svim klubovima u opčini Ploče. Aktivnosti ne nedostaje pa tako organiziraju streljaštvo u okviru Sportskih radničkih igara kao što su bile Lučke, Carinske, Interšped i Unioninvest. Osim već navedenog tijekom godine natjecali su se na raznim turnirima gdje se pucalo malokaribarskom puškom te nizali zapažene rezultate bez obzira što nisu imali pravog strelišta već sad već vježbali na inproviziranom strelištu u Peračkom Blatu.

s4

Redovno norme su ispunjavali Mladen Rustan, Branko Barbir i Neven Glamuzina te odlazili na regionalna natjecanja. Pet puta su učestvovali na Državnom prvenstvu.

Dovršenjem sportske dvorane u Pločama savez se daje prostor koji trebalo urediti i staviti u funkcionalu upotrebu.

Početkom Domovinskog rata strrijelci saveza odlaze u postrojbe Lučke garde i Policije te u postrojbe Hrvatske vojske.

Zrračna streljana počinje sa izgradnjom 1996.godine u sportskoj dvorani sa pet ciljnih mjesta gdje su radove izvodili sami strijelci uz financijsku pomoć firme Delbar iz Ploča.

Nakon toga 1997.silom zakona savez prestaje djelovati kao takav što je naložio zakon da se treba promjeniti ime i prestrukturirati. Sponzorstvo preuzima firma Delbar te savez postoji kao streljački klub Delbar.

Osniva se škola mladeži koja je brojala preko 50 članova, svakodnevno se vježbalo u grupama po 10 polaznika sa željom da se mlade snage uvježbaju i obuče za kadetska prvenstva Hrvatske u određenim uzrasnim kategorijama.

Poslije 13.godina djelovanja kao SD Delbar, u godini 2010.mijenja se ime u SD Prestiqe koji je do danas ujedno sponzor kluba.

Uvele su se nove discipline pa se puca iz pištolja i revolvera velikog kalibra, te se pucaju u posljednje vrijeme discipline revolvera na Crni barut što postaje sve zanimljivije. Za ovu disciplinu nije potreban lječnički pregled kao ni nabavna dozvola za kupnju oružja obzirom da spadaju u 3.kategoriju oružja.

s5

Tradicionalno već 12 godina organiziraju pod pokrroviteljstvom grada turnir “Zelena tabla mala bara”, te mnoge prigodne turnire.

Nakon 45.gopdina kao beskućnici u planu je da dođu do svog krova gdje bi se u Puljanima trebalo graditi univerzalno strelište za pištolje velikog kalibra, malokalibarsku pušku, pištolj , PAP i lovačko za Trap.

Strelište bi uz SD Presriqe, korristila još Plocija, Hrvatskia vojska(mornarica), strijeljačka i lovačka društva te organizacije koje obavljaju zaštitaske djelaztnosti.

Sretno 45.godina i želimo još toliko.

 

Piše: Branko Kulidžan

Slike: arhiv SD i Mladen Rustan

 

 

Share.

About Author

Comments are closed.