ZDENKO NIKOLIĆ ŠAJO – Nema mu ravna u poslu kojeg radi već 47 godina!

0

Zdenko Nikolić Šajo iz Rogotina najstariji je binski majstor ne samo u Hrvatskoj nego i mnogo šire, a u zadnjih 47 godina radio je sa gotovo svim značajnim domaćim rock bendovima i izvođačima: s Azrom na njihovom dvodnevnom koncertu u Domu sportova gdje je snimljen live-album „Zadovoljština“, s Parnim valjkom  na višestruko nagrađivanom albumu „Live in ZKM“, te turneji „Buđenje, sudjelovao je na brojnim velikim glazbenim ili s glazbom povezanim projektima, poput završne svečanosti Univerzijade, Dore, Porina, kao i na nizu humanitarnih koncerata. Od stranih izvođača radio je s Uriah Heepom, Faith no Moreom, Ramonesima, Laibachom, Davidom Bowijem i drugima. Na Gibonnijevu projektu “Mirakul“ bio je osobni tehničar Manua Katchea, a na projektu Prljavoga kazališta “20 godina – live u Lisinskom“ bubnjara Mela Gaynora. Od lipnja 2002. surađuje sa Severinom, s kojom će 1. lipnja održati koncert u Skoplju.

1. 2. 3.

1.Mladen Bodalec i Šajo ispred Dubrave gdje je Kazalište vježbalo.
2: Rajko Dujmić, Marin Limić (Stijene), Šajo i Luka Desnica.
3: Miroslav Đimi Stanić (Neki to viole vruće) i Šajo nakon koncerta u Tvornici.
O ovoj temi čitajte u novom broju Dubrovačkog vjesnika koji je na pločanskim kioscima od petka ujutro!

A  hvale vrijedna karijera ovog svježeg 63-godišnjeg umirovljenika, koji je to samo na papiru, i dobitnika  nagrade Hrvatske glazbene unije za izniman doprinos hrvatskoj glazbenoj industriji, započela je u rodnom Rogotinu s lokalnim bendom Levanti (Miro, Mišo, Mili, Pela i Kaćo). Posao koji ga je obilježio zavolio je još kao dječak kada su članovi grupe Dalmati iz Kule Norinske vlakom dovozili instrumente za koncerte u Rogotinu i okolici i čuvali ih u njegovoj kući. Već tada je pomagao u postavljanju i pripremi instrumenata za glazbenike na bini, tonskim probama i svim drugim radnjama kako bi koncerti prošli u najboljem redu.

4. 5. 6. 7. 8. 9.

4: Tomislav Šojat (Azra) i Šajo u Rogotinu.
5: Aki i Šajo na Pagu spremaju večeru.
6: Šajo, Jurica Pađen, Branimir Štulić i Tomislav Šojat.
7: Jasenko Houra i Šajo.
8: Šajo sa Severinom.
9: Šajo s Prljavcima u Rogotinu.

Prvi nastup imao je s Levantima 29. studenoga 1976. u Domu kulture u Rogotinu. Bilo je to vrijeme potpunog entuzijazma, novac za opremu prikupljali su kopanjem kanala za polaganje telefonskih kablova i gromobrana. Bio je to težak i naporan posao, a Šajo se sjeća kako je Mili govorio da su im žuljevi na rukama veliki kao mladi krumpiri. U Rogotinu je gostovala i poznata grupa Stijene od koje su Levanti kupili jaki razglas Binson. Njihov tehničar zvao se Šajo i po njemu je junak naše priče dobio ime. No, Levanti nisu predugo trajali, a sve je kulminirao padom u rupu za šaptače na pozornici u Bristu vokalnog solista Levanata.

10 11 12 13

 

14

O ovoj temi čitajte u novom broju Dubrovačkog vjesnika koji je na pločanskim kioscima od petka ujutro!

Nakon povratka iz JNA, gdje je u glazbenom klubu naslijedio Zorana Redžića iz Bijelog dugmeta, kada što se ovaj „skinuo“ iz vojske, Šajo se priključio novoformiranom bandu Kompas iz Ploča (Zoran Parmać, Željko Žderić Mišo, Velimir Bogdanović Vešo i Zoran Ostojić). Bio je to ozbiljan bend kojemu su i najjači rock sastavi zavidjeli na opremi. Kompas je već od 1982. bio predgrupa Filmu, Aerodromu, Neki to vole vruće, Posljednja igra leptira, Prljavo kazalište, Parni valjak itd, a pratili su Danijela nakon njegovog uspješnog nastupa na Eurosongu, Pejakovića, Vajtu, Jasnu Zlokić… „Sjećam se jednomjesečne jadranske turneje koju je vodio Oliver Mlakar, a nastupali su tadašnji najrenomiraniji pjevači. Turneja je započela u Zadru, a završila u Herceg Novom. Sponzor je bila tvornica Bambi iz Pažarevca i s nama je stalno putovao kamion pun slatkiša“, kaže Šajo kojemu su Hus i Paulo Sfeci iz Parnog valjak ponudili suradnju. U studiju Smolec snimili su album “Anđeli se dosađuju“, a Šajo je s njima odradio preko 250 koncerata! Kako je Milan Škrnjug bio menadžer Valjka i Prljavog kazališta, Šajo je surađivao i s Prljavcima, a pomagao mu je Jordan Jelčić-Dero, koji je u svome TAM-iću vozio opremu. Bio je, između ostaloga, suradnik Prljavaca i 1989., na legendarnom koncertu na zagrebačkom Trgu bana Jelačića, kao i na koncertu na Dolcu 1994.

15 16 17 18 19 20

Kada su Fedor Bojić i Damir Lipušek, klavijaturista i gitarista Prljavog kazališta napustili bend i priključili se Severini, to je, na njihov poziv, napravio i Šajo. Prvi koncert bio je u klubu Internacional u Poreču 23. lipnja 2002. godine i od tada, već preko dva desetljeća, ta suradnja traje na obostrano zadovoljstvo.

Jači od slinavke

Imotski gimnazijalci organizirali su krajem sedamdesetih godina prošlog stoljeća maturalnu zabavu u hotelu Nimfa u Živogošću, a pozvali su Levante da im sviraju. No, u to vrijeme se u luci Ploče pojavila slinavka i mnoge krave su krepale. Iz luke su se vozile na određene lokacije u blizini grada i pokapale. Promet na Jadranskoj magistrali je bio potpuno zaustavljen, osim kamiona koji su prevozili krave. Pojavio se problem kako iz Rogotina prebaciti opremu za sviranje do Živogošća. Rogotinjani su tada sa zadružnim kolicima koja su služila za prijevoz ugljena, po kiši, opremu prebacili do Crne rijeke, a odatle sa dvije barke do Ploča. Tamo ih je čekao kamion Nimfe koji je opremu dopremio na odredište.

21 22 23 24 25

Posljednja igra Leptira u Pločama.

Kako je Bodaleca stresla struja

Prljavo kazalište održavalo je koncert na pulskome Forumu. Šajo je, kao i obično, bio spreman uskočiti u slučaju potrebe. Odjednom se istrošila baterija na bežičnom mikrofonu i Mladen Bodalec je uzeo rezervni mikrofon koji je, zbog kiše koja je padala, bio vlažan. U jednom trenutku ga je dobro stresla struja.  Šajo je uzeo ručnik s kojim je zamotao mikrofon, zbog izolacije,  dok nije napunio bateriju i koncert se nesmetano nastavio.

IMG-20230511-WA0027

Share.

About Author

Comments are closed.