Ovo su vodeći uzroci smrti u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Dvije bolesti u vrhu popisa zajedničke su ženskom i muškom spolu

0

Ovo su vodeći uzroci smrti u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Dvije bolesti u vrhu popisa zajedničke su ženskom i muškom spolu

Pandemija je iza nas, nitko ne želi podsjetnik na to razdoblje, ali posljedice su i dalje tu te ih je teško ignorirati. Aktualni podaci govore kako i danas u Dubrovačko-neretvanskoj ima 40 osoba oboljelih od COVID-19 bolesti: u Dubrovniku 18, Metkoviću 10, Župi dubrovačkoj 7, a u Konavlima dvoje. To su samo oni testirani, službeno evidentirani slučajevi, javlja Dubrovacki vjesnik.

Ljetopis Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije donosi niz zdravstvenih statističkih podataka, pa i podatke o smrtnosti stanovništva. Posljednji objavljeni ljetopis odnosi se na 2020., pandemijsku godinu. U 2020. godini, u Dubrovačko-neretvanskoj županiji umrle su 1.363 osobe, 92 više u odnosu na 2019. godinu.

Kronične nezarazne bolesti vodeći su uzroci smrti u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, stoji u izvješću Zavoda. Bolesti cirkulacijskog sustava, s udjelom od 44,5 posto u ukupnom broju umrlih nalaze se na prvom mjestu uzroka smrtnosti.

Vodeće skupine bolesti kao uzroci smrti za muški spol bile su bolesti cirkulacijskog sustava (39,7 posto), novotvorine (28,1 posto), COVID-19 (7,8 posto) i ozljede, otrovanja i ostale posljedice vanjskih uzroka (6,9 posto).

Prema podacima Zavoda, vodeće skupine bolesti kao uzroci smrti za ženski spol bile su bolesti cirkulacijskog sustava (49,6 posto), novotvorine (20,5 posto), endokrine bolesti, bolesti prehrane i metabolizma (10,4 posto) te bolesti živčanog sustava (4 posto).

Tužna statistika ukazuje da je petero djece te godine mrtvorođeno, a ukupno je umrlo petoro dojenčadi. Perinatalna smrtnost je iznosila je 8,2/1.000 rođene djece, a smrtnost dojenčadi 4,1/1.000 živorođene djece, navodi u ovo izvješću prim. mr. Marija Mašanović, dr. med. spec. javnog zdravstva.

Image1

 

Share.

About Author

Comments are closed.