Kad zapuše maestral i zasviraju vjetroorgulje na brdu Trovro

0

Kad zapuše maestral i zasviraju vjetroorgulje na brdu Trovro ponad Rogotina sa kojega puca pogled prema Ušću Neretve kiteri zauzimaju svoje pozicije te nošeni snagom vjetra i vlastitog adrenalina brazdaju nepreglednim pješčanim pličinama, piše Dubrovacki vjesnik.

Ušće Neretve je privlačno ljubiteljima ovoga ekstremnog sporta, posebno onima sklonima noćnom životu i partijanju uz domaće DJ-ejeve i Rock and roll glazbu, što je također dio kitesurfing ponude. Nakon burnih noći i provoda, maestral je tu sve do mraka i kiterima drugo ništa nije ni potrebno.

24939295

Ovi ekstremni sportaši raduju se maestralu jer on im je sve. Bez njega ne mogu uživati u čarima “jedrenja na vjetru”, koji je njima svima “adrenalinska bomba”. Tako je kominsko Ušće već nekoliko godina postalo oaza kiterima koju otkrivaju i upoznaju ne samo hrvatski veći, strani zaljubljenici u ovaj ekstremni vodeni sport. Već u travnju i svibnju započinje sezona kitesurfinga na Ušću a da pustolovna avantura započne dovoljno je malo sportskog duha nabijenog adrenalinom i moćni kite, u rukama surfera, sa kojim će neustrašivo zabrazdati valovima koji dolaze sa Pelješca.

Kad se spoji paraglading i wind surfing dobijemo kitesurfing, koji se na Ušću razmahao u svim svojim bojama i dezenima. Kitesurfer stoji na kiteboardu s nogama u vezovima i koristi snagu velikog zmaja visoko u zraku, koji ga vuče po površini vode, što omogućava izvođenje različitih akrobacija.

A na Ušću zatičemo desetke zaljubljenika u snagu vjetra. Tu su početnici, koji će napraviti svoje prve korake u svijetu ekstremnih sportova ali i iskusni kiteri koji su prošli pola svijeta od Brazila do Egipta i opet se vratili na Ušće Neretve-jer je tu najljepše.

24939294

– Ušće Neretve je idealno za kitere jer ljeti stalno puše maestral, rekoše nam kiteri, koje je u Neretvu doveo adrenalin.

Mnogo je zainteresiranih koji se žele baviti kitesurfingom. Od početnika koji savladavaju početničke korake pa do iskusnih kitera koji rade okrete, skokove slaloma i druge vratolomije koje pruža jedrenje na dasci a sve to u organizaciji kluba Kiteboarding Komin – Neretva.

Sezona maestrala je uvelike započela i potrajati će do u kasnu jesen. Kiteri su vrlo zahvalni gosti i ekološki su osviješteni. Surferi koji dolaze na neretvansko ušće uglavnom su već iskusni kiteri a za one koji to tek namjeravaju postati organizira se škola kitanja, trodnevni tečaj koji ih osposobi da mogu samostalno voziti. Neretva je postala europski brend i kiterska destinacija. Gosti koji su tu bili vraćaju se opet i to je znak da ekipa iz Kiteboarding Komin – Neretva radi dobro svoj posao.

Dolina Neretve je idealna za kite sport jer ima 90 posto vjetrovitih dana u sezoni. More je plitko a tlo pješčano pa iako je riječ o ekstremnom sportu kite surferi sigurno brazdaju nepreglednim prostranstvima neretvanskog Ušća. Ušće Neretve kiteri su odavno nazvali “hrvatski Brazil” zbog pješčanih plićina na kojima nesputano mogu izvoditi svoje akrobacije i maestrala koji puše sa Svetog Ilija najvećeg vrha poluotoka Pelješca.

Tako se i ovogodišnja turistička sezona pomalo zahuktava na području grada Ploča, čemu nedvojbeno doprinose i kitesurferi sa Ušća Neretve. Kada su u pitanju dolasci i noćenja u komercijalnom smještaju prednjači naselje Rogotin, koje su na svojim treninzima nedavno posjetili i brojni kanuisti i kajakaša iz različitih europskih zemalja i iz Hrvatske, koji ovdje imaju dobre uvjete za treniranje.

Dobro je krenulo

Prema podacima Turističke zajednice Ploča, u komercijalnom smještaju u prva tri mjeseca ove godine ostvareno je 1 963 noćenja, što je, u odnosu na 2 170 noćenja iz istog razdoblja prošle godine pad od 9,5 posto. Najviše noćenja ostvareno je u Rogotinu (1 380), a zatim slijede Ploče (357), Baćina (102), Peračko Blato (99) i Šarić Struga (25).

Stanislav Soldo/Dubrovački vjesnik

Share.

About Author

Comments are closed.