Zbog duga prema radnicima Hitnoj pomoći na jugu prijeti ovrha

0

Odradili su svoj posao, neki i prekoveremene, no više od godinu dana za njih novca nema. Čak 70-ak medicinskih sestara i tehničara Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije čeka da im se plati dug, javlja Dnevnik.hr

Djelatnici hitnih timova od Konavala, preko Dubrovnika, Pelješca, Korčule, pa do Metklovića i Ploča Zavod su tužili i tužbu dobili jer su više godina imali umanjene plaće zbog pogreške u sustavu Centralnog obračuna plaća (COP).

”Većinom članovi sindikata, ima i godinu i pol dana da su presude postale pravomoćne i ovršne, radi se o nekih 100.000 eura glavnice i kamata plus sudski troškovi. Do sada ništa nije odgovoreno, čekamo zeleno svijetlo da krenemo u ovršni postupak”, objasnio je odvjetnik Igor Zekić.

Ravnatelj Zavoda Luka Lulić poručuje da žele platiti radnicima, ali nemaju novca. Apelira na Ministarstvo zdravstva jer Zavod si ne može priuštiti blokiran račun, pogotovo u turističkoj sezoni kada je pacijenata dvostruko više.

”Trebamo bar 100.000 eura odmah da to riješimo što je sada pravomoćno, a bit će još tih presuda. Mi nikakvog utjecaja nemamo na COP, a radnik po Zakonu o radu može tužiti samo nas poslodavce, ispada da smo mi krivi i odgovorni, a nismo”, upozorava Lulić.

Smatra i da nitko ne bi dopustio da radnici budu bez plaće ili da nemaju za lijekove, za gorivo: ”Mislim da je ovo ozbiljna država.”

Osnivač Zavoda za hitnu medicinu je Dubrovačko neretvanska županija, a upitani za isplatu duga djelatnicima kažu da Ministarstvo pušta sredstva po odobrenim zahtjevima.

”Županijske vlasti jesu odgovorne, ali potpuno je jasno da u tim specifičnim situacijama centralna vlast neće zatvoriti oči. Zar mislite da bismo mogli uopće postupiti da ne damo sredstva i da ugrozimo pružanje zdravstvene zaštite bilo gdje u Lijepoj našoj”, kaže resorni ministar Vili Beroš.

Djelatnici Hitne čekali su predugo. Ako novac uskoro ne sjedne na njihove račune, ovrhe idu što će svakako ugroziti zdravstvenu zaštite na jugu.

Više o ovoj temi čitajte na Dnevnik.hr

 

Share.

About Author

Comments are closed.