Dramatičan apel iz jezersko-vrgorskog poplavljenog polja: “Izgradite nam tunel i spasite nas od vode”

0

Nakon katastrofalnih poplava u Vrgorskom polju, Rastoku i polju Jezero na području grada Vrgorca i općine Pojezerje tamošnji poljoprivrednici zbrajaju štete. Potpuno je propala proizvodnja jagoda na otvorenom ovogodišnji urod je istrunuo pa poljoprivrednici samo čekaju povlačenje vode da krenu u raščišćavanje nasada. Nešto je jagoda ostalo u plastenicima ili na višim kotama koje nisu bile pod vodom ali upitno je koliko će se toga moći iskoristiti, javlja Dubrovacki vjesnik.

Na području vrgorske krajine zasađeno je oko 1,2 milijuna sadnica jagoda, koje u rodnim godinama mogu dati 500 do 600 tona jagoda. Ove sezone propalo je tridesetak posto tog uroda-pojašnjava nam Milan Franić predsjednik udruge Vrgorački jagodari. Matematički gledano voda koja je kao nijedne godine do sada došla sredinom svibnja odnijela je gotovo 180 tona jagoda. Velika je to šteta za poljoprivrednike od koje se neki neće moći oporaviti.

24915052

Proizvođači jagoda čekaju izlazak na teren povjerenstva za procjenu šteta, pa će onda krenuti u vađenje i preoravanje nasada. Isto očekuju i vinogradari no s obzirom da se poplavljeno područje nalazi na području dvije županije Dubrovačko-neretvanske i Splitsko-dalmatinske štetu će procjenjivati dva povjerenstva.

No, Milan Franić ne očekuje velike iznose. Ističe da bi sve snage trebalo usmjeriti na izgradnju tunela koji će vodu iz vrgorskog polja vući prema moru.

– Umjesto isplate odštete neka novac usmjere u ovu investiciji-kazuje Franić.

Stradali su i vinogradi koji su pod vodom. Loza je prolistala i počela cvjetati a s obzirom na veliku vlažnost očekuju se oboljenja trsova. Razmjeri štete na lozi znati će se tek u narednim mjesecima.

A tunel Birina bi spasio od poplava jezersko-vrgorski kraj.

Već je izrađena studija utjecaja na okoliš ovog projekta čija je vrijednost procijenjena na oko 100 milijuna kuna. Zahvat se planira na području grada Vrgorca I(Splitsko-dalmatinska županija) i grada Ploča te općine Pojezerje (Dubrovčko-neretvanska županija). Projektom je predviđeno probijanje tunela dužine 3,7 kilometara koji bi mogao primiti 60 kubičnih metara vode u sekundi i prevesti je do jezera Birina čime bi se spriječilo katastrofalne poplave kojima smo svjedočili proteklih dana.

Stanislav Soldo/Dubrovacki vjesnik

Slike: Ilustracija

Share.

About Author

Comments are closed.