JOZE TOMAŠEVIĆ-Čovjek koji nikada nikoga nije odbio i već 40 godina besplatno svima priprema vrhunsku hranu!

0

Na gastro večeri s majstorima hrvatske kuhinje, povodom Dana Grada, Pločani će u subotu navečer uživati u specijalitetima razvikanog majstora Tomislava Špičeka, ali i široj javnost manje poznatog, ali neprijepornog autoriteta u pripremi ukusne hrane Joze Tomaševića iz Baćine.

Joze to radi već gotovo 40 godina i nema manifestacije na gradskom području i šire na koju nije pozvan kada organizatori žele posjetiteljima poslužiti vrhunsku okrjepu. Nedavno je kuhao na mladoj misi u Gradcu 500 porcija graha, pa povodom 1. svibnja u Pločama, a nakon subote, već u nedjelju priprema meso na roštilju za Auto moto Racing team Ploče koji organizira feštu. I takvim tempom već gotovo četiri desetljeća. Besplatno, s vlastitim priborom i opremom, koju nakon manifestacija sam pere i održava. I kaže da mu ni danas, kada mu je 78 „na leđima“, nije teško. Pogotovo kada su posjetitelji zadovoljni, a to je redovito. Skroman kakav jeste, Joze će istaknuti i svoje pomoćnike zadnjih godina, bez kojih bi mu bili puno teže, Gojka Šušca i Jadranka Batinovića.

j1 j2 j3

Pojeli mu sve pa žiri nije imao što ocijeniti!

Nakon završetka Srednje ugostiteljske škole u Dubrovniku i Više turističke u Opatiji, Joze je do 1975. godine radio u ugostiteljstvu, između ostaloga i u dubrovačkom hotelu Excelsior, zatim 23 godine u tisku, pa privatno, a danas je umirovljenik. „Kuhanje mi je velika ljubav! Teško mi je reći kada sam to točno otkrio, ali jednostavno sam vidio da mi leži i pripremao sam hranu na poslu i kod kuće. Volim gledati emisije o kuhanju i tu „pokupim“ nešto što mi je zanimljivo pa primijenim dok spremam hranu. Najdraža su mi narodna jela: grah, paprikaš, pašticada, tripice i druga“, kaže nam.

O ovoj temi čitajte u novom broju Dubrovačkog vjesnika koji je na pločanskim kioscima od petka ujutro!

j4 l5 l6

Joze je pripremajući dobru hranu obišao cijelu Hrvatsku, a u Sloveniji je predstavljao dolinu Neretve. U Varaždinu ga je tadašnji gradonačelnik Čehok osobno pohvalio. U Srijanima je, tijekom jedne manifestacije, vjetar odnio šator i bilo je jako hladno, pa je Joze prisutnim ljudima, da se malo zagriju, podijelio i hranu koja je bila namijenjena organizatorima. Uzvratili su mu s dva pečene odojka koja su dopremili iz Omiša. U Tovarniku su, na jednom natjecanju, prisutni pojeli doslovno sve što je Joze pripremio, pa nije imao što predstaviti žiriju! A jednom prilikom, prije šest godina, stjecajem okolnosti, potpuno sam je pripremio svadbu za 300 uzvanika u baćinskom zaseoku Franići, bez struje, dok su mu vodu dopremili kamionom! I sada dok se sprema za subotu i nabavlja hranu, već je pet kilograma jegulje pripremljeno za liječnike iz New Orleansa, koji su, putujući Europom, bili njegovi gosti prošle jeseni, a s obzirom kakvu im hranu pripremio, biti će još dugo. A kada ga pitamo: „Do kada?“, odgovara: „Ipak godine svakog sustižu. Volje i dalje imam, ali sve mi je fizički zahtjevnije raditi. Srećom, tu su moji pomoćnici Gojko i Jadranko. Svake godine kažem- još samo ovu godina, ali još ne odustajem. Vidjet ćemo“

l7 l8 l9 l10

Daje krv, voli sport, bavi se poljoprivredom

Koliko je Joze svestran čovjek svjedoči i nekoliko idućih redaka. Kao veliki ljubitelj sporta, bio je predsjednik NK Jadran i s Bartolom Kalebom, Slobodanom Jakićem i drugima, suosnivač Nogometnog saveza Dalmacije, te 30 godina delegat u 1. B ligi i nižim rangovima. Uzgaja masline, lozu i smokve. Trenutačno ima 400 litara ulja i 1 200 litara bijelog i crnog vina. A krv je darovao 70 puta…

l11 l12 l13

Udruga branitelja će ga predložiti za Nagradu za životno djelo

Joze će i u subotu nastupiti s Udrugom branitelja Grada Ploča s kojom ima odličnu suradnju. Predsjednik UBGP Željko Čović kaže da je prezadovoljan dosadašnjom suradnjom i da će do iduće godine iskomunicirati sa svim udrugama i institucijama čiji je Joze član i koje ga pozivaju da im priprema hranu, da ga zajedno predlože za Nagradu Grada Ploča za životno djelo. „Taj čovjek nikada nikoga nije odbio, nikome nije rekao da neće ili ne može i baš uvijek je na raspolaganju!“, rekao je Čović.

j0

O ovoj temi čitajte u novom broju Dubrovačkog vjesnika koji je na pločanskim kioscima od petka ujutro!

 

Share.

About Author

Comments are closed.