Iz ovog grada mladi odlaze, ali ima i suprotnih primjera: “Sad kad imam obitelj, donijeli smo odluku…”

0

Kako zadržati mlade? Gotovo sve manje sredine muku muče s tim pa nije zaobišlo ni Ploče.

Piše DNEVNIK.hr

“Fali nekog života za mlade, više prilika i za posao“, rekla je Laura. Bruno se nadovezao – “To je u srži mladih da jednostavno idu tražiti negdje bolje, nešto novo. Neke nove sredine, nove prilike.”

Čak 83 posto anketiranih mladih ljudi namjerava otići iz Ploča u idućih pet godina, a kad su ih pitali gdje se vide za 10 godina – čak 90 posto je reklo izvan Ploča.

Autori ističu – među ispitanicima najviše srednjoškolaca, a u toj dobi na budućnost se gleda i kroz perspektivu obrazovanja.

“Nakon što posjete univerzitetske gradove, steknu određena znanja, upoznaju s različitim kulturama, oni će biti ti koji će odlučiti ostati tamo ili se vratiti ovdje gdje su prednosti – po meni – znatne”, rekao je gradonačelnik Mišo Krstičević.

Nemogućnost obrazovanja i usavršavanja, nedostaje zabavnih sadržaja i nema posla – to su naveli kao top tri razloga za odlazak.

Iva Krilić iz Savjeta mladih grada Ploče rekla je da je glavni problem to što mladi ne mogu naći posao u struci. “Ja garantiram da bi velika većina ostala dole, baš zato što vole taj grad”, dodala je.

Kao probleme mladi su naveli manjak interesa za društvena zbivanja, ali i lake droge i kockanje. Izazova ima, kaže i sam gradonačelnik. Od zdravstvene skrbi do poslova, ali Ploče, tvrdi, ima svoje adute.

“U smislu sigurnosti, ugodnog života i pogodnog mjesta za odgoj i razvoj mladih obitelji traži svoje mjesto i time privlači mlade ljude”, rekao je Krstičević.

Predrag Knežić je primjer. On je Pločanin sa zagrebačkom adresom. Još malo.

“Meni su Ploče bile osobno mrske kad sam bio klinac, kad sam bio mlad, kad mi je trebalo noćnog života. Uvijek kad je trebalo ići van, trebalo se ići autom. A onda sad kad imam obitelj, mi smo donijeli odluku da ćemo se u skorom periodu trajno vratiti tu”, objasnio je.

Kao stručnjak za dizajn radi od kuće pa mu je i povratak olakšan.
Kaže, vrtić mu je dostupniji, život mirniji.

“Tu imamo baka servis, znamo u svakom trenu što nam se s djecom događa na putu do škole, od škole do kuće. Svi sve znamo“, nastavio je.

Malo mjesto ima svoje prednosti i mane, samo treba dobro odvagnuti, a ono što često prevagne je – posao.

Share.

About Author

Comments are closed.