Evo kako su prošli maturanti u Dubrovačko-neretvanskoj županiji na državnoj maturi. Popriličan je broj onih koji su je pali

0

Državnu maturu u ljetnom roku ove godine su polagala 862 pristupnika u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Nikome od njih nije poništena matura. Istodobno, nitko od maturanata u ovoj županiji neki od ispita nije riješio 100 posto. Rezultati su uglavnom lošiji od lanjskih. Neki od obveznih ispita palo je 17,7 posto maturanata, piše Dubrovacki vjesnik

Inače, u Hrvatskoj je 12 učenika imalo stopostotni rezultat iz Matematike A razine, devetero iz Kemije, osmero iz Engleskog jezika, itd. Dvoje učenika u državi imalo je čak dva predmeta sa stopostotnim rezultatom.

Prema podacima Nacionalnog centra za visoko vrednovanje obrazovanja, 153 pristupnika u Dubrovačko-neretvanskoj županiji palo je neki obvezni ispit, zabilježeno je 208 negativnih ocjena iz obveznih predmeta državne mature, a 220 ocjena odličan.

Prosječna ocjena maturanata u ovoj županiji iz Hrvatskog jezika na ovogodišnjoj maturi je 3,12. Inače, Hrvatski jezik se ove godine pisao na jedinstvenoj razini, a maturanti su morali dobiti pozitivnu ocjenu iz oba dijela ispita, dakle i iz eseja, za prolazak. Prošle godine, ovdašnji su učenici na višoj razini iz ovog predmeta imali 3,24, a na osnovnoj 2,64.

Na višoj razini iz Engleskog jezika, ovogodišnji maturanti u prosjeku su dobili 3,73, a na osnovnoj razini 2,82. Višu razinu Matematike položili su s prosječnom ocjenom 2,84, a osnovnu s 2,35, navode iz NCVVO-a. Radi usporedbe, lanjski maturanti Engleski A razine u prosjeku su položili s 3,92, a Matematiku A razine 3,10.

Ove godine je bilo i mnogo prigovora. Od 28.917 maturanata, 3.300 je podnijelo prigovor. Prihvaćene su 1.164 žalbe. Ovogodišnju maturu obilježili su propusti prilikom sastavljanja ispitnih pitanja. Po jedan od zadataka iz Matematike te Politike i gospodarstva je poništen. U jednom od pitanja iz A razine Matematike svi su ponuđeni odgovori bili netočni, dok je u PiG USKOK proglašen Vladinim uredom. Iako je u ispitu iz Hrvatskog jezika Istanbul greškom naveden kao glavni grad Turske, pitanje nije poništeno jer je ocijenjeno da sadržaj ne utječe na pravopisnu točnost.

Silvia Rudinović/Dubrovacki vjesnik

Share.

About Author

Comments are closed.