Salašari i salašarke “sa cvijetom u kosi” na Maratonu lađa: “Veslamo u neretvanskoj lađi na Velikom bačkom kanalu”

0

Na 26. Maratonu lađa sudjeluju somborski salašari članovi Hrvatskog kulturno umjetničkog društva Vladimir Nazor i to ženska i muška lađarska ekipa. Salašari somborski nastupajući na Maratonu lađa posebno se sjećaju nedavno preminulog Pavla Matarića koji ih je doveo prvi put na maratona, javlja Dubrovacki vjesnik.

  1. godine u okviru Sportske sekcije HKUD-a Vladimir Nazor iz Sombora, a na poticaj i pod rukovodstvom tadašnjeg pročelnika pokojnog Pavla Matarića formirana je ženska ekipa Salašari somborski te iste godine nastupa na 5. Maratonu lađarica. Tada su dobile i svoj neslužbeni naziv ” djevojke sa cvijetom u kosi” jer su sve veslačice i parićarka u glavi nosile cvijet suncokreta koji je simbolizirao Vojvodinu iz koje dolaze.

Na ovogodišnjem Maratonu lađa, lađarice i lađari iz Sombora nastupaju pod pokroviteljstvom Hrvatskog nacionalnog vijeća- krovne udruge Hrvata u Vojvodini.

25398346

Ove godine “djevojke sa cvijetom u kosi” veslaju pod motom “Jedna za drugu” kako bi podigle svijest o prevenciji karcinoma dojke. Na ovaj način želimo posebno pružiti podršku ženama oboljelim i liječenim od karcinom dojke, posebno dvijema curama naše ekipi i ovaj put veslamo za njih- objavila je

Marija Mandić, kapetanica ženske ekipe Salašari somborski na facebook profilu.

Muška ekipa lađara salašara na maratonu sudjeluje već 12 godina.

salasari 1

Vježbamo dva puta tjedno u neretvanskoj lađi na Velikom bačkom kanalu. Dva člana lađarske ekipe iz Sombora u dolinu Neretvu dolaze na biciklima promovirajući tako ovo lađarsko natjecanje. Ove godine naše lađarice nose rozu lentu na majicama kako bi ukazali na važnost ranog otkrivanja raka dojke, jer imamo dvije veslačice koja se izborila sa tom bolesti. Ekipa je miješana, u lađi su veslačice iz Subotice i Sombora. Rezultat nam nije imperativ ali muška ekipa se nada plasmanu među prvih 25-kazao nam je Gašpar Matarić.

Stanislav Soldo/Dubrovacki vjesnik

Share.

About Author

Comments are closed.