Gradac ove godine bogatiji za dva mozaika akademskih umjetnika

0

 Slučajno ili ne, ove su godine u grački javni prostor postavljena dva mozaika – jedan u Ulici Stjepana Radića, drugi na Crkvi sv. Mihovila Arkanđela. Riječ je o prvim radovima akademskih umjetnika od osnutka općine Gradac i, u kulturnom smislu, veliki iskorak za jedno malo mjesto.

g1 g2

Prvi mozaik otvoren je za javnost početkom ovoljetne sezone. Riječ je o mozaičnim stepenicama s mediteranskim motivima u Ulici Stjepana Radića, koje su vrlo brzo postale turistička atrakcija. Mozaik je rad sarajevske akademske kiparice Adne Bakije, koja je do sada oplemenila javni prostor općine Gradac brojnim zidnim muralima, ali i spomenikom fra Aleksandru Ribičiću u Zaostrogu.

g3 g4

Najnoviji mozaik krasi župnu Crkvu sv. Mihovila Arkanđela na gračkoj Gradini. Predstavlja dovršetak zavjetnog dara obitelji Vicka Stipića, započetog 2019. godine izradom kamenog portala iznad zapadnog ulaza u crkvu. Autor mozaika je poznati zagrebački umjetnik, akademski slikar Mirko Zubak, dok su kovana vrata ukrašena reljefima od bakra, rad akademskog kipara Vida Vučka. Zanimljivo je kako je gospodin Zubak autor 22 oslikana vitraja koje je ove godine general Gotovina kao zavjetni dar poklonio župnoj crkvi Uzašašća Gospodinova u Pakoštanima.

g5 g6

Mozaik je izrađen u čast Majke Božje, svih majki te u spomen na događaj iz 1956. godine, koji je posebno obilježio život gračkih obitelji Stipić, Korljan, Šutić i brojnih drugih. Naime, 16. kolovoza 1956. godine, predvođene majkom Vicka Stipića, Matildom Stipić, Jelisavom Korljan i Goritom Šutić Klarić, gračke su žene ustale protiv prosvjednika koji su na cesti pred ulazom u crkvu vrijeđali i kamenovali biskupa Franu Franića. Skupina protivnika vjere toga se dana okupila s ciljem da spriječi biskupa da proslavi svetu Misu i krizmu u župnoj crkvi. Držeći u ruci svoju kćer Ivanku, Matilda Stipić je hrabro stala pred prosvjednike te ih, uz potporu ostalih gračkih žena, spriječila u ostvarenju njihova nauma. Toga su dana, zahvaljujući ovim hrabrim braniteljicama vjere, u Gracu ipak održane sveta Misa i krizma. Za svoj su čin od sudca za prekršaje NOO Ploče Matilda Stipić i Jelisava Korljan proglašene krivima zbog sudjelovanja u incidentu te im je izrečena novčana kazna od 2.500 tadašnjih dinara. No, zbog istog im je djela u veljači 1988. godine papa Ivan Pavao II. dodijelio priznanje „Ključevi sv. Petra” u znak zahvalnosti za obranu vjere. Nekoliko godina kasnije biskup Frane Franić u svojoj knjizi „Bit ćete mi svjedoci” iz 1996. godine napisao je obitelji Matilde Stipić posebnu posvetu koja se čuva u Zavičajnoj zbirci Gradac. Izradu cjelokupnog projekta financirala je obitelj Vicka Stipića, uz podršku Tea Klarića te Ante Jelačića. Ukupni troškovi radova iznosili su više od 25 tisuća eura.

g7 g8

Ovaj zavjetni dar gračkoj župnoj crkvi i njezinim župljanima učinit će ovogodišnju proslavu blagdana Sv. Mihovila u Gracu još posebnijom. Kao prvi spomenik podignut u čast i slavu gračkoj ženskoj baštini svim će budućim generacijama biti nijemi svjedok snage vjere dalmatinskih žena.

g9 g10

 

Share.

About Author

Comments are closed.