“Čovjek je velik pred Bogom na koljenima, a pred ljudima uspravan!”

0

Prije dest godina legendarni pločanski svećenik don Petar Mikić dobio je Nagradu Dubrovačko – neretvanske županije za životno djelo. Nakon toga, 21. svibnja 2013. godine gostovao je na Radio postaji Ploče. Donosimo cijeli intervju:

LIJEP POZDRAV DRAGI SLUŠATELJI, DOBRO DOŠLI U PROGRAM RPP-a.  Osobita zadovoljstvo mi je danas najaviti tjedan proslave i program proslave blagdaa zaštitnice župe Kraljice neba i zemlje i dana Grada Ploča. Na samom početku imam izuzetno zadovoljstvo pozdraviti don Petra Mikića. Don Petre dobar dan, dobro nam došli.

Dobar dana, hvala vama i vašim slušateljima.

NIJE SAMO BLAGDAN KRALJICE NEBA I ZEMLJE POVOD ZAŠTO STE NAM DANAS U STUDIJU. NA SAMOM POČETKU EVO KORISTIM PRIGODU OD SRCA VAM ČESTITATI I NA NAGRADI ZA ŽIVOTNO DJELO DUBROVAČKO NERETVANSKE ŽUPANIJE.

Hvala na pažnji.

1

EVO ZA SAM POČETAK JA PREDLAŽEM DA POSLUŠAMO KAKO JE TO USTVARI ZVUČALO U PROŠLI PETAK U DUBROVNIKU NA SVEČANOJ AKADEMIJI. EVO JEDAN MALI ISJEČAK.

Nagrada za životno djelo dodjeljuje se don Petru Mikiću. Teško je zapisati i jednu povijesnu i društvenu činjenicu ili događanje u Pločama u posljednjih 40 godina, a ne spomenuti ime don Petra Mikića, župnika Kraljice Neba i Zemlje u Pločama gdje djeluje od 1969. godine. Zbog potreba svojih župljana osniva župnu biblioteku, numizmatičku i malakološku zbirku, osniva dječji te mješoviti pjevački zbor. Sudjeluje na međunarodnim kongresima za apostolat pomoraca, pokreće župni karitas s iznimno aktivnim djelovanjem za vrijeme trajanja Domovinskog rata. Član je Udruge dragovoljaca Domovinskog rata, nositelj Spomenice odlikovanja dodijeljenog od predsjednika RH te Nagrade Grada Ploča za životno djelo. Skromnim načinom života u lošim i teškim životnim uvjetima pastoralno djeluje i predvodi službu Božju, ne prestaje vjerovati u svoj san. San o gradnji crkve u Pločama koja je velikim trudom i naporom don Petra izgrađena. Uz župnu crkvu bazilku sa zvonikom i šest zvona te četiri toranjske ure, prostrani pastoralni centar, uređen je gradski trg te je naknadno postavljen i središnji križ na gradskom groblju. Svojim sudjelovanjem u javnim događanjima grada don Petar je dao vrijedan doprinos promicanju kulturne baštine i očuvanju tradicijskih vrijednosti neretvanskog kraja te svojim vrijednim radom i bezrezervnom predanošću pomogao oblikovati Ploče kakve su danas. Don Petar Mikić dobitnik je nagrade za životno djelo dubrovačko-neretvanske županije.

trt 008

ETO DON PETRE TAKO JE BILO NA SVEČANOJ AKADEMIJI U KAZALIŠTU MARIJANA DRŽIĆA U DUBROVNIKU, A JA ĆU VAS SADA PITATI KAKO STE SE OSJEĆALI U DUBROVNIKU I ŠTO VAM ZNAČI OVA NAGRADA?

Ma nije to nešto osobito, Bože moj mili dragi. Čovjek mora nešto raditi. Mora ispuniti svoju životnu zadaću. Veliki A.B. Šimić reče: „Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda“; Neka za tobom nešto ostane.

Sva materijalna dobra imaju vrijednost, a ona su sklona propadanju, otimanju, rušenju. No ono duhovno je nešto što ostaje trajno, a upravo duh pokazuje da i materija vrijedi, za nju se moramo boriti.

Moramo imati na pameti besjedu velikog Kenedya koji reče: „Ne pitaj što Amerika može učiniti za tebe nego što ti možeš učiniti za Ameriku?“ Stoga svaki od nas mora se upitati svakog dana, izvršiti ispit savjesti što sam ja danas učinio na svom radnom mjestu? Za sebe osobno? Za društvo koje mi je povjerilo to radno mjesto koje od mene nešto očekuje i što bi mogao sutra učiniti?

don petar

Naši stari su uvijek znali, pa i danas na selu, prave rekapitulaciju navečer prije spavanja, što smo danas radili? Što ćemo sutra raditi? Što ćemo sutra kuhati? Što ćemo sutra jesti? Bez toga nema napretka u obitelji. A znate kako je bilo naše selo. I dok se tradicija drži, ne treba se bojati da će nam selo propasti. No bojim se da je na vidiku i propast jer smo zaboravili na neke svetinje neke tradicije.

Kaže sv. Pavao učini sve i reci sluga sam beskoristan. Pa moraš nešto učiniti! Ne možeš samo prekrižiti ruke i noge i čekati da te odnesu tamo na groblje. Možda bi najbolje bilo da im tu muku odnesete da legneš tamo već unaprijed da čekaš kad ćete Gospod pozvati s onu stranu da im olakšaš tu patnju. Dakle treba nešto raditi. Dok je čovjek živ, dok miče, raditi je potrebno.

don_Petar_dijeli_prvu_pricest

DON PETRE UŠLI SMO U TJEDAN SLAVLJA MOŽEMO TAKO REĆI. U NEDELJU JE BLAGDAN ŽUPE KRALJICE NEBA I ZEMLJE.

Ma da. Blagdan je kraljice neba i zemlje. Ne znam koliko mi shvaćamo veličinu tog dana i samog blagdana. Kraljica. Ma kraljicu treba slušati, poštivati. Imamo zemaljske kraljice pa pogledajte kako im se klanjaju, iako je to samo titula, kako ih cijene.

Jutros sam prošetao gradom i vidio sam nešto što me neugodno iznenadilo. Ja bih gospodinu Vlahi Orepiću poručio da skupi kofere da krene put Kine ili Sjeverne Koreje. Možda bolje tamo na Kubu tamo je egzotika za bildere možda bolje. Kako se može dogoditi da se u 10 sati predvidi međunarodni turnir u karateu, a sveta misa u 10 i po sati i to je centralni događaj proslave? S time poručujemo mladeži, ma sad bih htio izraziti onako seljački narodno, da me bolje razumiju, otkloni ti crkvu tijelo ti je važno.

don p

Ma tijelo bez obzira kakovo je ono propada. Nitko u raj neće doći zato što je jako pametan, zato što je jako snažan, zato što je vješt. Doći će u raj ukoliko je njegovo srce plemenito i dobro. A čovjek je velik pred Bogom na koljenima, a pred ljudima uspravan. Kad se ljudima klanja propada. Tijelo bez obzira kako snažno, kako pametno na kraju propada u crnoj zemljici. Ne možemo to ne vidjeti ne prepoznati. Danas je u ovom suludom vremenu gdje se sve obezvrjeđuje više-manje, sve ide naglavce. Okupljanje da bi mogli napredovati… Kako je obitelj radosna kad su svi oko stola. Moja majka je često znala reći kad se oni okupe oko stola šta moj Pere danas jede? Nema ga za našim stolom. Tako brižna majka misli na svoju djecu, a radosna kad su oni oko stola. Taj stol za jačanje tijela, taj drugi stol kojeg zovemo oltar za jačanje duha. A mi tu djecu tjeramo od tog stola. Onda se čudimo da nam je kako nam je?

JA KOLIKO ZNAM, USTVARI JA I NE ZNAM TKO JE ORGANIZATOR TURNIRA? AKO JE VLAHO…

Ja pretpostavljam. Ispričavam se, ako nije.

NE MORA BITI

Onda se ja ispričavam jer je on na čelu. Pretpostavljam.

NE MORA BITI, PROVJERIT ĆEMO, NISAM SIGURAN DA JE BAŠ ON ORGANIZATOR

Onda ok, ispričavam se.

ALI U SVAKOM SLUČAJU POZNAVJUĆI VLAHU, A ZNAM DA STE VI I VLAHO VELIK PRIJATELJI

Jesmo. Točno, pa me to još i više iznenadilo.

NE VJERUJEM BAŠ DA BI ON, NARAVNO NE PAZIO NA TO

Činjenica je da je u 10 sati turnir, a u 10 i po sv. Misa. To je moglo biti dan prije, ne treba toplu vodu izmišljati. Dan Grada se slavi po 15 dana. To se moglo ostvariti tjedan dana prije.

2

OVO SLAVLJE POČINJE SLUŽBENO SUTRA DAKLE, PRIPREMILI STE KAO ŠTO I SVAKE GODINE PRIPREMATE, NE SAMO ZA BLAGDAN KRALJICE NEBA I ZEMLJE. DAKLE SUTRA POČINJE PROSLAVA KONCERTOM U 20 SATI U PLOČANSKOJ BAZILICI. MOŽETE NAM REĆI TKO ĆE NASTUPITI’

Tko će nastupiti? Mislim da je našim sugrađanima poznato tko će nastupiti. Ne možemo mi prezreti naše prijatelje koji su nam tu redovito pri ruci kad god zatreba, naši prijatelji iz Gradca. Pa iz Neuma, iz Dubrovnika, s Vlake ona dječica mala koja nemaju ni 5 godina, a onako pjevaju iz srca da budu primjer svima drugima. Čapljina, Signum koji je pobrao lovorike diljem naše domovine. Naši rogotinski pjevači, naš zbor. To je redovito ono domaće. To je fešta te sredine i moramo iskazati tu radost tu pjesmu. Jer, danas u ovo tmurno vrijeme potreban je optimizma. Vjerujem, tko god dođe neće požaliti. Neka bude sudionik te večeri.

DAKLE SUTRA 22.-og U 20 SATI U CRKVI KRALJICE NEBA I ZEMLJE, KONCERT KLAPA. ONO ŠTO MENE POSEBNO VESELI, DAKLE, USTVARI IDEMO NAJPRIJE NE SMIJEMO PRESKOČITI NI 23. TAKOĐER IMAMO ČETVRTAK…

Imamo u četvrtak žensko pjevačko društvo Marjan iz Splita. Našu Irenu Prskalo. Žalim za Irenu, mogla je postati diva hrvatske estrade. Ona sama se probija, drugi koliko drže do nje. Njezin glas zvoni kao kod rijetko koga. Pa i naša Selma. Oni će nas skupa s tim društvom učiniti radosnima u četvrtak navečer.

3

E SAD DOLAZIMO DO JEDNOG TRENUTKA, REĆI ĆU POVIJESNOG TRENUTKA I ZA CRKVU I ZA PLOČE I ZA HRVATSKI NAROD, A I ZA UMJETNOST, MOŽDA NAJVIŠE UMJETNOST. NAIME TADA ĆE BITI  I SLUŽBENO BLAGOSLOVLJENE ORGULJE

Bit će službeno blagoslovljene orgulje. Blagoslovit će ih naš neretvanski dekan dragi don Stipe Jerković. Treba poštivati sve titule i tako dalje. Što ja imam reći? Ja sam rekao sve sa faktima. Besjede su tu suvišne s moje strane. Doći će mješoviti prvostolni zbor sv. Duje iz Splita pod ravnanjem našeg dragog Šime Marovića i časne sestre Mitre Škopljanac koja će svirati na orguljama. Prati će zbor i imati nekoliko solo izvedbi na samim orguljama. Ona će doći već u petak ujutro, jer ne može se to samo tako na prečac. Igrači dođu na teren prije, a kamoli ovdje na ove orgulje koje su usklađene baš za naš ambijent. Lijepo ih je gledati, a kako ih je tek čuti. Ti anđeoski zvuci prodiru. Nije se zaludu reklo da su orgulje kraljica svih instrumenata. Je li tako?

5

DA TO JE REKAO MOZART, NA KRAJU SU ORGULJE KRALJICE SVIH INSTRUMENATA. DAKLE, ETO MOĆI ĆE PLOČANI I GOSTI PLOČA TOG PETKA UŽIVATI U ZVUKOVIMA ORGULJA.

Našoj prekrasnoj crkvi da zaista bude bazilika nad bazilikama nakon orgulja potreban je onaj zid iza oltara, apsidu, ukrasiti jednim prekrasnim mozaikom. I kad to učinimo onda možemo ponosno svakome gledati u lice i kazati ja sam iz Ploča. To što imaju ploče to nema na daleko. Ali ne samo u građevini, moramo se potruditi da to bude i u ljudima, što je na pravom putu i ja vjerujem da će tako biti.

DON PETRE PREDLAŽEM DA SAD ČUJEMO KAKO ZVUČE PLOČANSKE ORGULJE, JESTE LI ZA JEDNU TOCCATU U D MOLU?

Ok.

TOCCATA I FUGA U D MOLU JOHANA SEBASTIANA BACHA. OVO LIJEPO ZVUČI, ALI JA MORAM REĆI DON PETRE DA OVO  NE ZVUČI NI BLIZU KAKO TO ZVUČI UŽIVO U CRKVI. ETO U OVAKVIM ZVUKOVIMA ĆEMO UŽIVATI U PETAK U CRKVI KRALJICE NEBA I ZEMLJE

Ovo je za mene bilo iznenađenje. Svaka ti čast.

A MORAMO MALO

Neka dođu neka poslušaju na licu mjesta. Još jednom hvala za sve, ne samo za danas, jučer, za sve ove godine, sate blagdane. Posebno za tvoj dolazak u Dubrovnik. To je zaista bilo ugodno iznenađenje. Tako ustvari rade pravi profesionalci.

7

HVALA VAM LIJEPA DON PETRE. TO JE BILA POTREBA DA TAKO KAŽEM.

Da, ti si osjećao potrebu, netko drugi ne znam da li bi osjećao. Puno je drugih bilo ovdje možda su od tebe i prepisali kako se ono kaže.

DOBRO PUSTIMO SADA TO, VRATIMO SE PROSLAVI KRALJICE NEBA I ZEMLJE. U PETAK ĆE SE UŽIVATI U ZVUKOVIMA ORGULJA. KAD SMO VEĆ SPOMENULI ORGULJE, VI ĆETE BOLJE ZNATI OD MENE, RECITE DON PETRE GDJE IMAMO OVAKVE ORGULJE NA OBALI?

Pazite od novijih crkava u splitskoj biskupiji nema nijedna. Starije crkve imaju nekakve orgulje, orguljice kako se ono kaže. Ovakvo nešto nema širom Hrvatske, a kamoli negdje tu u blizini.

EVO DOŠLI SMO DO SAMOG BLAGDANA KRALJICE NEBA I ZEMLJE U NEDELJU MOŽETE NAM REĆI ŠTO ĆE BITI U NEDELJU.

A u nedjelju sv. Misa svečana, naš veliki prijatelj Mario Zelenović, župnik Dola i Svirača predvodit će svetu Misu. Čovjek vjere i uma. Čovjek koji nema uzda na jeziku. Čovjek kojeg se rado sluša. Pa ga ja i ovom zgodom pozdravljam. Dobro nam Mario došao. Da tu će biti i naš zbor. Ne možemo bez našeg zbora i naše dirigentice, voditeljice zbora Jasne Krilić i našeg mladog orguljaša Domagoja Mustapića. To jednostavno ne ide. Sve bi to bilo šuplje bez njihova sudjelovanja. Jedan veliki trud ulaže naša Jasna jer, rastrgana na sve strane, a ipak dospije i sa tim našim zborom. Tu je ona već 20 godina. Eto jubilej je prošao i ovim putem zahvaljujem na njezinoj strpljivosti i njezinom radu. Glazba je potrebna i u radosti i u tuzi. Radost uveliča tugu, a tugu ublaži.

Bez vođe nema, to vam je sigurno. U svakom pogledu svugdje počev od sporta pa do vojske. Kaže narod kakav je vođa takav je narod, a kakav je narod takav je vođa. S obzirom na naše mogućnosti možemo reći da smo zadovoljni. No bolje da to netko drugi o nama govori nego mi sami. Evo doći će časna sestra u petak pa možeš popričati i kad naš dođe naš maestro Šime neka oni procjene. O nama govore naša djela. Gadno je ono kad čovjek upadne u onu: „usta moja hvalite me“

P1017163

A da čovjek može pobrati simpatije, ne može od jednog događaja. Čovjek stiče uvjerenje od majčinog mlijeka pa dalje, godinama i dolazi do svog životnog svjetonazora kojeg se ne odriče i drži dok je živ. Varaju se oni koji misle da mogu preko noći nekome promijeniti svjetonazor, sa jednom besjedom, telefonskim razgovorom, preporukom. Rad, rad i samo rad. A vidi se, zamiriše ljubičica tamo negdje iza lista pronađeš je. Rad može biti skriven. Može, ima puno zavisti u svijetu, pogotovo u našem narodu pa može se od zavisti mahati rukom, ali na kraju istina i rad pobjeđuju. Samo treba ustrajati. Znate, oni plodovi koji onako na brzaka iz plastenika nisu onako slatki kao oni koji prirodno rastu.

DON PETRE, HVALA VAM ŠTO STE NAŠLI VREMENA DOĆI NA RADIO PLOČE I JOŠ JEDNOM VAM ČESTITAM NA NAGRADI ZA ŽIVOTNO DJELO DUBROVAČKO NERETVANSKE ŽUPANIJE I ČESTITAM NARAVNO BLAGDAN KRALJICE NEBA I ZEMLJE..

Ma hvala tebi i ovom prigodom pozivam sve naše sumještane da dođu. Ma ja sam puno puta znao reći, ako ti je više od deset minuta od crkve nemoj doći. Ja ću te shvatiti, dragi Bog će ti opravdati. Ma daj dođimo tu, okupimo se tu, neka se vidi da nas ima i da vidiš da nisi sam, da ima još netko koji misli poput tebe. Raduj se toj glazbi. Ne moraš ni Boga moliti, drži figu u džepu, ali budi tu prisutan. Možda će te nešto potaknuti da razmisliš da si ti duhovno biće. Bože dragi, sokol vidi bolje i od mene i od tebe, zec je brži, slon je jači, a ima nešto što je čovjekova snaga, a to je snaga duha. Ta obitelj, oče, majko, pogledajte samo mačku kako čuva svoje mačiće. Pogledajte kvočku kako čuva svoje piliće. Da vi bdijete nad svojom djecom? Nažalost niste. Dok ne budete tako bdjeli neće biti dobro. Ti moraš u svakom trenutku znati gdje ti je dijete, što radi s kim je….?

A te mobitele drži kod kuće. Nemoj im dati, to zavaravanje. Samo troši. Više trošite na te poruke nego na kruh koji jedete. To morate priznati. A kažete da je teško. Ma nije teško. Ima pojedinca kojima je zaista teško. A vi koji imate 5 mobitela u kući nemojte govoriti da vam je teško. Pitate gdje su vam djeca? Dok vam bude Isus prijatelj djeteta ne trebate se bojati nizašto ni vi sami.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Majko morat ćeš nečim zemlju natapati da bi plodovi rodili, a odaberi hoćeš suze ili znoj? Budeš li znojem natapala brinući za svoje dijete, bit će ploda. Ako ne,  suzama ćeš natapati, a suze su kisele, znate one su pune soli. A gdje one padnu tu ne rodi. Uzalud je to. Narodna kaže: „bolje spriječiti nego liječiti“. Oče majko, spriječi! Spriječi zlo koje prijeti i tebi i tvom djetetu. To je radost i veselje. Donio si ih na svijet da budeš sretan i radostan. Da ti bude zahvalan što si ih rodio. I da se kaže blago majci koja te rodila, a ne jadna majka koja te rodi. Danas se čuje i jedno i drugo. Ima, ima blago majci koja te rodila onako ponosno. Pa ja moram reći sa sigurnošću da nema tako dobre djece kao što su u Pločama, bez obzira na sve propuste i slabosti. Obilazim, nisam tu od danas. U Neretvi sam četrdeset i šest- sedam godina pa znam dobro. Ali, upamtite, ništa nije dobro da ne može biti bolje. Ako je zla, da ga je malo, zlo je, previše ga ima. Ako je dobro, da ja ne znam koliko dobro, premalo ga ima. Kaže narodna: “zdravlja, pameti i para nikad dosta“. Pa daj potrudimo se, neka bude pameti i dobrote, a ono  drugo će ipak doći slijedom samih događanja.

PLOČANSKA ZEMLJA JE NATOPLJENA VAŠIM ZNOJEM DON PETRE, JOŠ JEDNOM HVALA VAM LIJEPA I EVO JOŠ JEDNA PJESMA ZA VAS. HVALA VAM PUNO.

Hvala vama.

Slike: rogotin.hr

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share.

About Author

Comments are closed.