Ne prodajite svetu zemlju krvlju natopljenu, krvlju svojih najboljih sinova

0

Ninoslav Abramović prvi je poginuli pripadnik 3. Pločanske bojne 116. Brigade HV-a. Nino je rođen 7. prosinca 1962. godine, a život je na oltar Domovine položio na Južnom bojištu 10. svibnja 1992.

Branitelji i mještani Baćine napravili su mu Spomen ploču koja je svečano otkrivena 14. rujna 2014. Među govornicima bio je i tadašnji pločanski župnik don Petar Mikić, čiji govor, i danas aktualan, prenosimo u cijelosti.

100

„Daleke 1991. na ovim prostorima bio se boj.

Prvo osvajanje jedne vojarne, prve pomorska bitka tu se odvijala. Noć se u dan pretvorila, što nije obeshrabrilo, već dalo, reklo bi se nadljudsku snagu, smionost, hrabrost svim rodoljubima ovog kraja, među kojima ste upravo bili vi.

Već prvog dana padoše i prve žrtve: Vladimir Logarušić i Ante Vrdoljak , vječni im pokoj.

Ostajemo trajno zahvalni ranjenim braniteljima: Ivici Butiganu, Jadranku Čupiću, Nini Marinoviću – Mrkome, Iliji Volareviću, Ivici Marušiću, Ivi Čotiću, Peri Vladimiru, Petru Šegi, Davidu Čorluki.

I pokaza se svjetlo na kraju tunela, bi to zov slobode, zov samostalne, nezavisne nam Domovine.

Probudiše se snovi naših pradjedova…Kroz mračni tunel treba proći, opasnosti su velike, ali želja za slobodom je jača…

Srce je snažno zakucalo, ulilo hrabrost, prezrelo i samu smrt. Hrvatska je nešto šire od Ploča, te je trebalo krenuti na teren. Krenusmo na put nade zovom srca i ljubavi.

Među prvima naš Ninoslav, koji se ugradi u slobodu i poruku krvlju vlastitom napisa, poruku koja se ne da izbrisati, ne smije zaboraviti – STEČENO, KRVLJU PLAĆENO, TREBA ČUVATI I SAČUVATI.

Sve se to može ostvariti samo u slozi,  u slozi koja je vladala onih prvih dana – svi za jedan štap.

101

Ne prodajite svetu zemlju krvlju natopljenu, krvlju svojih najboljih sinova. Ne prodajte je tuđinu!

Čuvajte djedovinu. Ona pripada djeci vašoj. Neka plač novorođenčadi nadjača jauk na grobovima.

Vaša prisutnost danas i ovdje dokazuje da se niste zaboravili. Ne zaboravite ni djelo naše radi kojeg smo živote dali. Domovinu dragu.

Dogodine dođite ovdje s novorođenčadi u naručju. To će biti najveće priznanje našoj žrtvi. To oni nama poručuju, a mi ćemo njih dragom Bogu gdje uživaju zasluženu nagradu.

Psalam: Iz dubine vapijem k tebi Gospodine… Blagoslovi Gospode ovaj spomen, koji je znak naše zahvalnosti.

Božja nagrada neka ga prati, a pogled na njega neka u nama probudi osjećaj ljubavi i poštovanja prema svim našim braniteljima i dragoj domovini“.

103 104 105 106 107 108

Slike: rogotin.hr

 

Share.

About Author

Comments are closed.