Grad Ploče ukinuo prirez, nema povećanja poreza na dohodak

0

„Uslijed inflacije odlučili smo korigirati komunalnu naknadu u cilju stabilnosti i sigurnosti gradskih usluga, a ona će i dalje za veći broj građana biti manja nego prije 5 godina“, istaknuo je gradonačelnik Krstičević

Dvadeseta sjednica Gradskog vijeća Grada Ploča započela je odabirom nove predsjednice te će tu dužnost do kraja ovog saziva obnašati Marina Gradac, dok će joj zamjenica biti Sanja Parmać, a u vijeće ulazi Jelena Medak. Pretposljednja ovogodišnja sjednica iznjedrila je nekoliko važnih odluka koje će utjecati na financije Grada i građana.

5

Grad Ploče ukida prirez, a pri tom opterećenje na rad kroz porez na dohodak neće povećavati, čime će se na građane Ploča tijekom 2024. godine raspodijeliti ukupno 320.000 eura. Paralelno dolazi do korekcije komunalne naknade, gdje se vrijednost boda podiže za 50%, što rezultira povećanim izdvajanjem vlasnicima stambenih jedinica, a od čega će Grad uprihoditi ukupno 32.500 eura više na godišnjoj razini.

„Nismo htjeli nadoknađivati ukidanje prireza povećanjem poreza na dohodak. Cilj nam je minimalno opterećivati rad i građane nauštrb kapitala i mislim da smo to pokazali brojnim dosadašnjim odlukama. Zadnjih 6-7 godina kontinuirano povećavamo prihode od kapitala, a paralelno i socijalna – božićnice, uskrsnice, naknade za novorođeno dijete, uz posljednje što smo uveli – besplatni predškolski odgoj. U prethodna tri navrata podizali smo komunalnu naknadu samo poslovnim subjektima, ali ne i građanima, no uslijed inflacije odlučili smo korigirati komunalnu naknadu u cilju stabilnosti i sigurnosti gradskih usluga, a koja će i dalje za veći broj građana biti manja nego prije 5 godina. Ovo podizanje komunalne naknade, iako je linearno, i dalje Grad Ploče svrstava u one jedinice lokalne samouprave s najnižim komunalnim opterećenjima na stambene objekte“, objašnjava gradonačelnik Mišo Krstičević.

2

Ako kao referentnu godinu uzmemo 2018., od 1. siječnja 2024., za prvu zonu, za stambeni prostor od 100m2 komunalna naknada iznositi 46,5 eur godišnje, u odnosu na ranijih 39,84 eur/god, ili oko 16% više, dok će u drugoj zoni (Baćina, Stablina, Komin, Staševica, Banja, Peračko Blato, Šarić Struga, Rogotin), za stambeni prostor od 100m2 iznositi 16,74 eur/god, u odnosu na 29,88 eur/god iz 2018., odnosno 44% manje.

Usvojena je i odluka kojom će se racionalizirati rad gradskih poduzeća te će se Dom športova pripojiti Komunalnom održavanju čime će se ostvariti ušteda od oko 28.000 eura na rukovoditeljskoj plaći, ali i bolja distribucija radnika.

Novost je i dugoročni kredit za Izvor d.o.o. u iznosu od 500.000 eura koji će se iskoristiti za asfaltiranje dijelova prometnica za površine koje nisu prihvatljive za financiranje kroz EU fondove te za iskop drenažnog kanala za uređaj za pročišćavanje otpadnih voda.

„Cilj zaduženja je iskoristiti povoljan trenutak radova na projektu Aglomeracije i dovesti maksimalan broj gradskih cesta u bolje stanje jer će u suprotnom to tražiti nove, ponovljene iskope i više troškova u budućnosti. Ova odluka je pravovremena i racionalna“, istaknuo je gradonačelnik.

4

Nakon što je gradska uprava izradila idejni projekt i ishodila lokacijsku dozvolu, donesena je odluka kojom se omogućuje ŽUC-u ishođenje građevinske dozvole, nakon koje se mogu očekivati radovi na izgradnji kružnog toka pored LIDL-a.

Grad Ploče

Slike: rogotin.hr

Share.

About Author

Comments are closed.