„Svim pomorcima koji se susreću s olujama želimo da ih Gospodin, po zagovoru svetoga Nikole, sačuva od nesreća“

0

Povodom blagdana svetoga Nikole, zaštitnika djece, putnika i pomoraca, a u organizaciji Sindikata pomoraca Hrvatske, u Pločama je već tradicionalno upriličeno polaganje vijenaca u gradskome akvatoriju u spomen na sve poginule i nestale pomorce. Iz Ploča su isplovili brodovi Lučke kapetanije Ploče, Plovputa, Pomorskog servisa, Pločanske plovidbe, pomorske policije i tegljač Brodospasa. Vijence su u more položili Vana Bosto,  voditeljica splitskog Ureda Sindikata pomoraca Hrvatske i gradski pročelnik Danijel Štula. Svečanosti su prisustvovali predstavnici pomorskih agenata, špeditera, policije, Lučke uprave Ploče, Kapetanije i drugi.

1 2 3 4 5

Molitvu za poginule, umrle i nestale pomorce predvodio je pločanski župnik don Ante Bitunjac. „Znamo kako more može biti nepredvidivo. More treba poštovati i slušati, ali iznad svega trebamo se moliti Gospodinu za razboritost da budemo odgovorni prema moru i prirodi. Danas se posebno molimo za naše pomorce koji su poginuli u morima diljem svijeta, na žalost ima ih i iz našega grada, a posebno za nestale čije se obitelji još nadaju da će jednog dana biti pronađeni. Svim pomorcima koji se susreću s olujama želimo da ih Gospodin, po zagovoru svetoga Nikole, sačuva od nesreća“, rekao je don Ante.

6 7 8 9 10

Stanko Nikolić, član Središnjeg odbora SPH je izrazio zadovoljstvo što je ova hvale vrijedna tradicija nastavljena. „Na ovaj način prisjećamo se svih stradalih i nestalih. Pomorci se danas, na žalost, susreću s brojnim problemima, a jedan od najvažnijih je stres kojemu su, zbog niza razloga, konstantno izloženi. Ipak, s ponosom možemo istaknuti kako su upravo hrvatski pomorci među najpriznatijima u svijetu. Rat u Ukrajini dodatno je  povećao potražnju za njima, jer se sve teže ukrcavaju ruski i ukrajinski pomorci“, rekao je Nikolić, poželjevši svima sretan blagdan i mirno more, te da se što prije vrate svojim kućama.

11 12 13 14 15 16 17 18 19 20

Share.

About Author

Comments are closed.