JURE JOVICA: 50 godina slikarstva „dobrog duha“ Pučkog otvorenog učilišta i pokretača Likovne kolonije

0

Sve je spremno za četvrtak i izložbu slika Jure Jovice u galeriji Pučkog otvorenog učilišta Ploče, kada će ovaj poznati pločanski umjetnik obilježiti 50 godina slikarstva!

Iza njegovih pet desetljeća aktivnog bavljena slikarstvo nastalo je tisuće ulja na platnu koja su našla svoje mjesto diljem svijeta. Desetljećima prisutan u Pučkom otvorenom učilištu, a među brojnim aktivnostima, pokretač je i idejni začetnik Likovne kolonije, koja se u kontinuitetu održavala punih 21 godinu. Njeni sudionici  stvorili su gotovo tisuću likovnih ostvarenja, koja se čuvaju za buduću galeriju u Pločama.

1 2

Ova talentirani Pločanin, rodom sa Staševice, do sada je imao sedam samostalnih i bezbroj zajedničkih izložbi. Od samog početka svog stvaranja neprekidno je prisutan u likovnom životu neretvanskoga kraja, Hrvatske i šire, a sudionik je brojnih likovnih kolonija u domovini i BiH. Dobitnik je vrijednih nagrada, među kojima treba istaknuti prvu nagradu na „Intergrafici“ u Zagrebu za likovni ciklus 13 ostvarenja u sastavu autorskog zidnog kalendara za 1987. godinu u izdanju Grafičkog zavoda Hrvatske.

3 4

Na izložbi neprofesionalnih likovnih stvaratelja, kao predstavnik Hrvatske, u Beogradu je 1989. dobio plaketu s diplomom grada Beograda za svoj rad „Pred oluju“, koja je bila u opusu od 13 djela za zidni kalendar te godine. Neretvanski likovni krug, čiji je Jovica sudionik“ dobitnik je Gradn prixa za 2006. godinu na 22. Susretu neprofesionalnih likovnih stvaratelja Hrvatske u organizaciji Hrvatskoga sabora kulture. Uz brojna druga priznanja, Jure Jovica je i dobitnik nagrade Grada Ploča za 2006. godinu.

5 6

Njegovi prijatelji i kolege za njega će reći kako je u svome likovnom opusu uvijek na platna znao prenijeti ono što duboko ćuti, zbilju i maštu istkanu iz ljepota svoga životnog okruženja, te da jasnim i poznatim načinom, te mirnoćom i skladom prenosi veličanstvenost, jednostavnost i neuništivost dalmatinskoga krša, mora, Neretve, šipka i masline. Doživljavaju ga kao osebujnu i rijetko stvaralačku osobu, koja je mukotrpno napredujući i probijajući se kroz zamršeni labirint boja i kista, definirala osoban izraz, koji svoje izvorište crpi u realnim datostima, u podneblju pod kojim je rastao, razvijao se i sazrijevao. Osnovna karakteristika Jovičina stvaralaštva je bogatstvo koloriteta, čistoća forme i preciznost u obradi teme. I danas vrijeme provodi u svome slikarskom ateljeu, u zgradi POU, a prostor su mu, po uzoru na druge kulturne sredine, osigurali Grad Ploče i Učilište.

7 8

Čestitamo Juri Jovici na ovom respektabilnom jubileju i vidimo se u četvrtak u Pučkom otvorenom učilištu!

9 10

Share.

About Author

Comments are closed.