„Jure slikar pločanski, dovoljno je reći da bi svi znali o kome se radi“ – fotogalerija

0

Samostalnom izložbom slika “50 godina slikarstva”, osmom po redu, a prvom u svome gradu, Jure Jovice obilježio je pet desetljeća slikarstva! Svečano otvorenje izložbe održala se u prepunoj Galeriji Pučkog otvorenog učilišta Ploče.

1 2 3 4 5

“Ponosna sam što je Jurino stvaralaštvo ostvareno upravo u Pučkom učilištu. Pokretač je Likovne kolonije koja se u suradnji s Pučkim učilištem održala uzastopnih 21 godinu i na temelju kojih ustanova broji vise od 950 umjetničkih djela. Upravo je Jure Jovica najviše zaslužan za to.  Osim u likovnoj djelatnosti, Jure je s nama u svakodnevnici, svojim radom, djelovanjem, nesebično daje sebe za Pučko učilište i na tome ti Jure hvala! Sretan sam i ponosna što se obilježavanje velikih 50 godina Jurinog slikarstva održava u mom mandatu i što imam čast biti dio njegove priče. Vjerujem da će uzajamno poštovanje i ugodna suradnja između Pučkog učilišta i Jure trajat još dugi niz godina”, rekla je Karla Šestan, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta.

6 7 8 9 10

„Jure slikar pločanski, dovoljno je reći da bi svi znali o kome se radi. Od samog početka svog stvaranja neprekidno je prisutan u likovnim zbivanjima neretvanskog kraja, Hrvatske i šire. Njegov likovni izričaj je prepoznatljiv i bez potpisa, dalmatinski bazen, krš, Neretva, šipak, maslina, motivi iz užeg zavičaja je ono što možemo vidjeti na Jurinim platnima. Samozatajan s nepresušnom energijom ne samo u likovnom stvaralaštvu. Vrijedan, uvijek spreman pomoći, dati ruke, što se narodski kaže“, rekao je, podsjećajući na brojne nagrade koje je slavljenik dobio, Jurica Vukojević, legendarni sportski novinar iz Ploča, koji se, kako je pokazao načinom vođenja ove svečanosti, odlično snalazi i u drugim područjima. Vukojević je pobrojao brojne nagrade i priznanja koje je Jovica dobio, upoznao prisutne kako su njegove slike darovane „treneru svih trenera“ Čiri Blaževiću, zatim Mati Buliću i drugima, te kako je o Jovicinom stvaralaštvu lijepim riječima u dva navrata, osamdesetih godina prošlog stoljeća i 1998., govorio Mladen Veža.

11 12 13 14 15

„Jurini prsti svoj otiskak imaju i na reljefima na ulazu u našu pločansku crkvu, na velikom mozaiku iza oltara i samom oltaru, jer je Jure, na prijedlog bivšeg pločanskog župnika don Petra Mikića, izradio skice prema kojima su rađeni reljefi i neki detalji na mozaiku i oltaru. A njegovih ruku djela lako su uočljiva u ovo adventsko vrijeme, kao i za Uskrs, kada po gradu možemo vidjeti dio ukrasa koji dolaze iz radionice Pučkog otvorenog učilišta Ploče“, rekao je Vukojević i istaknuo kako treba razmisliti o Nagradi Grada Ploča za životno djelo Juri Jovici. U glazbenom dijelu programa nastupila je Selma Oršulić, „kominski slavuj“.

16 17 18 19 20

Jure Jovica je rođen 1952. godine u Staševici, a živi i radi u Pločama. Od samog početka svog stvaranja neprekidno je prisutan u likovnom životu neretvanskog kraja, Hrvatske i šire. Spontano, očaran slikarstvom, Jure Jovica prije više od 50 godina počinje snagom talenta pretvarati praiskonski san umjetnika u stvarnost. Platna postaju izraz njegove osobnosti i onog najdubljeg u njemu, izraz iskrenosti njegovih osjećaja, izraz prepoznatljiv i bez potpisa.

21 22 23 24 25

Više od pet tisuća njegovih ulja na platnu našlo je svoje mjesto širom svijeta. Do sada je imao sedam samostalnih i bezbroj zajedničkih izložbi diljem Hrvatske. Sudionik je brojnih likovnih kolonija u domovini i BiH. Dobitnik je vrijednih nagrada, a 2006. godine i nagrade Grada Ploča za slikarstvo.

Izložba će biti otvorena od 14. prosinca do 31. prosinca te se može pogledati radnim danom od 8 do 15 sati.

26 27 28 29 30 31 32 33 34 35

36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48

Share.

About Author

Comments are closed.