Ovo su prvi hrvatski vojni ročnici, prisegnuli su davne 1991.

0

Prva postrojba ročnih vojnika Hrvatske vojske osnovana je dana 5. listopada 1991. godine kao 1. satnija mornaričko – desantnog pješaštva Hrvatske vojske, odnosno Hrvatske ratne mornarice u sklopu Ratne luke u Pločama, a prema zapovijedi admirala Svete Letice od 28. rujna 1991. godine. Postrojba je bila sastavljena od 48 novaka s područja općine Ploče, generacije 1971., 1972. i 1973. Godine, piše Slobodna Dalmacija

Ključnu jedinicu nove postrojbe činio je vod interventne satnije Narodne zaštite u čijem je sastavu ustrojena prva postrojba Vojne policije u Hrvatskoj ratnoj mornarici sa zapovjednikom Denisom Jelčićem. Za prvog zapovjednika postrojbe imenovan je zastavnik Vlaho Orepić, a zapovjednici vodova bili su Željko Matković, Martin Nikolac i Željko Nikolac Galac.

Novoosnovana postrojba bila je smještena u netom oslobođenoj vojarni “Sidrište” koju je tih prvih dana listopada blagoslovio pločanski župnik don Petar Mikić, a zanimljivo je istaknuti da je to prva blagoslovljena vojarna u Republici Hrvatskoj.

“Nemojte paliti tuđe kuće, nemojte rušiti tuđe crkve, nemojte zatirati tuđe grobove kao oni što su na ovome mjestu bili prije vas. Budite ponosni hrvatski vojnici!”, rekao im je svojedobno don Petar Mikić, pločanski župnik i lučki kapelan.

U deset mjeseci služenja vojnog roka pripadnici ove postrojbe su, uz provođenje obuke, osiguravali skladišta i objekte osvojene od JNA, te obavljali ostale zadaće. Pri jednoj od njih u Ratnoj luci Ploče poginuo je 4. studenoga 1991. pripadnik postrojbe, Zvonko Dropulić. Taj mladić rođen 14. kolovoza 1972. nažalost nije dočekao polaganje svečane prisege.

Kroz ratnu 1992. godinu postrojba je djelovala na području Južnog bojišta – od Bistrine preko Stona do Šipana. Nakon odsluženja vojnog roka, do 4. kolovoza 1992., prvi hrvatski ročnici nastavili su braniti domovinu u pričuvnim i profesionalnim postrojbama Hrvatske vojske, a mnogi su i nakon rata ostali su u sastavu Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Predsjednik Republike Ivo Josipović u službenom posjetu gradu Ploče 2014. godine posjetio je i Udrugu “Prvi ročnik Hrvatske vojske – Ploče”. Tom prilikom prvim je ročnicima odao priznanje i uručio poseban dokument kojim se iskazuje zahvala za doprinos obrani države kao prvoj generaciji ročnih vojnika Hrvatske vojske.

 

 

Share.

About Author

Comments are closed.