Pripadnici ratne policije Ploče 1991. na Srđu i Bosanki – Iduće godine najveća proslava akcije Zelena tabla – Mala Bara

0

Pripadnici ratne policije PP Ploče 1991. posjetili su tvrđavu Imperial Srđ i ratni muzej Srđ, te plato Bosanke gdje je dana 6. prosinca 1991. godine vođena jedna od najvažnijih bitaka u Domovinskome ratu.

100

Pripadnike ratne policije PP Ploče dočekali su i ugostili članovi braniteljskih udruga policije PU dubrovačko – neretvanske. Ovom prigodom razmijenjena su mišljenja  i dogovorena je suradnja za buduća obilježavanja značajnih obljetnica Domovinskoga rata. Cilj druženja branitelja je očuvanje uspomena na Domovinski rat i na vrijednosti toga obrambenog rata.

101 102

Sami pripadnici braniteljskih udruga istaknuli su veliki doprinos Grada Ploča i branitelja iz Ploča u ratnim događanjima u Dubrovniku.

Malo je poznata činjenica, o čemu postoje pisani dokumenti, da su Ploče naoružavale obranu Dubrovnika s raznim vrstama naoružanja u vrijeme najžešće agresije bivše JNA na Dubrovnik. Postoje dokumenti iz kojih je razvidno da je oružje osobno zaprimao tadašnji zapovjednik obrane Dubrovnika general Nojko Marinović.

103 104 105

„Mi Pločani možemo biti ponosni na sudjelovanje branitelja u Domovinskome ratu. Stoga se ne smije dozvoliti da Ploče budu na marginama Domovinskoga rata. Diljem cijele Hrvatske apsolutno svi znaju za akciju Zelena tabla – Mala Bara. Opći je konsenzus među političarima, braniteljima i narodom da je to jedan od najznačajnijih događa u povijesti Ploča. Stoga smo, s drugim braniteljskim udrugama, pokrenuli inicijativu da 14. rujna, kada je provedena akcija, bude proglašen Spomen danom, a to je i obećano prilikom promjena datuma Dana Grada.

106 107 108

Također je pokrenuta inicijativa da se preko Grada Ploča  napravi Spomen soba za branitelje gdje bi bile istaknute sve postrojbe iz Ploča koje su sudjelovale u Domovinskome ratu. Postoji najava da se iduće godine sprema najveće obilježavanje akcije Zelena tabla – Mala Bara, gdje bi nazočili istaknuti branitelji iz cijele Hrvatske, kao i predsjednik RH Zoran Milanović, te predstavnici MORH-a na najvišem nivou. Po ovom pitanju očekujemo konsenzus svih braniteljskih udruga jer cilj nam je okuplajnje i međusobno uvažavanje braniteljskih udruga, rad na zajedništvu, očuvanje istine o ulozi Ploča u Domovinskome ratu, bez ikakvih podjela i primjesa bilo kakve politike“, rekao je Zoran Pulić, predstavnik ratne policije Ploče 1991.

109 110 111 112 113 114 115

Share.

About Author

Comments are closed.