VIDEO: Mala školica za odvjetnika Vegu i njegove nalogodavce

0

Na žalost, u ove blagdanske dane moram se baviti likovima poput Ivice Vege i Željke Glavinića. Kad već moram, nastojat ću što kraće.

Ivica Vego (Odvjetnički ured Vego Zagreb), koji pravno zastupa trgovačko društvo MGA NEKRETNINE d.o.o. Metković, Željko Glavinić, član Uprave) poslao je Zahtjev za objavom ispravka netočne informacije, nakon moga teksta „Gdje je završio azbestni otpad s gradilišta stare škole?, nastalog poslije zadnje sjednice Gradskog vijeća.

Između ostaloga, optužuje me da sam nanio veliku štetu trgovačkom društvu iz Metkovića i prijeti sudskim postupkom i podnošenjem kaznene privatne tužbe protiv odgovorne osobe web portala rogotin.hr zbog kaznenog djela klevete…

Što se dogodilo? Vijećnik Pločanske stranke Darjan Barbir prenio je zabrinutost određenog broja građana vezano uz zbrinjavanje azbestnog krova s gradilišta stare škole i pitao kakve alate Grad Ploče ima da provjeri stanje na terenu.

U svome odgovoru, stručne službe Grada prenijele su mu svoja saznanja i obvezale se na poduzimanje hitnih koraka kako bi javnost po tome pitanju dobila potpunu informaciju.

Ja sam uredno prenio postavljeno pitanje i odgovor.

Osim što navodi da je Barbir navodno rekao kako se: „određeni broj građana u zadnje vrijeme tuži na stanje gradilišta stare  škole. Pokazuju zabrinutost da azbestni krov, ne da nije pravilno saniran, nego je ostavljen u temeljima“ (pogledati video), Vego mene optužuje da sam neodgovorno, nepotpuno i suhoparno, bez stava o tome što pišem, zbunio javnost konfuznim podacima i površnim prenošenjem komunikacije na Gradskom vijeću i sa „gradskim službama“, da sam članak ostavio bez zaključka te trgovačkom društvu MGA NEKRETNINE d.o.o. nanio veliku štetu.

Evo što kaže Zakon o medijima u članku 21. Stavak 4.

Nakladnik ne odgovara za štetu ako je informacija kojom je šteta učinjena:

– vjerno izvješće s rasprave na sjednici tijela zakonodavne, izvršne ili sudbene vlasti, te tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave ili na javnom skupu ili je prenesena iz akta tijela zakonodavne, izvršne ili sudbene vlasti ili tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, a njezin smisao nije promijenjen uredničkom obradom.

Za razliku od zagrebačkoga odvjetnika Vege, ovo vjerojatno zna svaki student prava. Ja sam napravio upravo ono što sam trebao, vjerno prenio pitanje i odgovor. Koristeći prijetnje, umjesto znanja, odvjetnik Vego govori o sebi, svome uredu i onome tko ga plaća.

Na kraju dodajem da ću se, nakon konzultacija s odvjetnikom, odrediti o podnošenju kaznene prijave protiv odvjetnika Vege i njegovih nalogodavaca zbog kaznenog djela prijetnje prema novinaru i općenito slobodi medijskog izražavanja.

Ante Šunjić, urednik portala rogotin.hr

 

 

Share.

About Author

Comments are closed.