Obilježena obljetnica osnutka Lučke garde: Bili smo prvi među prvima

0

Zajedničkim druženjem i evociranjem ratnih uspomena, bivši pripadnici Lučke garde iz Ploča obilježili su vrijednu obljetnicu osnutka te postrojbe. Naime, u Pločama je 24. siječnja 1991. godine osnovana Lučka garda, uglavnom od lučkih radnika koji su se i prije družili kroz rad, sportske i druge aktivnosti.

z lg 1

Kako je istaknuo zapovjednik Lučke garde Mladen Milošević Braco, nakon kninskih balvana, u kolovozu 1990., bilo je jasno da se priprema rat. „Dok su drugi pekli volove, mi smo, prepoznajući ozbiljnost situacije, započeli sa samoorganiziranjem. U početku smo imali samo lovačke puške i pištolje. Znali smo da nam treba naoružanje i vojna oprema. Bezuspješno sam o tome pregovarao sa generalom Špegeljom u Zagrebu i bilo nam je jasno da se moramo sami snaći“, prisjeća se Milošević tih vremena.

z lg 3

U drugoj polovici srpnja u operaciji Zbrojevka u pločanskoj luci oduzeto je 2 000 pušaka i znatna količina streljiva, a u kolovozu iste godine Lučka garda je s pripadnicima 4. brigade izvršila izvlačenje oko 400 tona baruta iz luke Ploče za potrebe Hrvatske vojske. Imali su značajnu ulogu u veličanstvenoj akciji Zelena tabla – Mala Bara, kada je 14. rujna 1991. u Pločama osvojena prva neprijateljska vojarna u Domovinskome ratu i zaplijenjene ogromne količine naoružanja i vojne opreme koja je distribuirana na bojišta diljem Domovine. Osnivanjem prve ratne luke u Pločama, Lučka garda ušla je u sastav HRM-a. Reorganizacijom postrojbi HV-a na ovom području, postrojba je rasformirana 24. veljače 1992. Jedan dio pripadnika prešao je postrojbe HV, a drugi su angažirani  kroz radnu obvezu.

z lk 2

„Bili smo prvi od prvih, nikome od nas nije trebalo slati poziv. Niti jedan naš pripadnik nije ušao u vojni stan, nitko nije obolio od PTSP-a i nitko nije u vojnoj mirovini. Na, žalost, dosta pripadnika Lučke garde danas nije među nama“, rekao je Milošević.

w1 w2 w3

Prvi članovi Lučke garde: Mladen Milošević Braco, zapovjednik, Branko Barbir, Ranko Barbir, Joško Bebić, Ivica Bebić, Vjeko Begović, Tomo Bule, Andrija Buntić, Neven Delić, Neven Franičević, Neven Glamuzina, Dalibor Granić, Zdravko Ivičević, Miško Katić, Vlado Kiš, Josip Malić, Josip Mataga, Veljko Peko, Žarko Raguž, Stipe Štrbić, Rade Visintini.

Slike; Privatni album i rogotin.hr

Share.

About Author

Comments are closed.