PERO CVITANOVIĆ, ravnatelj Doma športova Ploče: 26 godina gradio sportsku infrastrukturu. I ne samo to!

0

Rukomet, košarka, karate, mali nogomet, samo su neki od sportova koji se igraju u Domu športova Ploče. Odlični uvjeti omogućili su stvaranje vrhunskih sportašica i sportaša od kojih su koristi imale i reprezentativne selekcije. A za stvaranje tih uvjeta zaslužan je Petar Cvitanović dugogodišnji ravnatelj Doma športova Ploče, koji se, nedavnom odlukom gradskih vijećnika, pripaja trgovačkom društvo Komunalno održavanje d.o.o.

Petar Pero Cvitanović otišao je u zasluženu mirovinu, nakon što je Dom športova, kroz nekoliko mandata, vodio punih 26 godina!

00petar cvitanovic

Izabran je za ravnatelja na javnom natječaju u veljači 1997., a otišao je u mirovinu krajem prosinca 2023. godine. Trenutačno radi u društvu na četiri sata do trenutka preuzimanja od strane Komunalnog održavanja.

„Promijenio“ je četvoricu gradonačelnika, Joška Damića, Antu Karamatića, Krešimira Vejića i Mišu Krstičevića i svima se zahvaljuje na potpori koju su mu pružili. Zahvalan je i predsjednicima Upravnog vijeća Milanu Poljaku, Ivanu Pavloviću i Niki Orepiću, svim članovima Upravnog vijeća, te Dubrovačko – neretvanskoj županiji na financijskoj podršci pri realizaciji projekata.

1 mali nogomet 2 novi parket 3 radovi u dvorani

Rogotin Portal i Dubrovački vjesnik (tiskano izdanje u petak) donose zanimljivu priču o svestranom Peri Cvitanoviću koji odlazi u mirovinu.

Ne bez ponosa istaknuti će što je izgrađeno ili stavljeno u funkciju, iako mu je žao što nije ostvario sve što je planirao. Posebno će naglasiti da su važnu ulogu u svemu imali vrijedni zaposlenici o kojima je osobito vodio računa. Kad je došao u Dom športova oni su bili šest mjeseci bez plaće. Nakon što je taj problem hitno riješen, plaća im više nikada nije kasnila, a i svi ostali računi podmirivani su na vrijeme.

A u njegovome mandatu renovirani su mnogi prostori u dvorani, toaleti, garderobe i hodnici, uređen je okoliš, pružane su usluge polaznicima pločanske osnovne i srednje škole, usluge brojnim sportašima, kao i građanima za rekreaciju.

4 nasipanje plaze pokraj dvorane 5 pero na navozu 7 postavljanje psarketa

Kako bi se to ostvarilo realiziran je niz projekata: postavljen je novi parket u velikoj dvorani, izgrađen fitnes centar, koji je u najmu, izgrađen je polivalentni prostor za 150 osoba, dječja igraonica, te picerija, koje su također u najmu. Izgrađena je elektrana na dvorani 120 KW, a u samoj dvorani je instalirano grijanje oko 600 kw i kotlovnica za toplu vodu. Za ljubitelje karatea i stolnog tenisa osiguran je poseban prostor, uređeni su prostori za arhivu Grada Ploča, kao i prostori za održavanje nastave visoko obrazovnih ustanova, splitskog, odnosno dubrovačkog Sveučilišta. Više puta su renovirana igrališta na Sportskom centru Močvara i izgrađena su dva zemljana terena za tenis na Močvari.

8 parket 9 potporni zid - 10 stolice na stasevici

Najvećim uspjehom Pero Cvitanović smatra izgradnju navoza za brodove i suhi vez za 30 brodova pokraj dvorane. Bio je to prijeko potreban projekt za grad poput Ploča, ali ga nitko do sada nije uspio realizirati.

No, ostaje žal da u njegovoj blizini nije izgrađena sportska lučica za 200 vezova, iako je za nju pripremljena projektna dokumentacija. Bila bi ona svojevrsni nastavak lučice Mala Pošta stacionirane u samome gradu. Cvitanović je velik protivnik kategorizacije po kojoj je Mala Pošta proglašena komunalnom lučicom kojom upravlja Županijska lučka uprava iz Dubrovnika, umjesto da bude sportska lučica kojom bi upravljala lokalna samouprava. Planirao je i izgradnju rehabilitacijskog bazena u dvorani, poput Biokovke u Makarskoj, ali taj je projekt još uvijek na čekanju.

Rogotin Portal i Dubrovački vjesnik (tiskano izdanje u petak) donose zanimljivu priču o svestranom Peri Cvitanoviću koji odlazi u mirovinu.

11 ukopavanje plinskih spremnik 12 veliko sidro 13 sveuciliste

U radu ga je vodila svijest o važnosti sportske infrastrukture u razvoju mladih ljudi. A i Pero Cvitanović je sportaš i izuzetno svestran čovjek o čemu svjedoči impresivan niz funkcija koje je obnašao. Kao desetogodišnjak je iz Gabele došao u Ploče, jer mu je otac bio željezničar. Nakon završetka školovanja u Pločama i Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, radio je u Luci Ploče kao disponent, dok u lučkom Računalnom centru nije stekao zvanje projektanta u programskim jezicima. Bio je igrač i jedan od osnivača Košarkaškog kluba Ploče, te njegov višegodišnji predsjednik i tajnik. Bio je osam godina i tajnik HDZ-a Ploča, prvog ogranka te stranke u Hrvatskoj, a u vrijeme Domovinskoga rata osnivač TV Ploče, koja je trajala nekoliko mjeseci, te inicijator, osnivač, prvi direktor i glavni urednik Radio postaje Ploče. Desetak godina obnašao je funkciju predsjednika Zajednice sportova Grada Ploča. Osim sporta, velika ljubav mu je i fotografija i video. Bio je fotograf, Lučkog lista, Glasa Kardeljeva i Večernjeg lista, a danas u arhivi ima preko sto tisuća fotografija!

14 teniski tereni 15 teniski tereni

0 petar cvitanovic

U mirovini će se, kaže, prvenstveno posvetiti svojoj obitelji, životnom osloncu, supruzi, kćerki i sinu, te unučadi. Troje ih je, a četvrto je na putu! Uz obitelj, sigurno će pronaći vremena za još jednu veliku ljubav – more i sportski ribolov. Na najdražem otoku – Šćedru.

Slike: Privatni album i rogotin.hr

Share.

About Author

Comments are closed.